A7N8X-E Deluxe nezná HDD Vyřešeno

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Jagud
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

A7N8X-E Deluxe nezná HDD

Příspěvekod Jagud » 31 bře 2010 19:31

Dostal jsem starší ASUS A7N8X-E Deluxe (processor AMD Athlon XP 2600+ bez HDD. Když vložím svoje disky 40 GB Barracuda ATA nebo 80 GB Barr. Ultra ATA naformátovaný (s nainstalovanými XP nebo i čistý) a spustím instalaci windows, potom v části, když se ptá, do kterého oddílu (mám jen jeden) nainstalovat XP, mi vždy ukáže, že oddíl má místo 40 GB nebo 80 GB jen něco málo přes 7 GB. Když dám formátovat, formátuje, ale na konci skončí s hláškou, že disk nelze naformátovat. Provedl jsem flash BIOSu, vytvořil jsem instalační cd s dalšími ovladači, ale výsledek je stále stejný. Když zapojím HD do PC s WIN XP nebo čistý a nebootuju ihned z instalačního CD, zůstane počítač zmrazený hned po hlášce Boot from CD. V BIOSu jediná možnost, o které vím, jak ovlivnit disk je Raid or scsi card boot - zvolit raid nebo scsi. Za případné rady, nápady děkuji.

Reklama
Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: A7N8X-E Deluxe nezná HDD

Příspěvekod Pic » 31 bře 2010 20:25

Zkus nejprve odstranit oddíl a pak jej znovu vytvořit a potom teprve formátovat. Zkontroluj zda máš disky také řádně připojeny (jumperem nastaven na Master a připojen na konec datového kabelu a případný další na stejné kšandě nastaven na Slave a uprostřed datového kabelu). V BIOSu nastav detekci disku na Auto. Pokud chceš instalovat systém z CD nastav Boot First na CD/DVD a second na HD. Také se podívej zda máš nastaveno IDE a ne SATA v BIOSu.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

Jagud
nováček
Stav:

Příspěvekod Jagud » 31 bře 2010 21:44

Odstranil jsem oddíl, vytvořil a pak formátoval. Disk mám připojený na konci kabelu, používám vždy jen jeden, jumpr na master (hlásí to při spuštění PC). V Biosu mám Auto, First boot nastavený na CD (bootování z CD proběhne OK až k označení oddílu). IDE v Biosu nejde nastavit viz popis desky a biosu: http://dlcdnas.asus.com/pub/ASUS/mb/soc ... deluxe.pdf
Může být problém, že disky ukazují adresování LRG a ne LBA? Připojil jsem si disk zpět na své PC, naformátoval ho, ukazuje 40 GB volné paměti, ale když spustím magic, ukazuje 7 GB a nejde formátovat.

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 31 bře 2010 21:49

Zkus Clear CMOS. Není na discích jumper pro omezení velikost?
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 31 bře 2010 21:50

Snad jen doplním:
V BIOSu /Main/ nastav detekci na (stisk enter na položku primary master) na auto. HDD musí být připojen na Pri IDE (vedle disketovky). Jumpr nastaven na master. CD/DVD doporučuji na Sec IDE. Pokud stiskneš položku IDE HDD-auto detection, tak by měl BIOS správně rozpoznat disk.
V položce advance BIOS features nastav first boot device na CD-ROM, second boot device na HDD-0.
Bohužel u tohoto manuálu nemůžu najít konfiguraci raid. Jestli ji tam máš, tak je to buď novým BIOSem anebo proto, že už tam raid běžel. V tomto případě během POST testu BIOSu stiskni klávesy ctrl+s (nebo F4). Tím se dostaneš do raid konfigurace. Vyber položku "delete raid set" a stiskni enter. Potvrď yes. Tím se raid odstraní a pak se přesuň na začátek tohoto postupu.

Jagud
nováček
Stav:

Příspěvekod Jagud » 31 bře 2010 22:29

Clear CMOS jsem zkoušel se starý Biosem i novým, žádné jumpry k omezení velikosti nevidím
Detekce IDE primary master s diskem je nastavena na Auto, Access mode taky na Auto, dvd je na Secondary master, Autodetekce disku ukáže kapacitu 80GB. Pořadí bootování mám v Biosu nastaveno. Co se disků týká, můžu měnit akorát v Advanced Bios Features v řádku RAID or SCSI Card Boot. Teď je na Raid.
Na stisknuti Ctrl-s nebo F4 není žádná reakce. Nereaguje ani na F6 při instalaci WINxp

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 31 bře 2010 22:36

hmm.. BIOS disk detekuje v pořádku. Pořád mi tam ale vadí položka boot z raid nebo ze scsi. Nejde ten raid v BIOSu někde zakázat?
Zkoušel jsi to ctrl+s (F4) stisknout několikrát?

Jagud
nováček
Stav:

Příspěvekod Jagud » 31 bře 2010 22:41

Zkoušel jsem stisknout jednou, několikrát, držet a nic. Položka boot z raid nebo scsi se objevila až v novém Biosu.

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 31 bře 2010 23:00

Tak to bude změna oproti tomu staršímu. Není tam někde nabídka RAID disabled? Možná se pletu, ale připadá mi to jako by zkoušel sahat na ten raid. Nemám tuchu jak se snese volba boot device z HDD a z raid. Jinak už zbývá zkusit zavést nějakou live distribuci linuxu a vyzkoušet přístup na disk v něm. Možná je chyba jinde.

Jagud
nováček
Stav:

Příspěvekod Jagud » 31 bře 2010 23:27

Ne, nabídka RAID disabled tam není, ani onboard ide, ani nic podobného. Linux si nechám v záloze. Ještě nějakou dobu to budu zkoušet. Zatím díky.

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 31 bře 2010 23:36

Jaký to disk - značka další označení? Formátoval jsi jej na FAT32, nebo na NTFS? Při vytváření oddílu jsi zvolil velký oddíl?
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

Jagud
nováček
Stav:

Příspěvekod Jagud » 31 bře 2010 23:58

Disky byly používané a formátované na mém PC. Po jejich zničení na PC s deskou ASUS jsem je formátoval tak, že jsem je zapojil zase do svého PC, spustil instalaci XP a při dotazu na oddíl jsem ukázal na něj a instalace provedla format. Jinak nešel naformátovat ani magicem. Velikost oddílů jsem nedefinoval. Pokud jsem stejný postup formátování aplikoval na PC s deskou A7N8X, tak format skončil neúspěšně a instalace skončila.
Disky: např. ST380215A Seagate Barracuda 7200.10, 80GB, Ultra ATA, s/N: 9RXC4L20,
JEŠTĚ JEDNA BARRACUDA A TAKY NĚJAKÝ MATROX - všechny dopadly stejně

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Problémy s hardwarem”