Pád ovladačů

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

spartane
Level 1.5
Level 1.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Pád ovladačů

Příspěvekod spartane » 11 pro 2015 19:11

Úplně jsem nevěděl kam zařadit toto téma, ale nejspíš to bude sem. Pokud ne, tak se omlouvám. Tak teď k věci.

Vlastním celkem starší, ale do vcerejska stále skvělý notebook HP ProBook 4720s. Včera jsem si tak brouzdal po netu(Chrome) a najednou černá obrazovka, jak při vypnutí. Po chvíli to naskocilo a napsalo mi to "Ovladač grafické karty přestal odpovídat, ale byl úspěšně obnoven." toto se mi během následující minuty stalo 5krat Nb se vypnul a pak notebook nešel pořádně zapnout. (Mám win10). Nechal jsem ho odpočinout a pak jsem ho zkusil zapnout, k memu údivu fungoval. Jenze po nějaké hodině opět pád ovladačů. Dneska jsem si uvědomil, že se obrazovka vždy vypne při sledování videa na netu, které potřebuje flash player. Asi před týdnem jsem aktualizoval ovladače zvukové karty a od té doby notebook chvílema blbnul.

Dnes jsem udělal kompletní čistý reinstal OS, jediné co mi zbylo na disku byl win10. Doufal jsem, že to můj problém vyřeší, ale nikoliv. Cca po půl hodině práce na notebooku opět pád ovladačů grafické karty. (Žádné ovladače ani nic podobného jsem po reinstalu OS nestahoval).

Nějaká rada jak to opravit? Pro mne jako laika se to tváří jako SW problém, ale obavám se nejhoršího - poškozené grafické karty, jinak řečeno KO mého notebooku.

Předem díky za jakoukoliv radu.
CPU Intel Core i5 - 4460 3,2Ghz // NVIDIA GeForce GTX 960 4GB // MB MSI B85-G43, 1150, DDR3
RAM Crucial 2x4GB DDR3 1600Mhz CL9 // SSD Kingston KC400 256GB // HDD WD Caviar Blue 1TB

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Re: Pád ovladačů

Příspěvekod petr22 » 11 pro 2015 19:34

Me to bohuzel pripada jako HW problem - usmazena graficka karta - jak je u AMD jiz dobrym zvykem.

Mozna by stalo za to se podivat do BIOSu, jestli tu AMD grafiku nelze zakazat a fungovat pouze na Intelu ktery je soucasti procesoru.

spartane
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod spartane » 11 pro 2015 19:42

petr22 píše:Me to bohuzel pripada jako HW problem - usmazena graficka karta - jak je u AMD jiz dobrym zvykem.

Mozna by stalo za to se podivat do BIOSu, jestli tu AMD grafiku nelze zakazat a fungovat pouze na Intelu ktery je soucasti procesoru.

Ono trochu zvláštní je to, že já pod tim mám chladící desku a teploty nejdou nad 70 stupnu, ani při větší zátěži (hraní FIFY apod.) Navíc tam měnim teplovodivou pastu a udržuju větráky a okolí čistý. Ale teda je možný, že se to opravdu stalo. Jinak ještě takovej druhej dotaz, kdyby byla usmažená grafika, tak by to nejelo vůbec ne? Nebo jo? Mě ten notebook teď jede třeba i hodinu a půl v kuse a než pustim videa s flashem tak to asi i pojede. :-D

Jinak nějaká rada jak zkusit tu grafiku zakázat/následně obnovit? Nikdy jsem to nedělal :-D tak bych to nerad do**al ještě víc.

Každopádně díky za poznatek.

EDIT1: Ještě takovej dotaz, když notebook rozeberu, půjde to na chipu grafické karty poznat jestli je utavená nebo ne?
CPU Intel Core i5 - 4460 3,2Ghz // NVIDIA GeForce GTX 960 4GB // MB MSI B85-G43, 1150, DDR3
RAM Crucial 2x4GB DDR3 1600Mhz CL9 // SSD Kingston KC400 256GB // HDD WD Caviar Blue 1TB

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 11 pro 2015 19:47

Chladici deska tomu spis skodi nez pomaha. To je holt fyzikalni vlastnost bezolovnateho cinu ze stridavym zahrivanim a ochlazovanim casem popraskaji vodive spoje mezi GPU a zakladni deskou.

Co by pomohlo by bylo vyndat zakladni desku a GPU prohrat horkovzdusnou pistoli na nejakych 230-250 stupnu a nechat to na te teplote par desitek sekund, pak je sance ze se ty spoje obnovi vicemene do puvodniho stavu. A nebo GPU odpajet a pripajet znovu.

spartane
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod spartane » 11 pro 2015 19:55

petr22 píše:Chladici deska tomu spis skodi nez pomaha. To je holt fyzikalni vlastnost bezolovnateho cinu ze stridavym zahrivanim a ochlazovanim casem popraskaji vodive spoje mezi GPU a zakladni deskou.

Co by pomohlo by bylo vyndat zakladni desku a GPU prohrat horkovzdusnou pistoli na nejakych 230-250 stupnu a nechat to na te teplote par desitek sekund, pak je sance ze se ty spoje obnovi vicemene do puvodniho stavu. A nebo GPU odpajet a pripajet znovu.

Tak to už je na mne moc. Jsem opravdu jen laik :-D akorát jsem se o svůj NB jak softwarově tak hardwarově staral :-( Jinak tedy co se týče chladících desek, tak se všeobecně nedoporučují? :-O Jsem nikdy nikde nečetl.

mulik
nováček
Stav:

Příspěvekod mulik » 11 pro 2015 20:11

Mám přesně to samé ale s prakticky novým noťasem. HP 455 Probook G2. Šel jsem na to obráceně a dal to na reklamaci, vyměněna základní deska a ejhle problém trvá. :-(

spartane
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod spartane » 11 pro 2015 20:40

No muj NB má téměř 5 let. Takže reklamace už nepřipadá v úvahu. Fakt tomu nerozumim, skoro mi přijde jak kdyby to zas posr**la aktualizace Win 10, je s tim víc problémů než užitku. Ted mi třeba ten notebook jede už 3. hodinu v kuse, včetně videí s flashem apod. Fakt nevim co s tim budu eventeulně dělat. Hlavně jestli si koupit něco novýho a nebo věřit tomuhle, že mě nezklame až ho budu potřebovat. :-D

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 11 pro 2015 20:45

Skus live CD/DVD s Linuxem, tim vyloucis vliv ovladacu Windows na grafiku. Jestli se to pod Linuxem bude chovat stejne, je to temer urcite hardwarovy problem.

mulik
nováček
Stav:

Příspěvekod mulik » 11 pro 2015 21:01

petr22: vyznáš se v logách?? V servisu mi řekli, že to bude chyba softwaru a při vyjetí logu to je docela sáhodlouhý seznam. Jediné doporučení, které jsem slyšel bylo přeinstalovat celý systém do základu. Jenže já jsem na to asi úplný tele takže i s tím nainstalovat a zkusit Linux bych měl problém :-(

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Padání ovladačů od AMD a coil whine - recenze u alza
    od walderan » 18 led 2025 12:07 » v Problémy s hardwarem
    2
    2939
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    18 led 2025 15:21

Zpět na “Problémy s hardwarem”