ahoj mám starší monitor LG flatron 776FM je šest let starý nedávno se na několika místech začal trochu rozostřovat (v rozích a uprostřed )jakoby trochu mlžit .
má cenu ho dávat ještě do servisu nebo to už bude konečná
problém se starším monitorem
-
- Pohlaví:
- karlos
- Master Level 8
- Pohlaví:
- Stav:
Dříve než ho definitivně vyhodíš, jsi alespoň malinko manuálně zručný a máš rád špetku toho adrenalinu, pak je možný jeden pokus. Dopředu upozorňuji na riziko úrazu, ba i smrti, pokud nebudeš opatrný.
1) od monitoru odpoj všechny kabely
2) skříň monitoru otevři
3) prohlédni si desku tišťěného spoje, uvidíš na ní v plastu zalité vysokonapěťové trafo (ono vysokonapěťové neznamená 380V, ale pár tisíc, takže na něj bacha!) se dvěma plastovými potenciometry (u jednoho bude písmeno F, jako focus)
4) překontroluj, že deska neleží třeba na kleštích, nebo šroubováku, či se ti neopírá o stehno, nebo o topení
5) jsi si jistý? Ano? Tak to překontroluj ještě jednou!
6) připoj kabely a nastartuj počítač
7) vezni dobře izolovaný šroubovák, použij jej na potenciometr s písmenem F a obraz otáčením zaostři
pokud se zadařilo, pak odpoj kabely, smontuj skříň. Získal jsi pár měsíců čas na koupi nového
9) pokud tě to koplo, pak jsi získal cennou zkušennost: "Elektrika je dobrý sluha, ale špatná milenka..."
Dej vědět, jak to dopadlo. Já jsem takto před pár lety získal 19ku, za kterou jsem dal tři kila, protože byla rozostřená. Slouží dodnes u synova počítače. A manželce jsem takto pomohl k 17ce z naší firmy.
1) od monitoru odpoj všechny kabely
2) skříň monitoru otevři
3) prohlédni si desku tišťěného spoje, uvidíš na ní v plastu zalité vysokonapěťové trafo (ono vysokonapěťové neznamená 380V, ale pár tisíc, takže na něj bacha!) se dvěma plastovými potenciometry (u jednoho bude písmeno F, jako focus)
4) překontroluj, že deska neleží třeba na kleštích, nebo šroubováku, či se ti neopírá o stehno, nebo o topení
5) jsi si jistý? Ano? Tak to překontroluj ještě jednou!
6) připoj kabely a nastartuj počítač
7) vezni dobře izolovaný šroubovák, použij jej na potenciometr s písmenem F a obraz otáčením zaostři

9) pokud tě to koplo, pak jsi získal cennou zkušennost: "Elektrika je dobrý sluha, ale špatná milenka..."

Dej vědět, jak to dopadlo. Já jsem takto před pár lety získal 19ku, za kterou jsem dal tři kila, protože byla rozostřená. Slouží dodnes u synova počítače. A manželce jsem takto pomohl k 17ce z naší firmy.
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)
Ono to může být trochu složitější.
Ty potenciometry bývají tři, jeden je na řízení jasu (SCREEN) a dva na ostření (FOCUS).
Jedním ostřícím potenciometrem se řídí ostrost ve svislém směru, druhým ve vodorovném. Často to je na ostří nože. Je dobré mít pomocníka, ketrý to sleduje, nebo dát před obrazovku zrcadlo.
Potenciometry bývají zality zalévací hmotou, tu je potřeba před manipulací odstranit.
Ty potenciometry bývají tři, jeden je na řízení jasu (SCREEN) a dva na ostření (FOCUS).
Jedním ostřícím potenciometrem se řídí ostrost ve svislém směru, druhým ve vodorovném. Často to je na ostří nože. Je dobré mít pomocníka, ketrý to sleduje, nebo dát před obrazovku zrcadlo.
Potenciometry bývají zality zalévací hmotou, tu je potřeba před manipulací odstranit.
-
- Pohlaví:
Radix píše:Ono to může být trochu složitější.
A ničeho se nedotýkat, i když je to vypnutý. Kope to ještě min. 2 hodiny. Nejdůležitější je ten šroubovák, asi bych na to nepoužíval běžný hobby. Dělával jsem to šroubovákem na ladění vf cívek z umělé hmoty.
no kluci já vám děkuji za pomoc ale jak to tu čtu tak jestli mě nezabije elektrika tak mě potom zabije manželka dnes se mě narodil kluk a já to snad oslavím i tím že rtaději koupím nové lcd
ale ještě se zeptám kolem baráku jestli tady není nějaký šikula.
ale přece kdyby to bylo rozostřeno těma potenciometrama tak by to mělo být všude ne ale ono to je jenom na určitých místech nemůže se stát že když se mě to jako podaří zaostřit že rozostřím zase to ostatní?
elektrika je můj velký kamarád už jsem jeden oblouk viděl a už nemusím .

ale ještě se zeptám kolem baráku jestli tady není nějaký šikula.
ale přece kdyby to bylo rozostřeno těma potenciometrama tak by to mělo být všude ne ale ono to je jenom na určitých místech nemůže se stát že když se mě to jako podaří zaostřit že rozostřím zase to ostatní?
elektrika je můj velký kamarád už jsem jeden oblouk viděl a už nemusím .

-
- Pohlaví:
Radix píše:Ono to může být trochu složitější.
Jak psal Radix. Ono to někdy potřebuje dost trpělivosti. Jedna strana je dobrá a druhá "ujede", pak je zase rozmazaný jeden roh adpod. Ale zase jak napsal Karlos, může to pomoci i na několik let. Pak jsou ještě možnosti jak CRT regenerovat, ale to už sem nepatří.

-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 5
- 4210
-
od Noski
Zobrazit poslední příspěvek
18 bře 2025 19:35