Znamy mel takhle nad sebou 6 disku a reklamoval jeden za druhym, zadny nevydrzel dele nez pul roku.
Nez jsem mu poradil aby pouzil CDI tak netusil ze ty disky maji 65 stupnu. Zalezi na typu a na chlazeni.
Problem s teplotou bude minimalne u toho SSD, kdyz to hlasi elektronika disku pres SMART. Ta hlaska neni smyslena.
Cekame az tazatel uvede teploty vsech disku.
Pokud koukam spravne, tak tam jsou dva ventilatory na odvod vzduchu a pouze jeden na nasavani, pricemz vsechny disky
jsou zcela mimo proudeni vzduchu.
Crucial MX500 - náhodne hlášení o prehriati
Re: Crucial MX500 - náhodne hlášení o prehriati
CDI háže tieto teploty: SSD 27°C / HDD pod ním 31°C / spodný HDD 32°C
Program ktorý som mal nainstalovaný a házel varovnú hlášku je Stellar Drive Monitor, limit na hodenie hlášky je nastavený na 40°C.
Program od Crucialu mi nejak nešlape.
Pred diskami ventilátor není, OK nenapadlo ma že by to bol problém ale je fakt že tie HDD možem od seba posunout, ten vrchný posuniem o jeden slot vyššie. Predpokladal by som že sa moc zahrievať nebudú, používané sú málo, vačšinou tam neco skopírujem a vačšinu času sú nevyužívané.
SSD je ale relatívne dosť vzdialené od HDD ne? Je tam mezera nejaký centimeren neco.
K tým ventilátorom tam je to trochu komplikovanejšie, skriňa Zalman má na vypítač nastavený na ten predný a na vrchný ventilátor, bežne nebežia protože PC sa bežne využíva na nenáročné úkoly, internet, úprava fotek... Takže bežne beží iba CPU ventilátor s tým zadným. Ideálne by som teda mal nechať pustený minimálne aj ten predný a posunúť ho aby chladil disky ano?
Priznám sa že ma to nenapadlo sa na to takto dívať, mám to takto nastavené delší čas a nikdy nebol problém proto ma napadlo že by mohlo byť niečo špatne so samotným diskom. Asi teda budem teraz nejaký čas sledovať tie teploty zámerne či sa pri nejakej konkrétnej aktivite zvyšujú.
Program ktorý som mal nainstalovaný a házel varovnú hlášku je Stellar Drive Monitor, limit na hodenie hlášky je nastavený na 40°C.
Program od Crucialu mi nejak nešlape.
Pred diskami ventilátor není, OK nenapadlo ma že by to bol problém ale je fakt že tie HDD možem od seba posunout, ten vrchný posuniem o jeden slot vyššie. Predpokladal by som že sa moc zahrievať nebudú, používané sú málo, vačšinou tam neco skopírujem a vačšinu času sú nevyužívané.
SSD je ale relatívne dosť vzdialené od HDD ne? Je tam mezera nejaký centimeren neco.
K tým ventilátorom tam je to trochu komplikovanejšie, skriňa Zalman má na vypítač nastavený na ten predný a na vrchný ventilátor, bežne nebežia protože PC sa bežne využíva na nenáročné úkoly, internet, úprava fotek... Takže bežne beží iba CPU ventilátor s tým zadným. Ideálne by som teda mal nechať pustený minimálne aj ten predný a posunúť ho aby chladil disky ano?
Priznám sa že ma to nenapadlo sa na to takto dívať, mám to takto nastavené delší čas a nikdy nebol problém proto ma napadlo že by mohlo byť niečo špatne so samotným diskom. Asi teda budem teraz nejaký čas sledovať tie teploty zámerne či sa pri nejakej konkrétnej aktivite zvyšujú.
40 stupnu SSD jeste nevadi, ale HDD ano. Nastav limit na 50 stupnu u SSD a u HDD na 40, jestli to jde.
Odpoj horni ventilator, je tam naprosto k nicemu. A nech trvale zapojeny predni z zkus umistit disky do proudu vzduchu.
Udelej jeste screeny z CDI tak aby byly videt oba dva HDD - ty disky jsou velice pravdepodobne vadne, protoze SMART hlasi chyby.
Hlaska se vysvetlila tim, ze disk dosahne 40 stupnu, coz bude kazdou chvili.
Odpoj horni ventilator, je tam naprosto k nicemu. A nech trvale zapojeny predni z zkus umistit disky do proudu vzduchu.
Udelej jeste screeny z CDI tak aby byly videt oba dva HDD - ty disky jsou velice pravdepodobne vadne, protoze SMART hlasi chyby.
Hlaska se vysvetlila tim, ze disk dosahne 40 stupnu, coz bude kazdou chvili.
Program od Cruciálu ,by Ti zrejme ponúkol firmware M3CR047.
petr22 OK tie limity teploty som prenastavil. Tie HDD posunu o jednu pozici od sebe a teoreticky tam možem do tej spodnej pozice vpredu hodit ten ventilátor z vrchu a jak píšeš zapojím aby trvale bežal.
Tady sú screeny tých HDD, myslíš že sú špatné? Ja som na to hned koukal že sú tam nejaké špatné sektory, chcelo som zapnout kontrolu disku a defragmentaci ... jako disk s nejakými špatnými sektormi je v pohode alebo je to známka že sa pomály odporúča?
Tady sú screeny tých HDD, myslíš že sú špatné? Ja som na to hned koukal že sú tam nejaké špatné sektory, chcelo som zapnout kontrolu disku a defragmentaci ... jako disk s nejakými špatnými sektormi je v pohode alebo je to známka že sa pomály odporúča?
Chtelo by to provest dlouhy test obou disku programem od vyrobce.
V tomto stavu mohou byt nektera data necitelna.
Ty parametry oznacene zlute je potreba sledovat, jestli se cisllo nebude zvysovat a doporucuji pravidelne poustet
ten dlouhy test od vyrobce disku.
Mas tam 16.000 a 7.000 spusteni disku - to je strasne moc - jedno predstavuje opotrebeni jako 10 hodin provozu.
V tomto stavu mohou byt nektera data necitelna.
Ty parametry oznacene zlute je potreba sledovat, jestli se cisllo nebude zvysovat a doporucuji pravidelne poustet
ten dlouhy test od vyrobce disku.
Mas tam 16.000 a 7.000 spusteni disku - to je strasne moc - jedno predstavuje opotrebeni jako 10 hodin provozu.
Dúfam,že ak sú tie disky v takom stave,máš nejakú zálohu dát z tých diskov.Ja by som ich už nepoužíval.
Na ventilátoroch si zníž otáčky,ak sú hlučné alebo ich vymeň za tichšie.
Na ventilátoroch si zníž otáčky,ak sú hlučné alebo ich vymeň za tichšie.
Petr22 Jdu na to, skúsim teda otestovať.
Prosím Ťa čo znamená to spuštění? Je to myslené jako zapnutie PC alebo každé prebudenie zo spánku? Jak som myslím psal tak tie disky sa moc nepoužívajú, sem tam na ne neco presuniem ale primárne všetko jede z SSD. Alebo je niečo iné čo by mohlo sposobovať časté spúšťanie?
Ten jeden disk bude myslím určite 10 rokov starý tak už asi má niečo za sebou.
Dodatečně přidáno po 2 minutách 12 vteřinách:
RIKI22 ďakujem za tip, zatial mi ta aplikace blbne, firmware tam mám starší tak to ešte skúsim a možem upgradovať.
Ohladom tých HDD no začnu to zvažovať, doležité data mám práve na oboch
.. ale tie ozaj doležité mám ešte na externom disku.
Prosím Ťa čo znamená to spuštění? Je to myslené jako zapnutie PC alebo každé prebudenie zo spánku? Jak som myslím psal tak tie disky sa moc nepoužívajú, sem tam na ne neco presuniem ale primárne všetko jede z SSD. Alebo je niečo iné čo by mohlo sposobovať časté spúšťanie?
Ten jeden disk bude myslím určite 10 rokov starý tak už asi má niečo za sebou.
Dodatečně přidáno po 2 minutách 12 vteřinách:
RIKI22 ďakujem za tip, zatial mi ta aplikace blbne, firmware tam mám starší tak to ešte skúsim a možem upgradovať.
Ohladom tých HDD no začnu to zvažovať, doležité data mám práve na oboch

Skús si aplikáciu spustiť, ako Správca.Blbne ako ?Ináč môžeš si spustiť v HD Tune v položke Error Scan test na tie disky.Nie rýchly.Ale radšej,až po zálohe dát.
https://www.hdtune.com/download.html
https://www.hdtune.com/download.html
Je to pokazde, kdy se motor disku zastavi a znovu spousti. Ty disky se v podstate porad zastavuji a znovu roztaceji.
Je jen otazka casu, kdy odejde pohon disku a uz nezachranis zadna data.
To, ze disky nepouzivas ty, neznamena ze je nepouzivaji Windows nebo nejaky program bezici na pozadi.
Je jen otazka casu, kdy odejde pohon disku a uz nezachranis zadna data.
To, ze disky nepouzivas ty, neznamena ze je nepouzivaji Windows nebo nejaky program bezici na pozadi.
petr22 OK takže to číslo je proste vysoké protože disk je už starý a dlouho používaný.
Teraz sa možno blbé ptám ale myslel si to tak že akýkolvek disk može kedykolvek zlyhať alebo si myslel že tie moje disky už sú špatné a už sú náchylné na to že možu kedykolvek odísť?
Ta aplikace od WD mi nejede
tak skúsim doporučený HDtune.
RIKI22 u tej aplikace Crucial mi hrozne dlouho načítavá a u toho firmware nejde overiť. Jak som to zapl jako správce tak to šlo trochu rychleji ale mezitím som restartoval PC, skúsim hlavne teraz poriešiť tie HDD
Stáhl som HDtune v tej bezplatnej verzi tak uvidím čo vyhodí Scan.
petr22 píše:Je jen otazka casu, kdy odejde pohon disku a uz nezachranis zadna data.
Teraz sa možno blbé ptám ale myslel si to tak že akýkolvek disk može kedykolvek zlyhať alebo si myslel že tie moje disky už sú špatné a už sú náchylné na to že možu kedykolvek odísť?

Ta aplikace od WD mi nejede

RIKI22 u tej aplikace Crucial mi hrozne dlouho načítavá a u toho firmware nejde overiť. Jak som to zapl jako správce tak to šlo trochu rychleji ale mezitím som restartoval PC, skúsim hlavne teraz poriešiť tie HDD

Ináč problém s tým spustením aplikácie ,môžu byť tie dva chybné disky.Môžeš skúsiť ich odpojiť od napájania,samozrejme pri vypnutom PC a potom spustiť aplikáciu.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 1
- 2657
-
od VojtouNerCZ
Zobrazit poslední příspěvek
20 led 2025 15:31
-
- 3
- 2159
-
od Villentretenmerth
10 led 2025 19:53
-
- 4
- 3438
-
od pcmaker
27 říj 2024 10:14
-
-
Náhodné zamrznutí PC, řešením je pouze tvrdý restart.
od Sipsisipi » 21 srp 2024 19:12 » v Problémy s hardwarem - 10
- 4272
-
od Sipsisipi
25 srp 2024 10:37
-
-
- 2
- 2130
-
od mk2442