Vlastně jsem to už napsal: "Po neočekávaném skutečném vypnutí by wokna nenaskočily. Tedy pokud v BIOSu není nastaveno, že se po výpadku má počítač automaticky spustit, což ve výchozím nebývá (můžeš případně zkontrolovat)."
Vzhledem k tomu, že k problému dochází nepravidelně a v eventlogu je zpráva o neočekávaném vypnutí a PC se restartuje (nevypne), vedlo mě to k tomu, že tlačítko resetu by mohlo být nějaké vachrlaté a může se sepnout při nějakém otřesu. On (pokud není v BIOSu nastaveno) totiž výpadek napětí způsobí vypnutí počítače, ale už ne náběh systému, tedy PC by se po výpadku vůbec nespustil. A taky vím, že když zmáčkneš tvrdý reset, tak se to v eventlogu objeví, jako neočekávané vypnutí. To mě vedlo k tomu, že by to mohlo být tím tlačítkem.
Pokud mám pravdu, pak odpojení CDromky nemá vliv. Když by to byla vadná CDromka, pak je možné, že si na ni systém z nějakého důvodu "šáhne", poklesne napětí na nějaké větvi, zdroj změní stav "Ready", který dává desce na "Not Ready" a dojde k vypnutí počítače. Ale zase, jestliže v BIOSu není nastaven start i po přerušení napájení, tak by počítač nenaskočil, tedy nebyl by to reset, ale vypnutí.
Stačí to takhle?