PC píská a bzučí (3 odlišné problémy)

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

WalWerin
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

PC píská a bzučí (3 odlišné problémy)

Příspěvekod WalWerin » 01 zář 2012 21:10

Ahoj, mám osm měsíců staré PC, sám jsem ho stavěl.

Procesor INTEL Core i5-2320 (už vím že jsem měl koupit výkonější verzi bez integrované grafiky - teď už je pozdě a navíc není důležité)
Základní deska GIGABYTE PA65-UD3-B3
Grafická karta GIGABYTE N550OC-1GI
Počítačový zdroj CORSAIR CX430 V2
SSD disk Kingston HyperX 3K SSD 120GB
Pevný disk WESTERN DIGITAL Caviar Blue 1000GB 32MB cache
Pevný disk Seagate Barracuda 7200.12 2000GB s Advanced Format

HDD jsem dokupovával později a v průběhu používání i různě měnil a občas používal jen 1/2/3 i 4. (Jsem si jistý že problém není v HDD protože jsem je vyzkoušel (SSD i western digital) jako systemovy disk s ostatnimi odpojenými.)

Teď k problému 1: Když pc "nepracuje" (je we win a zapnutý třeba jen prohlížeč popř. winamp) vydává dost otravný vysokofrekvenční zvuk (pištění). Zajímavé je, že když hýbu myší zvuk zmizí. Okamžitě jak ale přestanu hýbat myší pc píská dál. Když "opisuju" myší kruhy zvuk je pryč do té doby než přestanu. Dokonce když hýbu myší přímočarým vratným pohybem (v rovině podložky samozřejmě) je v úvratích zaslechnutelný pískot na naprosto krátký okamžik. Ale neomylně.

A problém 2: Když je PC zatížený, prakticky jakoukoli novější hrou PC bzučí. Je to naprosto jiný zvuk. Každopádně je mnohem hlasitější než výše zmíněné pískání. (Které ovšem nezmizí, když se člověk zaposlouchá a ví co má hledat tak opravdu pištivý zvuk při NEHÝBÁNÍ myší je slyšet a s pohybem ustane.) Navíc když tasknu do windowsu bzukot zmizí. Když mám hru která pc zvládá na maximální detaily s 40fps, je bzučení nejhlasitější. Snižuji-li detaily/antialiasing pochopitelně se zvedá FPS a zároveň bzukot slábne.

A problém 3: Když pc vypnu, bzučí. Tišeji než kterýkoli z předchozích dvou zvuků, ale když se vypne PC neběží vetráčky a já jsem schopný to v noci (kdy je ticho) slyšet i na 3 metry. Vypnu-li proud a znovu ho zapnu PC už nebzučí - začne až po tom co zapnu a vypnu PC.

Prosím pokud máte zkušenosti, poraďte klidně i jen s jedním z problémů nebo dejte jakékoli návrhy ohledně pískání a bzučení. Nemám bohužel náhradní komponenty kterými bych mohl postupně vyřazovat HW.

(pískání a bzučení - nevím jaký je v tom přesně rozdíl, já to chápu tak, že pískání má vyšší frekvenci)

Reklama
satam
Level 5
Level 5
Stav:

Re: PC píská a bzučí (3 odlišné problémy)

Příspěvekod satam » 01 zář 2012 21:15

Sice píšeš, že nemáš komponenty, ale jinak Ti poradit neumím. Minimálně ad1 a ad3 budou mít příčinu ve zdroji - zkusit jiný. Ad2 - buď opět zdroj, nebo některý/některé větráky, zvyšují otáčky spolu se zatížením a tím jsou hlučnější.
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

WalWerin
nováček
Stav:

Příspěvekod WalWerin » 01 zář 2012 21:50

Teoreticky: jak může mít pohyb myši vliv na zdroj? Nechápu to :-/

satam
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod satam » 01 zář 2012 21:58

Pohybem myši se - i když možná nepatrně - mění také zatížení zdroje a jeho kmitočet se může posunout mimo oblast, kterou slyšíš. Jiný zdroj nf kmitů o slyšitelné frekvenci v PC mě momentálně nenapadá. Zkus PC otevřít, vysoký nf kmitočet - pískání - bývá dosti směrový, takže bys zdroj toho pískání mohl "odposlouchat".
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 01 zář 2012 22:12

Zkus jiný zdroj, ad2 můžou bzučet cívky na GK ale to vše může souviset se zdrojem...
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

WalWerin
nováček
Stav:

Příspěvekod WalWerin » 02 zář 2012 01:16

No dobrá. Moc děkuji za rady. Pokusím se co nejrychleji splašit nějaký zdroj a testnu jestli pištění a bzučení bude i nadále prudit. Pokud to nepomůže, požádám o další rady. Pokud ano, stejně sem ještě jednou zajdu poděkovat :)

Jinak jsem zkoušel zjistit co píská, jsem měl celou hlavu v casu asi 10 minut ale jen se mi namotaly vlasy na větráček u procíku. Opravdu nejsem schopný identifikovat co píská.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Problémy s hardwarem”