Vyhazování pojistek u PC
Re: Vyhazování pojistek u PC
Ahoj, tak result ze servisu byl vymena grafiky. PC jsem prinesl domu, zkusil zapnout grafika se tocila ale po 10 sekundach se zase prestala tocit. Pripojit monitor pres HDMI neslo tak jsem pripojil zase DVI a ve spravce zarizeni ta grafika uz normalne je, ale netoci se ani pres ni monitor nenapojim. Nevite cim by to mohlo byt? Vypnul jsem to a zitra to zase veu do servisu s timhle problemem.
Ani kdyz hrajes hru, nezapnou se ventilatoryy na karte ?
Neni nutne, aby se tocily ventilatory, pokud karta neni zahrata.
Neni nutne, aby se tocily ventilatory, pokud karta neni zahrata.
Tak jeste uplne jinak, uz mi z toho jde hlava kolem
ale tak co, aspon se podelim, kdyby se nekomu stalo neco podobneho.
Jeste vecer jsem ho zkusil zase zapojit normalne do zasuvky, jen zdrojovy kabel (uplne novy hama z electroworldu) a pak jsem jen prepl na zdroji z 0 na 1 a uz to vyhodilo. Tak jsem to zavez dneska do servisu, tam to zkusil zapojit a nahodit a normalne mu bezel. Rekl mi teda, ze pc je v pohode a ze by spise hledal chybu v elektrice a pc mi vratil.
Jeste mi poradil zkusit jiny okruh elektriky nekde na baraku, tak az prijdu z prace tak to zkusim zapojit nekde po baraku a uvidim jestli uspeju.
Tak ted cekam na znameho, ktery mi prijde zkontrolovat elektriku, ma cas az v zari, ale prijde mi divny, ze by neutahla jeden PC navic? Kazdopadne diky za rady, pokud mi jeste neco poradit cim by to mohlo byt to vyhazovani tak budu rad.

Jeste vecer jsem ho zkusil zase zapojit normalne do zasuvky, jen zdrojovy kabel (uplne novy hama z electroworldu) a pak jsem jen prepl na zdroji z 0 na 1 a uz to vyhodilo. Tak jsem to zavez dneska do servisu, tam to zkusil zapojit a nahodit a normalne mu bezel. Rekl mi teda, ze pc je v pohode a ze by spise hledal chybu v elektrice a pc mi vratil.
Jeste mi poradil zkusit jiny okruh elektriky nekde na baraku, tak az prijdu z prace tak to zkusim zapojit nekde po baraku a uvidim jestli uspeju.
Tak ted cekam na znameho, ktery mi prijde zkontrolovat elektriku, ma cas az v zari, ale prijde mi divny, ze by neutahla jeden PC navic? Kazdopadne diky za rady, pokud mi jeste neco poradit cim by to mohlo byt to vyhazovani tak budu rad.
Kdyz do te zasuvky zapojis neco jineho, vyhodi to jistice taky ?
Treba vysavac, ten ma 5x vyssi spotrebu nez PC.
-
- Pohlaví:
To vyhození klidně může způsobit proudový ráz spínaného zdroje - nabití kondenzátorů. Záleží na tom, jak odolné (a rychlé) máš pojistky (jističe). Pokud bys PC nechal zapnutý, pak se tak dít nebude, zrovna tak by se měl už bez problémů spustit napodruhé, když jsou kondenzátory nabité.
petr22 píše:Kdyz do te zasuvky zapojis neco jineho, vyhodi to jistice taky ?
Zkusim vecer, diky.
ITCrowd píše:To vyhození klidně může způsobit proudový ráz spínaného zdroje - nabití kondenzátorů. Záleží na tom, jak odolné (a rychlé) máš pojistky (jističe). Pokud bys PC nechal zapnutý, pak se tak dít nebude, zrovna tak by se měl už bez problémů spustit napodruhé, když jsou kondenzátory nabité.
Aha, no prave proto mi to prijde divny, ze nekdy to vyhodi a nekdy ne. Treba 2 tydny sel uplne v pohode a pak jsem ho vytahl ze zasuvky a znovu zapojil a vyhazoval. Je prosim nejake reseni?
-
- Pohlaví:
Řešení:
1. nechat si zkontrolovat síť odborníkem včetně případného návrhu nového rozvodu a jištění
2. nevypínat počítač odpojením. Rozuměno nevytahovat ze zásuvky a nevypínat vypínač na zdroji. Pak některé části zůstanou pod napětím a proudový ráz by nemusel být tak velký
3. Před počítač připojit ssr relé se spínáním v nule. Tzn, k zapnutí počítače dojde v čase, kdy bude okamžitá hodnota napětí = 0. To by mělo proudový ráz taky eliminovat.
1. nechat si zkontrolovat síť odborníkem včetně případného návrhu nového rozvodu a jištění
2. nevypínat počítač odpojením. Rozuměno nevytahovat ze zásuvky a nevypínat vypínač na zdroji. Pak některé části zůstanou pod napětím a proudový ráz by nemusel být tak velký
3. Před počítač připojit ssr relé se spínáním v nule. Tzn, k zapnutí počítače dojde v čase, kdy bude okamžitá hodnota napětí = 0. To by mělo proudový ráz taky eliminovat.
petr22 píše:Kdyz do te zasuvky zapojis neco jineho, vyhodi to jistice taky ?
Zapojil jsem do te zasuvky varnou konvici s 2000 W a nevyhodilo to.
Kazdopadne jsem to docasne vyresil. Zapojil jsem PC a nabehl tak uz ho vytahovat ze zasuvky nebudu.
A prisel jsem na dalsi vec v monitoru jsem odpalil i HDMI vstup takze proto mi predtim kdyz vymenili grafiku nenabehl monitor. Ted snad vse bezi, zapojil jsem ho pres display port. Takze ponauceni pro priste, nesnazit se za kazdou cenu nahazovat to co stale vyhazuje pojistky, pripadne opatrne a ne mit jak blbec zapojeny v PC i hdmi do TV a monitoru.
IT Crowd, nejspise jsi se trefil. Diky. 1, 2, rozumim a zaridim, 3. tenhle bod moc nechapu jsem lama a nevim co to uplne znamena. To se koupi nejaka zasuvka pres kterou ten PC pak pripojim? Trochu jsem googlil, ale je to pro me spanelska vesnice.
Diky
-
- Pohlaví:
Vysvětlení bodu 3):
Proud v zásuvce je střídavý o frekvenci 50Hz. Napětí má průběh sinusoidy. Když si probereme jedenu periodu (jeden kmit), tak v čase 0 je napětí 0V, v čase pi/2 je na maximu 325V, v pi na nule, v čase 3pi/2 je na minimu -325V, v čase 2pi opět 0V. Efektivní hodnota je 230V - tedy to, co je v zásuvce. No a chytří lidé si všimli, že když dělají regulaci nějakého připojeného zařízení, tak je lépe spínat toto zařízení v době 0, pi, 2pi atd.. tedy v době, kdy je napětí rovno nule. Tedy se vlastně připojí zařízení v době, kdy neodebírá proud. Kondenzátory ve zdroji by se tak vlastně nabily "postupně" v souladu s náběhem sinusoidy. Toto řešení nemusí pomoci vždy.
Napěťové hodnoty zde: http://www.reiter1.com/Drehstrom/Drehstrom_05.htm
Proud v zásuvce je střídavý o frekvenci 50Hz. Napětí má průběh sinusoidy. Když si probereme jedenu periodu (jeden kmit), tak v čase 0 je napětí 0V, v čase pi/2 je na maximu 325V, v pi na nule, v čase 3pi/2 je na minimu -325V, v čase 2pi opět 0V. Efektivní hodnota je 230V - tedy to, co je v zásuvce. No a chytří lidé si všimli, že když dělají regulaci nějakého připojeného zařízení, tak je lépe spínat toto zařízení v době 0, pi, 2pi atd.. tedy v době, kdy je napětí rovno nule. Tedy se vlastně připojí zařízení v době, kdy neodebírá proud. Kondenzátory ve zdroji by se tak vlastně nabily "postupně" v souladu s náběhem sinusoidy. Toto řešení nemusí pomoci vždy.
Napěťové hodnoty zde: http://www.reiter1.com/Drehstrom/Drehstrom_05.htm
- Martin63
- Level 5.5
- Pohlaví:
- Stav:
Mně PC též vyhazovalo jeden čas jistič. Problém byl ve stáří jističe, jeho oxidaci. Řešení bylo vesměs jednoduché... Vypnul jsem hlavní jistič, aby zařízení připojená do sítě netrpěla a zásuvkový jistič jsem procvakal vysokou rychlostí, aby oxidace "odpadla". Takhle jsem cvakal cca 2 minuty. Vydrželo to 4 roky, nedávno jsem udělal to samé a drží to. (Jistič samozřejmě ještě klasický, černý za KSČM).
Máš-li onen starý jistič, který vidíš dole na obrázku, zkus to. Nic za to nedáš... Jističi tím neublížíš.
Máš-li onen starý jistič, který vidíš dole na obrázku, zkus to. Nic za to nedáš... Jističi tím neublížíš.
Raději se 3x zeptej, než provedeš něco, čeho bys pak mohl litovat.
Je lepší to opravit přes TeamViewer a do fóra pak napsat konečné řešení problému, než trávit drahocenný čas radou, kterou méně znalý člověk může pojmout jinak, než byla samotným tvůrcem myšlena.
Jsem tu, pokud nemůžu spát, a pokud nemůžu spát, tak je něco špatně.

Je lepší to opravit přes TeamViewer a do fóra pak napsat konečné řešení problému, než trávit drahocenný čas radou, kterou méně znalý člověk může pojmout jinak, než byla samotným tvůrcem myšlena.
Jsem tu, pokud nemůžu spát, a pokud nemůžu spát, tak je něco špatně.
Zpět na “Problémy s hardwarem”