Zapojení internet kabel + WiFi

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

kejda
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Zapojení internet kabel + WiFi

Příspěvekod kejda » 31 pro 2016 19:14

Ahoj, prosím o radu. Internet Netbox 150, přivedený kabelem do bytu a následně powerline adaptéry do PC, rychlost při tomto zapojení download cca 35 Mbit/s. Zároveň bych potřeboval i Wifi, což v této kombinaci buď vůbec nejede, anebo zoufale pomalu. Můžu samozřejmě stolní počítač připojit pouze přes Wifi, ale je to pomalé a nevyhovuje mi to na práci - rychlost přes Wifi max 10 Mbit/s.
Provider mi sdělil, že jejich síť akceptuje pouze jednu MAC adresu, tedy by zapojení mělo být kabel z Powerlinadaptéru do WAN portu routeru a z LAN routeru do PC. (prý fungovat nebude, pokud bude kabel z Powerlinu půjde přes síťovku do PC a druhý kabel do Wifi routeru, pak kolidují IP adresy) což je pravda, takto to nejede.
Předtím jsem to mel zapojené tak, že Wifi byla vypnutá, vše fungovalo, pokud jsem nedělal na PC, zapnul jsem wifi a jelo to, sice občas výpadky, ale jelo. Nicméně bych rád, aby obě připojení fungovaly nějakou slušnou rychlostí a mohly být obě zapojené.
Je to v dané situaci možné? Nebo je to příliš komplikované?
Díky moc za rady

Reklama
Uziv00

Re: Zapojení internet kabel + WiFi

Příspěvekod Uziv00 » 01 led 2017 15:38

Vítej na PC-HELP!
První musí být router (pokud nemáš i TV). Z routeru může jít WiFi, z LAN portu powerline do PC (když už je ti líno natáhnout kabel).

kejda
nováček
Stav:

Příspěvekod kejda » 01 led 2017 18:12

Líno mi není, ale není to technicky možné z důvodu nových podlah atd.
Takto zapojené jsem to samozřejmě už jednou měl, ale nefunguje to. Zkouším ještě variantu z Powerlinu (má dva výstupy), jeden kabel do PC a druhý kabel do routeru, ale tady zase dochází ke kolizi.

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 01 led 2017 18:23

Měl jsem powerliny na testy: viewtopic.php?f=117&t=165570 a nebyl žádný problém.

kejda
nováček
Stav:

Příspěvekod kejda » 01 led 2017 18:36

V powerlinech není problém. Pokud vyřadím router, tak kabelem přes powerline to letí skoro 40 Mbit/s. Problém vznikne, jakmile zapojím router, různými způsoby, tak buď to jede, ale strašně pomalu, nebo hlásí konflikt IP adres.
zkusím zítra ještě nový router, ten co mám D-lin 615 není úplná paráda, je to už taky stařík. Možná bude problém v něm, jedou na něm dva mobily, ale odmítá přijmout tablet, přiřazue mu resp, se ojevuje úplně nesmyslná IP adresa, takže tablet na wifi odmítá jet.

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 01 led 2017 20:24

Jaký máš router a ty powerliny?

kejda
nováček
Stav:

Příspěvekod kejda » 01 led 2017 23:05

D-link DIR 615 a Powerline jsou Devolo, celkem v sérii jsou tři kusy, první u krabice Netbox, druhý vede televizi a třetí internet. Router dělá podivné věci, v tabletu mám v nastavení wifi, pokud se podívám do rozšířených, IP tabletu 192.168.1.128 a v routeru a na Fingu ho vidím s IP 192.168.0.195, což odpovídá rozsahu, daném routerem. všechny ostaní přístroje mají adresu od 190-199. Takže může být i vadný tablet, při přepsání IP dle routeru tablet nejede vůbec.
Zlatej kabel, kdyby to šlo, hned ho natáhnu, ale je dost komplikovaný.

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 02 led 2017 08:10

Devolo které?
Máš od netboxu i TV?
Jinak mě trěší, že opět poznávám dalšího, který si klidně zaplatí tarif 150Mbit a dá si tam router, který má na WAN portu rychlost 100Mbit. Typický příklad typického českého...

kejda
nováček
Stav:

Příspěvekod kejda » 02 led 2017 10:26

Devolo d dLAN 500 duo. Od netboxu je i TV, ta jede po vlastním Devolu. Jinak, Netbox 150 Mbit si neplatím, oni ho totiž navýšili na těch 150 Mbit v listopadu zdarma, ale to nevadí. Pravdu máš, že ten router je k ničemu, byť podle specifikace by měl zvládat 300 Mbit. Tím začnu, jeho výměnou. Budeš mít nějaký tip nebo vzít nějakou střední cestu okolo 1500-2000 Kč? Díky

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 02 led 2017 11:58

Zkus někdy zapátrat na tom, jak může router, který má max. 100Mbit porty zvládat 300Mbit rychlost? Těch 300Mbit je pouze maximální možná teoretická rychlost standardu 802.11n. A čím vyšší číslo, tím líp se to na krabici vyjímá. A tím víc se nachytá lidí. Zkus popřemýšlet, proč se prodávají routery za tisíce, když by stejnou práci odvedl router za pětistovku?
Takže teď jsi přiznal další powerliny. A to bude jádro pudla, proto konflikt IP adres. Takže:
Dva a dva powerliny (tedy páry) musí pracovat nezávisle na sobě a komunikovat jen spolu. Pak na připojení od netboxu necháš powerliny na TV a router WAN port. Pak můžeš vést z LAN portu powerliny k PC a zároveň pojede WiFi. Nevím, jaké možnosti nastavení mají ty Devoly, ale ty Asus, co jsem recenzoval více sítí umějí a tudíž kolize IP při správném nastavení nenastane.
A pokud máš v síti ještě něco dalšího, pak se obtěžuj s plánkem, kde bude vše uvedeno.

kejda
nováček
Stav:

Příspěvekod kejda » 02 led 2017 15:29

Ano máš pravdu, vyznám se např. dobře ve zbraních, IT mi prostě nějak nesedí. Proto jsou tady ti chytřejší, co to znají.

Tak, jak popisuješ to zapojení, stejné navrhli technici od netboxu. Router funguje jak pro Wifi, tak i pro PC, z LAN portu jde kabel do PC. Pak je zaregistrovaná jen jedna MAC adresa, a to router. Systém funguje, ovšem rychlost je na PC snížena z původních cca 35-40 Mbit na necelých 6 Mbit. Ta ztráta bude způsobena nejspíš routerem a jeho slabou "prostupností", že?

Já to mám nouzově teď tak, že druhé Devolo je u TV a vede pouze signál TV a třetí je u PC, vede z něj kabel do WAN routeru a z LANu do PC. Rychlost cca 21 Mbit. Čvrté Devolo jsem odpojil.

A dostávám se k tomu jádru, lepší router, zvýší se rychlost na PC? Na mobilu přes Wifi je rychlost přes Ookla server cca stejná, jako na PC, tedy oněch 18 Mbit. Někdy i okolo 21 Mbit.

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 02 led 2017 15:59

To co popisuješ je zřejmě blbost. "Pak je zaregistrovaná jen jedna MAC adresa, a to router." Musí být zaregistrovaná ještě adresa pro settopbox TV. Resp. dříve tomu tak bylo.
To, že jsem doporučil řešení stejné, jako lidi od netboxu znamená, že je to to nejlepší, co lze dělat a máš to potvrzené i od profesionálů.
Nový router rozhodně pomůže, musí ovšem mít gigabitové porty. Počítej s cenou od 1.500,- výše.
Já sice zbraním nerozumím, ale přesto chápu, že pokud potřebuju vystřelit 200 kulek za minutu, tak mi to s pistolí nepůjde. Používám přirovnání auto - silnice. Silnici si představ jako datovou linku a router jako auto. Pokud budeš mít silnici třetí třídy plnou výmolů, pak po ní škodovka a ferrari pojedou téměř stejně rychle. Ale když budeš mít rovnou (ne českou) několikaproudou dálnici, pak je rozdíl obrovský.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Zapojení ústředny EZS Příloha(y)
    od maathes » 18 lis 2024 13:39 » v Vše ostatní (Off topic)
    1
    4254
    od HappyMental Zobrazit poslední příspěvek
    05 pro 2024 11:14
  • Jaký UTP kabel?
    od amirinda » 05 lis 2024 11:18 » v Sítě - hardware
    3
    2894
    od kecalek Zobrazit poslední příspěvek
    08 lis 2024 06:51
  • Kabely od Cablemod koupe/zapojeni
    od Lister99 » 01 srp 2024 14:57 » v Vše ostatní (hw)
    6
    4873
    od Lister99 Zobrazit poslední příspěvek
    02 srp 2024 13:56
  • Zapojení grafické karty na 12 pinů místo 14
    od windroid2 » 16 pro 2024 12:22 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    4
    2072
    od windroid2 Zobrazit poslední příspěvek
    16 pro 2024 13:53
  • 1000 Mb/s internet + stolní PC s Wi-Fi Příloha(y)
    od WolfGunCZ » 09 srp 2024 18:54 » v Vše ostatní (inet)
    6
    4658
    od meda2016 Zobrazit poslední příspěvek
    14 srp 2024 12:30

Zpět na “Problémy s hardwarem”