BIOS mi ukazuje 8GB ram, ale na základní desce je osazeno 16GB

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_senior, Mods_junior, HW spec team

Janion
nováček
Příspěvky: 3
Registrován: říjen 17
Pohlaví: Nespecifikováno

BIOS mi ukazuje 8GB ram, ale na základní desce je osazeno 16GB

Příspěvekod Janion » 26 čer 2018 21:31

Zdravím
Nedávno jsem si zakoupil 2*4 GB RAM pamětí (HyperX 8GB KIT DDR3 1866MHz CL10 Fury Black Series)
a přidal jsem je ke stávajícím identickým RAM pamětí .
Na základní desku ASUS SABERTOOTH 990FX R2.0.
Po zapojení mi systém ukazoval 8GB RAM.
Následně jsem zkusil update biosu, ale systém mi stále ukazoval 8GB RAM.
Poté mně napadalo se kouknout zda jsou správně osazené,
Po krátkém hledání v biosu jsem je všechny čtyři našel.
Viz příloha.
Předem děkuji za radu.

základní deska ASUS SABERTOOTH 990FX R2.0.
Procesor AMD FX-6300
Operační paměti HyperX 8GB KIT DDR3 1866MHz CL10 Fury Black Series
Grafická karta MSI N760 TF 2GD5/OC Gaming
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.



Reklama
Turion
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2311
Registrován: březen 16
Pohlaví: Muž

Re: BIOS mi ukazuje 8GB ram, ale na základní desce je osazeno 16GB

Příspěvekod Turion » 26 čer 2018 22:05

Nech zasunutou jen jednu ramku a postupně s ní vyzkoušej všechny sloty na desce. To, že bios vidí informace o modulech nic moc neznamená vzhledem k funkčnosti. Pokud modul bude fungovat ve všech slotech, tak postupně stejným způsobem vyzkoušej všechy moduly. Tedy zase postupně vždy po jednom modulu a nastartovat OS. Pokud se nenajde žádná chyba, tak sniž rychlost RAM.

RIKI22
Level 6.5
Level 6.5
Příspěvky: 4357
Registrován: únor 16
Pohlaví: Muž

Re: BIOS mi ukazuje 8GB ram, ale na základní desce je osazeno 16GB

Příspěvekod RIKI22 » 26 čer 2018 23:02

Mne nejako nesedí osadenie tých ram na doske.Nepomiešal si nejako tie dvojice?Jedná dvojica má byť osadená v slote 1 a 3 a druhá v 2 a 4.Tak si to skontroluj.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 37845
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: BIOS mi ukazuje 8GB ram, ale na základní desce je osazeno 16GB

Příspěvekod petr22 » 26 čer 2018 23:06

U 4 identickych modulu je preci uplne jedno jak je tam da, vzdy dostane stejnou kombinaci.

Memory map v BIOSu je zapnuto nebo vypnuto ? Pokud neni, zapnout.

RIKI22
Level 6.5
Level 6.5
Příspěvky: 4357
Registrován: únor 16
Pohlaví: Muž

Re: BIOS mi ukazuje 8GB ram, ale na základní desce je osazeno 16GB

Příspěvekod RIKI22 » 27 čer 2018 12:03

Čo zobrazuje položka Main ?Ak si kúpim kit 2x4GB , tak ich aj do dosky zapojím tak ,ako majú byť zapojené.
A položku Memory map , možno ani nemá v biose.Pozri sa , či máš aktuálnu verziu biosu?

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 37845
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: BIOS mi ukazuje 8GB ram, ale na základní desce je osazeno 16GB

Příspěvekod petr22 » 27 čer 2018 12:25

A jak konkretne maji byt zapojene ?

Je uplne jedno jak je tam da, pokazde to bude uplne stejne ve vsech 24 pripadech.

Kterykoliv modul muze dat do kterehokoliv slotu.

RIKI22
Level 6.5
Level 6.5
Příspěvky: 4357
Registrován: únor 16
Pohlaví: Muž

Re: BIOS mi ukazuje 8GB ram, ale na základní desce je osazeno 16GB

Příspěvekod RIKI22 » 27 čer 2018 13:07

Pozri , ja kit spájam s dual a ako má byť zapojený ,to mu napovie manuál.Väčšinou , ako som písal vyššie.Teraz som si všimol, že bios aktualizoval.Ak bios zobrazuje 16GB ram, tak chybu nech hľadá v OS a možno mu pomôže až nová inštalácia win, ak skúsil všetko v OS.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 37845
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: BIOS mi ukazuje 8GB ram, ale na základní desce je osazeno 16GB

Příspěvekod petr22 » 27 čer 2018 13:17

4GB-4GB-4GB-4GB.

Co chces hledat v manualu, kdyz to tam jinak dat NEJDE ?

Neexistuje zadna jina moznost, at ty moduly prohazis jak chces,
vzdycky dostanes 4GB-4GB-4GB-4GB.

maiva
nováček
Příspěvky: 1
Registrován: červen 18
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: BIOS mi ukazuje 8GB ram, ale na základní desce je osazeno 16GB

Příspěvekod maiva » 27 čer 2018 14:30

TAkze si to shrnme, v BIOSu vidis spravne 16, ale v OS uz jen 8 ? Pokud je to tak, pak bych zkusil msconfig -spousteni pocitace - upresnit moznosti - zaskrtnout maximum pameti , melo by ti to ukazat 16gb, restart
Predpokladam ze mas windows a pokud nemas dnes jiz historicke win7 ve verzi home basic, ktere jako jedine melu nastaven limit max 8GB ram, tak by nemel byt problem

Turion
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2311
Registrován: březen 16
Pohlaví: Muž

Re: BIOS mi ukazuje 8GB ram, ale na základní desce je osazeno 16GB

Příspěvekod Turion » 27 čer 2018 14:55

Operační systém Microsoft Windows 7 Home Premium CZ SP1 64-bit, (OEM)

RIKI22
Level 6.5
Level 6.5
Příspěvky: 4357
Registrován: únor 16
Pohlaví: Muž

Re: BIOS mi ukazuje 8GB ram, ale na základní desce je osazeno 16GB

Příspěvekod RIKI22 » 27 čer 2018 15:44

@petr22
Ja nepíšem o celkovej kapacite ram,takže píšeš o inom,o čom píšem ja.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 37845
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: BIOS mi ukazuje 8GB ram, ale na základní desce je osazeno 16GB

Příspěvekod petr22 » 27 čer 2018 16:43

Takze jeste jednou:

Proc ma u ctyrech IDENTICKYCH pametovych modulu kontrolovat podle
manualu jestli je ma spravne instalovane, kdyz existuje JEDINA
moznost jak dat 4 moduly do 4 slotu, tzn do kazdeho slotu jeden ?

Co tam muze byt spatne kdyz to jinak nejde ?

At je prohazi mezi sebou jak chce, porad to bude ta sama kombinace
a jak vidno na screenshotech, deska je rozpoznava spravne.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Rozšíření RAM z 8GB na 16GB
    od remkren » 25 lis 2018 15:12 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    9
    566
    od remkren
    25 lis 2018 20:49
  • 16GB není 8GB
    od Mad_Skunk » 10 črc 2019 08:44 » v Vše ostatní (sw)
    6
    185
    od Mad_Skunk
    10 črc 2019 09:23
  • P: DDR3 RAM (8+8GB kit 1600MHz CL8 a 8GB 1333Mhz CL9)
    od sim20 » 20 črc 2019 18:54 » v P: Hardware
    1
    219
    od Zivan
    20 črc 2019 21:22
  • Corsair 16GB KIT DDR4 3200MHz CL16 Vengeance LED 2x 8GB - red LED
    od Jettero » 16 říj 2018 09:37 » v P: Hardware
    2
    1052
    od polusm
    12 bře 2019 12:55
  • HDMI na základní desce
    od mrantin182 » 17 kvě 2019 21:02 » v Problémy s hardwarem
    4
    342
    od petr22
    18 kvě 2019 13:07

Zpět na “Problémy s hardwarem”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 13 hostů