Do domácího PC jsem přidal starší HDD (80GB IBM Deskstar IC35L080AVVA07-0). Když z něj kopíruji soubory na hlavní HDD (250GB Seagate Barracuda ST3250824A), je celý proces k uzoufání pomalý: zkopírovat 150 MB soubor trvá více než minutu a půl!
Otestoval jsem rychlost disků pomocí utility HD Tach - ukázalo se, že přidaný 80GB disk má velice nízkou položku "sequential read speed" (konstantně pouze kolem 1,8 MB/s, oproti průměrné rychlosti skoro 56 MB/s u 250GB disku, viz obrázek) - domnívám se, že to je hlavní překážka bránící rychlejšímu přenosu dat.
Když jsem hledal na zahraničních fórech, objevil jsem dvakrát stejný problém, bohužel ani jednou nebylo vlákno úspěšně vyřešeno:
http://forums.seagate.com/t5/Internal-A ... e/m-p/9405
http://www.computing.net/answers/hardwa ... 43153.html
Neveděl by prosím někdo, o co jde a je-li případně možné nějak zvýšit rychlost daného disku při kopírování?
pomalé kopírování dat mezi disky-nízká sequential read speed Vyřešeno
- El Diablo
- Moderátor
-
Elite Level 11.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Re: pomalé kopírování dat mezi disky-nízká sequential read s
Zkontroluj PIO/DMA viz podpis
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware
i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H
i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H
Vida, ten článek se zdá být cesta správným směrem, díky. Když jsem se jím prokousal a absorboval tu cizí terminologii, ukázalo se, že na Sekundárním kanálu IDE mám pro Zařízení 1 (což je asi ten problémový disk) nastavený režim přenosu DMA, ale aktuální režim přenosu je PIO. Postupoval jsem podle článku a odebral primární i sekundární kanál IDE a jim nadřazený řadič (VIA Bus Master IDE Controller-0571 v mém případě). Nové ovladače pro všechny kanály a řadič se úplně nainstalovaly až po třetím restartu PC, problém ale zůstal: režim PIO je pro Zařízení 1 stále aktuálním režimem přenosu a nejde změnit na DMA. Co s tím?
- El Diablo
- Moderátor
-
Elite Level 11.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Máš 80 žilový kabel? (kšandy)
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Jojo, přesně ten. Na jednom kabelu mam zapojenou vypalovačku a ten 80 GB disk, na druhém je 250 GB disk a ještě jeden disk 120 GB. Deska je Asus A7V600 - VIA KT600.
- El Diablo
- Moderátor
-
Elite Level 11.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Máš správně nastaveno Master/Slave?
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
U některých základních desek je třeba striktně dodržet zásadu Master na konci datového kabelu a Slave uprostřed datového kabelu. Nepoužívat CS! Disk na Master, mechanika na Slave.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!
Původně byla vypalovačka jako master a 80GB disk jako slave. Přehodil jsem jumpery tak, že vypalovačka je teď slave a disk master - ve správci zařízení se to projevilo tak, že disk se po obnově systému přepnul na Sekundárním kanálu IDE do aktuálního režimu přenosu Ultra DMA 3, což by tedy můj problém vyřešilo (průměrná rychlost čtení z něj je teď skoro 37 MB/s, kopírování je rychlé).
Na druhou stranu vypalovačka se po změně na slave přepnula do aktuálního režimu přenosu PIO (ač možnost nastavit režim přenosu jako DMA u ní je, tato volba nemá efekt a jako aktuální režim zůstává PIO). Čili to vypadá, že mi teď pro změnu půjdou zase pomalu kopírovat data z DVD. Ještě teda zkusim odebrat ty kanály podle toho článku teďka, třeba se to pro DVD spraví.
Na druhou stranu vypalovačka se po změně na slave přepnula do aktuálního režimu přenosu PIO (ač možnost nastavit režim přenosu jako DMA u ní je, tato volba nemá efekt a jako aktuální režim zůstává PIO). Čili to vypadá, že mi teď pro změnu půjdou zase pomalu kopírovat data z DVD. Ještě teda zkusim odebrat ty kanály podle toho článku teďka, třeba se to pro DVD spraví.
- El Diablo
- Moderátor
-
Elite Level 11.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Zkus jiné kšandy, nejspíš jsou poškozené...
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Je vypalovačka na primárním IDE jako Slave, nebo až na sec.?
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Re: pomalé kopírování dat mezi disky-nízká sequential read s Vyřešeno
Vyřešeno. Zkusil jsem i jiné "kšandy", těmi to ale nebylo. Pak jsem se podíval do BIOSu a ke svému údivu jsem zjistil, že vůbec nemám povolený Secondary Slave. Když jsem ho povolil a nechal automaticky detekovat, našlo mi to správně vypalovačku a přeplo jí do DMA režimu, takže už všechna zařízení jedou v DMA. Trošku mi uniká, jak je možné, že zařízení na pozici Secondary Slave vůbec fungovalo (i když jen v PIO režimu), když nebylo povoleno, ale tuto záhadu už přenechám skalním fanouškům IT...
Díky za všechny rady, vypadá to tu na funkční a udržované fórum, asi sem budu chodit.
Díky za všechny rady, vypadá to tu na funkční a udržované fórum, asi sem budu chodit.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 13
- 3657
-
od petr22
Zobrazit poslední příspěvek
13 zář 2024 20:21
-
- 0
- 2952
-
od LukM
19 říj 2024 14:03
-
- 4
- 2945
-
od PARKR
08 úno 2025 09:18
-
-
Pomalé, žádné nabíjení telefonu Příloha(y)
od muffin105 » 23 lis 2024 21:37 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení - 9
- 4092
-
od muffin105
24 lis 2024 14:41
-
-
-
Problémy v síti na obrázku - proč nemůžou počítače komunikovat mezi sebou Příloha(y)
od zuzana3 » 25 pro 2024 20:33 » v Administrace sítě - 7
- 6198
-
od zuzana3
25 pro 2024 22:23
-
Zpět na “Problémy s hardwarem”