Dobrý den,
Dlouho jsem měl k počítači připojené dva malé HDD, jednoho dne jsem si pořídil jeden větší a vyměnil jsem ho za jeden malý, ale při startu PC se zobrazí:
Auto Detecting Sec Master...Not Detected
Auto Detecting Sec Slave...Not Detected
Zkoušel jsem různě hýbat s jumpery, ale nepomohlo to, tak jsem místo velkého HDD zase připojil ten malý, jako to bylo na začátku, i jumpery jsem dal tam kde byly. Ale při startu PC se zase objeví, že oba disky nebyly rozpoznány, ať vložím bootovací disketu do jednotky A:, a systém vůbec nenaběhne. Také jsem zkoušel spuštění jenom s jedním z těch tří HDD, ale pořád to samé.
Už nevím co zkoušet. Přijde mi divné že bych měl jenom dva sekundární disky a žádný Primární, ale možná je to normální.
Každopádně, když připojím jakýkoliv HDD, systém nenaběhne.
Předem díky za radu.
Auto Detecting Sec Master a Slave...Not Detected
-
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
A zkoušel jsi vyměnit datový kabel k HD a zda správně sedí, jak v základní desce, tak v HD? Používáš 80ti žilový datový kabel? Disk se systémem musí být nastaven jako Master a na konci kabelu a druhý disk nastaven jako Slave a připojen uprostřed datového kabelu. Nepoužívat CS. V základní desce připoj do primar IDE ne sec.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!
-
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Používám 80ti žilový kabel, zkoušel jsem ho vyměnit ale nic se nestalo, všechny spojení sedí dobře jak v základní desce, tak v harddiscích. Dal jsem Master se systémem na konec kabelu a Slave doprostřed. V základní desce to mám v IDE 1, ale stejně říká "Auto Detecting Sec Master a Slave...Not Detected" Akorát nevím co je CS. a jak to nepoužívat, možná tam bude problém?
Další věc: Harddisky se přestali úplně točit, pomůže jenom když vytáhnu 40tiž datový kabel z DVD mechaniky, pak se normálně točí, ale stejně nejsou rozpoznány,
Neměla by to být chyba v HDD - zkoušel jsem tam připojit různé i v různých kombinacích, ale nefunguje žádný.
Další věc: Harddisky se přestali úplně točit, pomůže jenom když vytáhnu 40tiž datový kabel z DVD mechaniky, pak se normálně točí, ale stejně nejsou rozpoznány,
Neměla by to být chyba v HDD - zkoušel jsem tam připojit různé i v různých kombinacích, ale nefunguje žádný.
A když zkusmo připojíš jen ten nový disk, pozná ho BIOS?
Protože pak by mohlo jít o nekompatibilitu harddisků (měl jsem kdysi dávno 10GB WD a po čase dokoupil 40GB Seagate a vůbec si ty disky nepotykaly, takže milý WD (tichý a spolehlivý) musel do bazáru.
Nebo podobný případ s DVD mechanikami – mám DVD ROM LiteOn a DVD RW LG. Jakmile je připojím na stejnou kšandu, nenaběhne ani BIOS, a to ozkoušeno už na třech různých deskách.
--
CS je Cable Select – jumpery můžeš nastavit buď mater, slave, nebo CS. V takovém případě BIOS přiřadí master/slave podle toho, ke kterému konektoru na kšandě který disk připojíš.
--
Takže ještě jednou – když připojíš ten disk samotný jako master (všechny ostatní disky a optiky odpojíš), pozná ho BIOS?
Protože pak by mohlo jít o nekompatibilitu harddisků (měl jsem kdysi dávno 10GB WD a po čase dokoupil 40GB Seagate a vůbec si ty disky nepotykaly, takže milý WD (tichý a spolehlivý) musel do bazáru.
Nebo podobný případ s DVD mechanikami – mám DVD ROM LiteOn a DVD RW LG. Jakmile je připojím na stejnou kšandu, nenaběhne ani BIOS, a to ozkoušeno už na třech různých deskách.
--
CS je Cable Select – jumpery můžeš nastavit buď mater, slave, nebo CS. V takovém případě BIOS přiřadí master/slave podle toho, ke kterému konektoru na kšandě který disk připojíš.
--
Takže ještě jednou – když připojíš ten disk samotný jako master (všechny ostatní disky a optiky odpojíš), pozná ho BIOS?
-
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Ne, nerozpozná.... Ať připojím jakýkoliv HDD z těch tří co mám (master se systémem, slave bez systému a ten nový) jakékoliv kombinace dvou, nebo každý sám, nebo všechny tři, pořád si mele to svoje:
Pořád ta samá hláška, jako bych nic nedělal.
A přitom Master se systémem a původní malý Slave si spolu dva roky normálně rozuměly a když je připojím teď , jak byly dřív, tak taky nic.... Možná že se nějak pohádaly, třeba si něco řekli a teď spolu nekompaktibilují :)
Pořád ta samá hláška, jako bych nic nedělal.
A přitom Master se systémem a původní malý Slave si spolu dva roky normálně rozuměly a když je připojím teď , jak byly dřív, tak taky nic.... Možná že se nějak pohádaly, třeba si něco řekli a teď spolu nekompaktibilují :)
-
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Mrkni do správce zařízení, zda tam není otazník, nebo vykřičník. Můžeš zkusit odebrat řadiče IDE a restartovat PC. Měly by se znovu natáhnout ze zálohy po restartu, případně doinstaluj je z CD k základní desce, pokud jsou poškozeny.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
-
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Když disky nevidí BIOS, tak nenabootuje a do správce zařízení se těžko podívá.Pic píše:Mrkni do správce zařízení…
Nepomohl by reset BIOSu (jumperem)?
Nebo alespoň Reset Configuration Data? (případně pod názvem Clear ESCD a najdeš to asi v PNP/PCI Configurations)
Případně – jestli's vytahoval kabely – nedáváš je obráceně?
A to jak opačný konektor do desky a disku, tak i opačně (například u disku patří červená napájecího a červený proužek datového kabelu k sobě).
-
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Pravděpodobně máš chybně nastaveno, odkud bootovat - musí to být disk, kde máš Windows. Nejlépe na prim. Master a to samé musí být nastaveno v Biosu. Jinak PC systém nemusí nalézt. Tedy pokud máš na disku Winy.
-
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek