Ahoj,
poslední dobou se mi začal sekat počítač. Dříve jen když jsem zapnul CS:GO, tak se občas seknul, v cca 2 minutovým intervalu vždy jakoby cvaknul disk(?). Někdy cvaknutí pomohlo a vše se vrátilo do normálu, jindy jsem ho musel vypnout natvrdo. Dnes se ale seknul i při startu PC. Předtím jsem PC musel vypnout natvrdo, myslím že kvůli spouštění Photoshopu. Při startu PC jsem zvolil něco jako "opravit chyby při startu PC (doporučeno)". Něco se načetlo a pak černá obrazovka a občasné cvakání disku. Poté co jsem nějakou tu chvíli čekal jsem PC restartoval tlačítkem napájení. Zvolil jsem možnost "Spustit Windows běžným způsobem". Objevilo se klasické "Spouštění systému Windows", ale pouze nápis bez zářícího loga. Disk opět cvakal. Po několika zoufalých pokusech se mi PC podařilo nahodit, tak jsem oddíl na kterém je systém projel CHKDSK. PC se potom normálně nastartoval, ale při nějaké "náročnější" operaci, jako je třeba spouštění Adobe Photoshop, se opět sekne a disk cvaká. Přijde mi, že občas když cvakne, počítač jakoby na chvíli ožije.
Vůbec se v tom nevyznám, prosím o radu. Má smysl reinstalovat Windows? Už je taky asi 2 roky nereinstalovaný.
Jedná se o Win 7 Home Premium, CPU AMD FX-6300, 4 GB RAM, Disk 7200ot/min 1000 GB, GPU NVidia GeForce GT430 1GB
Cvakání disku
- MilouchCZ
- Level 2.5
- Pohlaví:
- Stav:
Cvakání disku
„Vědět málo je nebezpečné. Vědět mnoho, také.“ -Albert Einstein
-
- Pohlaví:
Re: Cvakání disku
Dej sem log z Crystal Disk Info. Uvidíme, jak je disk v kondici.
Ma smysl jedina vec - vymenit disk a doufat, ze z tohohle disku pujde precist alespon vetsina dat.
- MilouchCZ
- Level 2.5
- Pohlaví:
- Stav:
Doufám že jsem dobře pochopil co po mne chcete.
-
- Pohlaví:
Disk vypadá OK. Nicméně - jak doporučuje petr - "cvakání" avizuje chybu disku a doporučuji tedy jeho výměnu.
- MilouchCZ
- Level 2.5
- Pohlaví:
- Stav:
Dobře, děkuji. Lze alespoň o trochu prodloužit jeho životnost? Pomůže mu třeba defragmentace? (ta se mimochodem dělala asi jen jednou) Na přesun všech fotografií na disku budu potřebovat nějaký čas...
-
- Pohlaví:
Defragmentaci v tomhle stavu vůbec nezkoušej, to by taky mohlo být to poslední, co bys spustil.
- MilouchCZ
- Level 2.5
- Pohlaví:
- Stav:
Dobře, díky
A co odinstalování nějakých programů/her? Neulevilo by mu to trochu?

Ten disk ma mechanicky problem.
Muze ti fungovat take uz jen 5 minut s tim, ze uz se neroztoci a data z nej uz nedostanes.
Muze ti fungovat take uz jen 5 minut s tim, ze uz se neroztoci a data z nej uz nedostanes.
Z jakého důvodu ten disk musí být vadný? Protože to tvrdí Péťa? Cvakání disku způsobují i jiné věci, třeba snaha o NCQ v podání CC43, které se nepovedlo a Seagate se rychle vydával opravdu CC45. Zejména kombinace se starým chipsetem (set ACS mluví za vše - tipnu si na AMD SB710), disk bude cvakat při každém timeoutu a náběhu hlavičky, kdy elektronika disk začne parkovat.
Naposledy upravil(a) Genome dne 09 srp 2016 13:19, celkem upraveno 1 x.
- MilouchCZ
- Level 2.5
- Pohlaví:
- Stav:
Aha. Takže co nejrychleji. Neexistuje někdo kdo mi z toho dostane nějak bezpečně všechny fotky? Já se bojím že když třeba připojím flash disk, tak se sekne (to už se stalo) a nenastartuje.
Genome, precti si znovu prvni prispevek jak se zavada projevuje. Nechces snad tvrdit, ze pri parkovani disku bezne vytuhne pocitac tak, ze se musi vypnout z elektriky a pri kazdem zapnuti chce checkdisk opravovat souborovy system? O vytuhnuti pocitace pri spusteni aplikaci nemluve.
Tohle je 100% hardwarova zavada disku, na to jsem zachranoval data z moc disku abych veril ze je to standardni chovani. Podle meho nazoru odchazi motor disku, presneji jeho lozisko. Predpokladam ze disk ma take vyssi teplotu nez mel obvykle.
Jestli je treba zachranit data, tak co nejrychleji. Ten disk nemusi byt funkcni dlouho.
Tohle je 100% hardwarova zavada disku, na to jsem zachranoval data z moc disku abych veril ze je to standardni chovani. Podle meho nazoru odchazi motor disku, presneji jeho lozisko. Predpokladam ze disk ma take vyssi teplotu nez mel obvykle.
Jestli je treba zachranit data, tak co nejrychleji. Ten disk nemusi byt funkcni dlouho.
Naposledy upravil(a) petr22 dne 09 srp 2016 13:33, celkem upraveno 3 x.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 3
- 4999
-
od petr22
Zobrazit poslední příspěvek
27 úno 2025 11:31
-
- 3
- 1927
-
od Jirka88
12 zář 2024 19:44
-
-
Reinstal Win 11 a formátování disku Příloha(y)
od Kemot » 06 říj 2024 18:53 » v Windows 11, 10, 8... - 7
- 3136
-
od šulda
06 říj 2024 20:58
-
-
- 8
- 3115
-
od sabrik