BIOS mi ukazuje 8GB ram, ale na základní desce je osazeno 16GB

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Janion
nováček
Příspěvky: 3
Registrován: říjen 17
Pohlaví: Nespecifikováno

BIOS mi ukazuje 8GB ram, ale na základní desce je osazeno 16GB

Příspěvekod Janion » 26 čer 2018 21:31

Zdravím
Nedávno jsem si zakoupil 2*4 GB RAM pamětí (HyperX 8GB KIT DDR3 1866MHz CL10 Fury Black Series)
a přidal jsem je ke stávajícím identickým RAM pamětí .
Na základní desku ASUS SABERTOOTH 990FX R2.0.
Po zapojení mi systém ukazoval 8GB RAM.
Následně jsem zkusil update biosu, ale systém mi stále ukazoval 8GB RAM.
Poté mně napadalo se kouknout zda jsou správně osazené,
Po krátkém hledání v biosu jsem je všechny čtyři našel.
Viz příloha.
Předem děkuji za radu.

základní deska ASUS SABERTOOTH 990FX R2.0.
Procesor AMD FX-6300
Operační paměti HyperX 8GB KIT DDR3 1866MHz CL10 Fury Black Series
Grafická karta MSI N760 TF 2GD5/OC Gaming
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.



Reklama
Turion
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2879
Registrován: březen 16
Pohlaví: Muž

Re: BIOS mi ukazuje 8GB ram, ale na základní desce je osazeno 16GB

Příspěvekod Turion » 26 čer 2018 22:05

Nech zasunutou jen jednu ramku a postupně s ní vyzkoušej všechny sloty na desce. To, že bios vidí informace o modulech nic moc neznamená vzhledem k funkčnosti. Pokud modul bude fungovat ve všech slotech, tak postupně stejným způsobem vyzkoušej všechy moduly. Tedy zase postupně vždy po jednom modulu a nastartovat OS. Pokud se nenajde žádná chyba, tak sniž rychlost RAM.

RIKI22
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Příspěvky: 5247
Registrován: únor 16
Pohlaví: Muž

Re: BIOS mi ukazuje 8GB ram, ale na základní desce je osazeno 16GB

Příspěvekod RIKI22 » 26 čer 2018 23:02

Mne nejako nesedí osadenie tých ram na doske.Nepomiešal si nejako tie dvojice?Jedná dvojica má byť osadená v slote 1 a 3 a druhá v 2 a 4.Tak si to skontroluj.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 42436
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: BIOS mi ukazuje 8GB ram, ale na základní desce je osazeno 16GB

Příspěvekod petr22 » 26 čer 2018 23:06

U 4 identickych modulu je preci uplne jedno jak je tam da, vzdy dostane stejnou kombinaci.

Memory map v BIOSu je zapnuto nebo vypnuto ? Pokud neni, zapnout.

RIKI22
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Příspěvky: 5247
Registrován: únor 16
Pohlaví: Muž

Re: BIOS mi ukazuje 8GB ram, ale na základní desce je osazeno 16GB

Příspěvekod RIKI22 » 27 čer 2018 12:03

Čo zobrazuje položka Main ?Ak si kúpim kit 2x4GB , tak ich aj do dosky zapojím tak ,ako majú byť zapojené.
A položku Memory map , možno ani nemá v biose.Pozri sa , či máš aktuálnu verziu biosu?

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 42436
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: BIOS mi ukazuje 8GB ram, ale na základní desce je osazeno 16GB

Příspěvekod petr22 » 27 čer 2018 12:25

A jak konkretne maji byt zapojene ?

Je uplne jedno jak je tam da, pokazde to bude uplne stejne ve vsech 24 pripadech.

Kterykoliv modul muze dat do kterehokoliv slotu.

RIKI22
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Příspěvky: 5247
Registrován: únor 16
Pohlaví: Muž

Re: BIOS mi ukazuje 8GB ram, ale na základní desce je osazeno 16GB

Příspěvekod RIKI22 » 27 čer 2018 13:07

Pozri , ja kit spájam s dual a ako má byť zapojený ,to mu napovie manuál.Väčšinou , ako som písal vyššie.Teraz som si všimol, že bios aktualizoval.Ak bios zobrazuje 16GB ram, tak chybu nech hľadá v OS a možno mu pomôže až nová inštalácia win, ak skúsil všetko v OS.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 42436
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: BIOS mi ukazuje 8GB ram, ale na základní desce je osazeno 16GB

Příspěvekod petr22 » 27 čer 2018 13:17

4GB-4GB-4GB-4GB.

Co chces hledat v manualu, kdyz to tam jinak dat NEJDE ?

Neexistuje zadna jina moznost, at ty moduly prohazis jak chces,
vzdycky dostanes 4GB-4GB-4GB-4GB.

maiva
nováček
Příspěvky: 1
Registrován: červen 18
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: BIOS mi ukazuje 8GB ram, ale na základní desce je osazeno 16GB

Příspěvekod maiva » 27 čer 2018 14:30

TAkze si to shrnme, v BIOSu vidis spravne 16, ale v OS uz jen 8 ? Pokud je to tak, pak bych zkusil msconfig -spousteni pocitace - upresnit moznosti - zaskrtnout maximum pameti , melo by ti to ukazat 16gb, restart
Predpokladam ze mas windows a pokud nemas dnes jiz historicke win7 ve verzi home basic, ktere jako jedine melu nastaven limit max 8GB ram, tak by nemel byt problem

Turion
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2879
Registrován: březen 16
Pohlaví: Muž

Re: BIOS mi ukazuje 8GB ram, ale na základní desce je osazeno 16GB

Příspěvekod Turion » 27 čer 2018 14:55

Operační systém Microsoft Windows 7 Home Premium CZ SP1 64-bit, (OEM)

RIKI22
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Příspěvky: 5247
Registrován: únor 16
Pohlaví: Muž

Re: BIOS mi ukazuje 8GB ram, ale na základní desce je osazeno 16GB

Příspěvekod RIKI22 » 27 čer 2018 15:44

@petr22
Ja nepíšem o celkovej kapacite ram,takže píšeš o inom,o čom píšem ja.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 42436
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: BIOS mi ukazuje 8GB ram, ale na základní desce je osazeno 16GB

Příspěvekod petr22 » 27 čer 2018 16:43

Takze jeste jednou:

Proc ma u ctyrech IDENTICKYCH pametovych modulu kontrolovat podle
manualu jestli je ma spravne instalovane, kdyz existuje JEDINA
moznost jak dat 4 moduly do 4 slotu, tzn do kazdeho slotu jeden ?

Co tam muze byt spatne kdyz to jinak nejde ?

At je prohazi mezi sebou jak chce, porad to bude ta sama kombinace
a jak vidno na screenshotech, deska je rozpoznava spravne.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Win/BIOS ukazuje méně nainstalované RAM
    od palancz » 27 pro 2019 16:33 » v Problémy s hardwarem
    6
    371
    od petr22
    30 pro 2019 16:59
  • Prodam xeon e3, 16gb rám, základní deska, gtx 1070
    od tvdo » 25 bře 2020 23:09 » v P: Hardware
    3
    1338
    od dk1844
    28 bře 2020 12:59
  • Pískání na základní desce
    od Masaker » 19 úno 2020 13:16 » v Problémy s hardwarem
    1
    303
    od ITCrowd
    19 úno 2020 14:36
  • Volitelné aplikace k základní desce
    od Fjúčuring » 18 čer 2019 22:51 » v Vše ostatní (sw)
    3
    942
    od ducklife
    04 zář 2019 08:55
  • přípojů pro větráky v zakladní desce
    od macapek » 18 kvě 2020 22:01 » v Problémy s hardwarem
    4
    175
    od macapek
    19 kvě 2020 12:03

Zpět na “Problémy s hardwarem”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot], Google [Bot], Zivan a 4 hosti