Bootovani a BIOS (vyřešeno)

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

mkey
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Bootovani a BIOS (vyřešeno)

Příspěvekod mkey » 20 pro 2006 07:19

Zdravim,

pred 14 dny jsem zde psal o problemu, kdy pri bootovani pocitace se zobrazila hromada chybovych hlasek a v BIOSu se nedalo nic ulozit. Tento problem jsem tehdy vyresil vymenou baterie na desce. Potom vsechno slapalo - zmeny nastaveni v BIOSu se ukladaly jak mely.
Ted se to ale chova zase uplne stejne. To znamena, ze po zapnuti nebo po restartu nekdy se na uvodni obrazovce, kde se testuje procesor, pameti a disky, tak dole se objevi:

CMOS Checksum error - defaults loaded.
Warning! Now system in safe mode.
Disable overclocking in SETUP MENU.

Overclocking nepouzivam! Zkousel jsem vymazat CMOS tlacitkem na desce, nepomohlo to. Podle stavovych kontrolek vyvedenych vzadu na skrini se boot sekvence dostane az k predposlednimu mistu a to je Initializing Floppy Drive Controler.

At v BIOSu nastavim a ulozim co chci, tak se tyto zmeny neprojevi! Pocitac sice bootoje az do systemu, ale jsou zapnute veci jako je raid, ktery nepouzivam a normalne bych ho vypnul v BIOSu. Jenom to pak zdrzuje bootovani, preskocit to nejde.

Budu vdecny za jakykoliv nazor a pomoc.

Dik.
Naposledy upravil(a) mkey dne 27 pro 2006 15:31, celkem upraveno 1 x.

Reklama
Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Pohlaví: Muž
Stav:

Příspěvekod Pic » 20 pro 2006 13:50

Pokud vím žádné tlačítko na desce na vymazání Biosu není, ale 3 pinový konektor označený JBAT1. Při propojce dvou pinů v poloze 1a2 je připojena baterie na udržování nastavení Biosu a při propojení pinů 2a3 je Bios vymazán. To vše se nastavuje při vypnutém počítači a odpojeném od el. sítě. Podívej se tedy zda máš propojeny piny 1a2 na JBAT1. Pokud ne, pravděpodobně je baterie vybitá a bude to chtít novou.Pokud můžeš, tak ji změř voltmetrem - měla by mít napětí kolem 3V. Pokud je baterie s odpovídajícím napětím a jsou propojeny piny 1a2 na JBAT1 a přesto nelze Bios nastavit, máš pravděpodobně závadu na základní desce. Pak se podívej zda máš správně zapojeny kabely do disketové mechaniky a nebo ji na zkoušku odpoj (datový i napájecí kabel). Dej vědět jak jsi pochodil.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

mkey
nováček
Stav:

Příspěvekod mkey » 21 pro 2006 07:42

JBAT na desce nemam, misto toho tam je Clear CMOS button, ktery se pri vypnutem pocitaci zmackne pro nastaveni biosu na default hodnoty. Baterka na desce je 2 tydny stara. Nepocitam, ze by byla hned vybita.

NOVE ZJISTENI:
Pomoci MSI Live Update jsem si stahnul a flashnul novou verzi biosu a po prvim restartu se problemy nevyresily. Vyndal jsem baterku, vratil zpet, problemy zustaly. Vymazal jsem pomoci Clear CMOS tlacitka data, pak se uz nastaveni v biosu ulozilo korektne a vsechno bylo ok. Uz jsem tu do fora malem napsal, ze je problem vyresen. Po par hodinach jsem to jeste podrobil testu - restartem z windows. A problem byl zpatky - nekdy pri procesu restartu zustane jenom cerna obrazovka a je treba bud dat reset na casu nebo uplne vypnout pocitac vypinacem na zdroji!

Rok a pul nebyl s pocitacem problem, pak jsem ho prestal vypinat, takze bezi nonstop a po par tydnech zacal takhle zlobit. Do windows se dostanu, ale pokud je nutny restart, tak je to nekdy dost adrenalinove!

Vyzkousim jeste odpojit mechaniky a vytahnout 1 pametovy modul...

Luboš
Tvůrce článků
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Luboš » 21 pro 2006 10:22

To jsem ti chtěl právě navrhnout. Stáhni si z netu program Memtest a otestuj paměti. Pokud se ti v průběhu testů objeví hodnoty na červeném pozadí, tak je chyba v paměťovém modulu, který musíš vyměnit. Pokud testy proběhnou v pořádku, tak budeš mít alespoň jistotu, že pamětí to není.
Potřebujete jinou pomoc při řešení problému ve Windows 10? Stáhněte si soubor Win10-finty.

karlos
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod karlos » 21 pro 2006 11:17

Baterku jsi kupoval kde? Jestli na tržišti od Vietcongu, tak si jdi koupit novou (a kup si jich rovnou celé plato). Doporučil bych ti koupi značkové baterky, ve značkové prodejně, za značně vyšší cenu. Na životnost baterek má značný vliv jejich skladování a datum výroby. Pokud jí obchodník koupil před třemi lety a za tu dobu jí asi stokrát složil do vlhkého skladiště, padesátkrát vystavil v letním horku a padesátkrát vyndal v lednových mrazech na pult, pak je s podivem, že vydrží dva měsíce... :evil:
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)

mkey
nováček
Stav:

Příspěvekod mkey » 22 pro 2006 17:46

Baterku mi dali v praci v HW oddeleni, pocitam, ze ji koupili v nejakem HW kseftu a jelikoz tam maji spotrebu takovych veci, tak si tam moc nepolezela...

Dotaz k memtestu.... bezi uz 10 hodin, 27 testu probehlo, 0 chyb.... jak dlouho to jeste pobezi???

Odpojil jsem rano vsechny mechaniky, problem zustal... Vytahl pameti, prohodil, zapojil po 1 modulu, nic nepomohlo... cim dal tim vice to vypada na reklamaci desky :-(

Luboš
Tvůrce článků
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Luboš » 22 pro 2006 17:50

Memtest sice běží hodně dlouho, ale pokud ti do 10 hodin nenašel žádnou chybu, tak lze s určitou mírou statistiky předpokládat, že paměti máš v pohodě.
Potřebujete jinou pomoc při řešení problému ve Windows 10? Stáhněte si soubor Win10-finty.

mkey
nováček
Stav:

Příspěvekod mkey » 22 pro 2006 19:53

Uz me nenapada, co jsem nevyzkousel udelat... Vyzkousim jeste jednou vymenit baterku a pak pokud se to nezmeni pujdu desku vyreklamovat...

mkey
nováček
Stav:

Příspěvekod mkey » 27 pro 2006 12:59

Tak jsem koupil novou baterku a vymenil ji na desce a hle, BIOS si ulozi, co mu nastavim. Zkousel jsem z Windows 2x restart a nabehlo to bez problemu. Takze vsechno to lezelo a bezelo jenom na te BATERCE na desce!!! Diky vsem za rady. PROBLEM VYRESEN

Luboš
Tvůrce článků
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Luboš » 27 pro 2006 15:28

No vidíš, co může udělat jedna nekvalitní baterie! Doporučuji do názvu tvého prvního příspěvku doplnit: (vyřešeno).

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • BIOS vs.RAM
    od Stenatko » 25 kvě 2025 10:53 » v Problémy s hardwarem
    11
    1476
    od Stenatko Zobrazit poslední příspěvek
    26 kvě 2025 14:09
  • Bios problém
    od helpmeboys » 19 zář 2024 19:30 » v Problémy s hardwarem
    2
    3039
    od šulda Zobrazit poslední příspěvek
    20 zář 2024 07:05
  • BIOS mi neukáže DISK
    od Peta914 » 27 srp 2024 10:14 » v Problémy s hardwarem
    4
    2647
    od mmmartin Zobrazit poslední příspěvek
    27 srp 2024 16:39
  • Operačná pamäť vs BIOS
    od miroslat » 07 říj 2024 16:13 » v Problémy s hardwarem
    13
    2412
    od miroslat Zobrazit poslední příspěvek
    07 říj 2024 23:41
  • BIOS aktualizace ryzen 5700x a gigabyte B550 aorus elite v2
    od chasburokar » 10 lis 2024 16:30 » v Vše ostatní (sw)
    7
    3854
    od Kminek Zobrazit poslední příspěvek
    12 lis 2024 00:23

Zpět na “Problémy s hardwarem”