Dobrý den,
vlastním graf. kartu Nvidia geforce4 mx 440 with agp8x. Tato grafická karta mi nějakou dobu zhruba do června letošního roku způsobovala modrou smrt či samovolné restarty počítače. Protože jsem ale pokládal za viníka tiskárnu, grafickou kartu jsem neřešil. Až nedávno jsem ale zjistil, že to způsobuje právě grafická karta. Reinstaloval jsem proto windows, ale schválně jsem neinstaloval ovladač grafárny. Nevyskytly se žádné potíže až do nainstalování ovladače grafárny. Po jeho nainstalování začala problikávat obrazovka, docházelo k potížím s vykreslováním a dokonce i k samovolným restartům počítače. Proto jsem zkusil různé verze ovladačů pro tuto graf. kartu, ale ty nepomohly. Zkusil jsem zakázat hardwarovou akceleraci (podle návodu Poradce při potížích) - ta problém taktéž nevyřešila (zhruba po 4 minutách používání počítače se tento kompletně zasekne a je nutné jej restartovat na bedně).
Odinstaloval jsem tedy ovladač grafárny úplně. Veškeré potíže rázem přestaly. Nicméně se mi zdá nevhodné používat počítač bez patřičných ovladačů. Poradil by mi někdo třeba nějaký alternativní ovladač, který by tento problém mohl vyřešit? Nebo je možné, že se karta fyzicky poškodila (třeba při použití některých nových ovladačů nebo při používání počítače bez ovladačů)?
Dodávám ještě pro informaci, že počítač byl v minulosti přetaktován z 900 MHz na 1 GHz odborníkem.
Děkuji za pomoc.
Graf.karta způsobuje problikávání obrazovky a restarty
Graf.karta způsobuje problikávání obrazovky a restarty
Naposledy upravil(a) niessnet dne 22 říj 2007 17:17, celkem upraveno 1 x.
- jarod72pm
- Level 4.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
to chce otestovat na jiném kompu - protože to vypadá že grafika odchází do křemíkového nebe.
pokud je teda bios OK (jak na grafice tak na desce)
AMD FX 8370 +Freezer i30,Asus M5A97 EVO 2.0,GIGABYTE GV-N1060WF2OC-6GD,Kingston 2x8GB 1866MHz,case Zalman Z9,SSD 256GB Crucial MX ,WD Green 1TB 7200rpm SATA2,Zdroj Seasonic M12II 750W,Externí Seagate 1TB e-sata.
Pokaždé jsem odinstaloval původní ovladač, restartoval a poté nainstaloval jiný. Nejprve jsem zkusil ovladač s pořadovým číslem tuším 92 a něco, poté jsem zkusil ony starší ovladače - tj. 71.84, 71.89 a 78.01. Nakonec nejnovější ovladač 93.71_forceware pro win xp. Je technicky možné, abych tam nainstaloval špatný ovladač, který vůbec není pro mou grafickou kartu (mám na mysli, jestli by mi to instalační balík bez problémů dovolil aniž by mi napsal nějakou chybovou hlášku)? Teď mě totiž zneklidňuje to slovíčko ,,forceware" v názvu nejnovějšího souboru s ovladačem, který jsem stahoval přímo z oficiálních stránek nvidia.
jarod72pm píše:to chce otestovat na jiném kompu - protože to vypadá že grafika odchází do křemíkového nebe.
S biosem jsem nic neprováděl. Vše jsem v něm nechával nastaveno od toho, kdo mi montoval počítač.
Otestování v jiném kompu bych raději vyzkoušel až jako poslední možnost (nerad bych otravoval kamarády, pokud to nebude nutné).
Tak bohužel, ani odinstalování ve stavu nouze nepomohlo. Několikrát jsem nainstaloval různé verze ovladače, pokaždé jsem restartoval a problikávání začalo opět. Někdy se mi stalo, že při změně rozlišení z 640x480 na 1024x768 se počítač sám restartoval. Pokaždé jsem tedy ovladače odinstaloval v nouzáku.
EDIT - ještě doplním, že jsem zkoušel nainstalovat alternativní drivery od Omegy, ale bohužel problém přetrvává.
EDIT - ještě doplním, že jsem zkoušel nainstalovat alternativní drivery od Omegy, ale bohužel problém přetrvává.
- El Diablo
- Moderátor
-
Elite Level 11.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Sežeň si jinou grafickou kartu, třeba jen na vyzkoušení. Abys měl jistotu že závada je skutečně způsobena GK.
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware
i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware
i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 3
- 2193
-
od Villentretenmerth
Zobrazit poslední příspěvek
10 led 2025 19:53
-
- 5
- 3803
-
od CrossSK
07 črc 2024 13:38
-
- 0
- 1547
-
od Vítek Pokorný
16 dub 2025 11:34
-
-
Asus tuf gaming a16 (2024) G-Sync blikání obrazovky.
od Dewai1999 » 08 bře 2025 17:07 » v Problémy s hardwarem - 1
- 5968
-
od Kogaku
09 bře 2025 03:30
-
-
- 2
- 4185
-
od Kminek