Pc po odstávce- nenaběhne

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Vlkodlak
Level 3
Level 3
Pohlaví: Muž
Stav:

Pc po odstávce- nenaběhne

Příspěvekod Vlkodlak » 29 říj 2010 18:06

Dobrý den,
mám problém se svojím starým PC. Asi 4 měsíce stál, pak když jsem jej spustil tak nenaskočily widle, ani v nouzovém režimu. Linux z DVD bezproblémů najel. Tak jsem jej svěřil do péče odborníkovi. Ten nakonec zapojil DVD mechaniku do ext. řadiče disku, přeinstaloval systém a bylo. PC byl 2 týdny normálně používaný, bez problému. Pak přes víkend zase stál a nechce nabootovat XP. LInux z DVD zase funguje. Probíhá to tak, že spustím PC, objeví se logo Asus, pak tabulka od win: spustit v nouzáku, normálně, poslední známá funkční konfigurace, ať vyberu cokoliv, PC se hned restartuje. Jediné co mě napadlo bylo vyměnit baterku biosu. Nepomohlo.
PC:
Win XP SP3 Profi
Amd Athlon 3000+
1280MB RAM
nvidia 6600GT 128mb
DVD LG IDE
Smasung 500GB SATA zapojený spolu s IDE mechanikou na PCI přídavný SATA řadič.
Asus A7V8X-X

Takže jdu stáhnout Ultimate boot CD a testnout Ram a hdd. Ještě mě napadl zdroj, ale jiný nemám. Co napadá vás?

Reklama
Jan Pašek
Tvůrce článků
Level 6.5
Level 6.5
Stav:

Re: Pc po odstávce- nenaběhne

Příspěvekod Jan Pašek » 29 říj 2010 22:08

Projít nastavení Bios po výměně baterky mohl spadnout do nastavení které se HW konfiguraci nelíbí
Jendův rozcestník (Odkazy, které jsem měl dříve v podpisu najdete v mém rozcestníku.) Jendovy novinky - Co je pro Vás odemne nového Pokud potřebujete mermomocí vědět na čem páchám PC kriminalitu sestavy jsou v profilu.

Vlkodlak
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod Vlkodlak » 31 říj 2010 11:30

Linux z dvd funguje

Jan Pašek
Tvůrce článků
Level 6.5
Level 6.5
Stav:

Příspěvekod Jan Pašek » 31 říj 2010 20:26

Takže nastavení BIOS máš překontrolováno a nebo se jen domníváš že je v pořádku když nabootuješ linux?
Pokud si poctivou kontrolou v BIOS nic nenašel níže další typy:

Pochybuju že to zabere ale nedá mi to se nezeptat HDD je IDE nebo Sata pokud je HDD IDE musí být zapojen nakonci kšandy dále překontroluj switch Master slave systémový disk musí být master. Dále IDE disk pokud jsou dva IDE výstupy na desce by měl být v Primari IDE.
Pokud je DVD mechanika IDE na stejné klšandě měla by být zapojena uprostřed a switch by měl být na slave.
Pokud je systémový disk sata měl by být zapojen do výstupu desky SATA1
dál vzít ultimate boot CD a začít testovat disk a ram chová se jako kdyby neviděl nějaké soubory. Dál se podívej do bios a v části HW monitor překontroluj Hodnoty napájecího napětí.
Podívej se jak máš starý BIOS a jaká je dostupná nová verze posuď časovou prodlevu hodně starý bios bych doporučil Flešnout
Pro některé základní desky se dají na netu sehnat přímo na stránkách výrobce konfigurace ve kterých byla u výrobce základní deska testovaná porovnej data se skutečností a konzultuj rozdíly.
Zatím mne víc nenapadá kde hledat problém i tak máš co dělat pokud by si chtěl projít vše co je psáno výše.

Edit ještě jednou sem si přečetl zadání Mechanika je přímo v IDE kdežto HDD je připojen přes přídavné zařízení překontroluj usazení převodníku sata ve slotu.
Pokus se najít na netu tip převodníku a podívej se jaké jsou s ním problémy. V BIOS nezapoměň překontrolovat pořadí bootování.
Jendův rozcestník (Odkazy, které jsem měl dříve v podpisu najdete v mém rozcestníku.) Jendovy novinky - Co je pro Vás odemne nového Pokud potřebujete mermomocí vědět na čem páchám PC kriminalitu sestavy jsou v profilu.

Vlkodlak
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod Vlkodlak » 01 lis 2010 16:33

Bios jsem kontroloval. HDD (SATA) i DVD (IDE) jsou na externím řadiči. Přes UBTCD jsem zjistil že disk má vadné sektory, RAM OK. A jelikož se PC občas probudí do BIOSU s tím že mám zadat rychlost CPU, a bude potřeba vyměnit disk tak jsem jej svěřil do ruk expertům. Ale díky za pomoc

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 01 lis 2010 19:54

PC občas probudí do BIOSU s tím že mám zadat rychlost CPU

To vypadá na vybitou baterii
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • PC nenaběhne
    od Tstugel » 23 bře 2025 21:12 » v Problémy s hardwarem
    4
    1560
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    23 bře 2025 21:49
  • Windows 10 nenaběhne
    od behavioralista » 30 lis 2024 11:39 » v Windows 11, 10, 8...
    7
    2815
    od pcmaker Zobrazit poslední příspěvek
    30 lis 2024 16:21
  • Nenaběhne UEFI
    od Alesak83 » 25 říj 2024 19:45 » v Problémy s hardwarem
    3
    2075
    od Alesak83 Zobrazit poslední příspěvek
    25 říj 2024 23:54
  • nb Lenovo nenabehne do OS
    od matty » 07 říj 2024 15:53 » v Problémy s hardwarem