Počítač se zapne, ale monitoru to trvá dlouho

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Fizarezi
nováček
Příspěvky: 21
Registrován: červen 16
Pohlaví: Muž

Počítač se zapne, ale monitoru to trvá dlouho

Příspěvekod Fizarezi » 13 říj 2019 18:55

Právě jsem upgradeoval sestavu, kupoval jsem desku s procesorem.

Momentálně mám ten problém, že při zapínání počítače se mi na desce rozsvicejí ledky postupně cpu pak vga která svítí dokud se celý proces nezopakuje a až poté se počítač zapne, po celou dobu mám blackscreen na monitoru. Zapínání může trvat i 2 minuty oproti běžným dvaceti vteřinám. Problém se dá řešit tím že při každém vypnutí pc vypnu zdroj klasicky tlačítkem zezadu zdroje.
Updatoval jsem bios. updatenul jsem ovladače na grafiku, měnil jsem slot na grafiku, monitor je v pořádku, kabel je v pořádku. používám DVI kabel.
Kdyby někdo měl tušení co s tím budu vděčný za rady, díky
Motherboard: B450 Tomahawk MAX

CPU: Ryzen 5 3600

RAM: Crucial ballistix 2x8GB 2666mHz

GPU: SAPPHIRE NITRO+ Radeon RX 570 OC 8G

M.2 : Samsung 970 EVO 250GB

PSU : Corsair cx600

OS :win 10



Reklama
Uživatelský avatar
xbs
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 18143
Registrován: prosinec 17
Bydliště: mezi venuší a marzem
Pohlaví: Muž

Re: Počítač se zapne, ale monitoru to trvá dlouho

Příspěvekod xbs » 13 říj 2019 18:59

zkusit apdejtnout BIOS pokud je novější verze... jinak ty paměti sis koupil 2666 nebo máš rychlejší ale běžej na nižší takt?

Fizarezi
nováček
Příspěvky: 21
Registrován: červen 16
Pohlaví: Muž

Re: Počítač se zapne, ale monitoru to trvá dlouho

Příspěvekod Fizarezi » 13 říj 2019 19:05

xbs píše:zkusit apdejtnout BIOS pokud je novější verze... jinak ty paměti sis koupil 2666 nebo máš rychlejší ale běžej na nižší takt?

bios má nejnovější verzi a koupil jsem si 2666mhz no

dvorakj
Level 6.5
Level 6.5
Příspěvky: 4092
Registrován: březen 12
Pohlaví: Muž

Re: Počítač se zapne, ale monitoru to trvá dlouho

Příspěvekod dvorakj » 13 říj 2019 20:00

je to sice strileni od boku, ale tipnul bych zdroj..dela to i po nastaveni default hodnot BIOSe?

Uživatelský avatar
Grander
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1343
Registrován: leden 12
Pohlaví: Muž

Re: Počítač se zapne, ale monitoru to trvá dlouho

Příspěvekod Grander » 13 říj 2019 21:12

V jaké chvíli se zapne ten monitor? Jestli v momentě, kdy se objeví přihlašovací obrazovka Windows, tak by to mohlo být tím, že karta defaultně posílá obraz na jiný výstup (třeba na HDMI), a teprve Windows po naběhnutí ji přepnou na ten „správný“, čili DVI. Jen mě to tak napadlo, protože jsem to tak měl na starém PC, který nejdřív (v průběhu Biosu) to posílal na sekundární monitor, který byl VGA zapojený do DVI přes redukci, a teprv v průběhu naběhnutí Win (tedy na přihlašovací obrazovku) se mi obraz přepnul (přesunul) na hlavní monitor HDMI. Nevím, jestli se s tím dalo něco dělat, prostě jsem si na to zvyknul... :-)

Fizarezi
nováček
Příspěvky: 21
Registrován: červen 16
Pohlaví: Muž

Re: Počítač se zapne, ale monitoru to trvá dlouho

Příspěvekod Fizarezi » 14 říj 2019 00:54

Grander píše:V jaké chvíli se zapne ten monitor? Jestli v momentě, kdy se objeví přihlašovací obrazovka Windows, tak by to mohlo být tím, že karta defaultně posílá obraz na jiný výstup (třeba na HDMI), a teprve Windows po naběhnutí ji přepnou na ten „správný“, čili DVI. Jen mě to tak napadlo, protože jsem to tak měl na starém PC, který nejdřív (v průběhu Biosu) to posílal na sekundární monitor, který byl VGA zapojený do DVI přes redukci, a teprv v průběhu naběhnutí Win (tedy na přihlašovací obrazovku) se mi obraz přepnul (přesunul) na hlavní monitor HDMI. Nevím, jestli se s tím dalo něco dělat, prostě jsem si na to zvyknul... :-)

Těžko říct, občas jsem rovnou na ploše, občas už na obrazovce odkud můžu do biosu. Ale jak říkám, dá se to vyřešit tím že prostě vypínám i zdroj a pak je zapínání rychlé tak jak má být.

Dodatečně přidáno po 24 vteřinách:
dvorakj píše:je to sice strileni od boku, ale tipnul bych zdroj..dela to i po nastaveni default hodnot BIOSe?

Ano, bohužel dělá

Pedrossos
Level 3
Level 3
Příspěvky: 450
Registrován: červen 18
Bydliště: Brno-venkov
Pohlaví: Muž

Re: Počítač se zapne, ale monitoru to trvá dlouho

Příspěvekod Pedrossos » 14 říj 2019 04:38

Ahoj Fizarezi mám to samé, kolikrát PC ani nenaběhne. Řešil jsem to stejným způsobem jako ty. Bylo mi ale divné, že jindy zapnu počítač a vše naběhne jak má. Takže jsem pátral a dělá to klávesnice. Když zapnu počítač a nechce naběhnout, tak ho vypnu, vytáhnu usb klávesnice a počítač naběhne hned a hned dám zpět usb a jede vše tak jak má

Dodatečně přidáno po 1 minutě 59 vteřinách:
Když vypneš počítač taky doporučuji svíticí jak klávesnici tak myš, vypnout když to jde.
B450-pro gaming,Ryzen 7 2700,Kingston 16GB DDR4 3200MHZ,ASUS Radeon EX-RX570-O4G, 4GB GDDR5,Zdroj:LC Power LC6600-v2.2 Black Giant Silent 600W

Azmir
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2001
Registrován: březen 15
Pohlaví: Muž

Re: Počítač se zapne, ale monitoru to trvá dlouho

Příspěvekod Azmir » 14 říj 2019 18:46

Klávesnice za to ale nemůže, i kdyby to takhle "způsobovala". Budou to bud drivery, špatně nastavené usb a podobně.
Intel i7 9700k - 5 GHz@1.285V + Noctua NH-D15, PALiT GeForce RTX 2080 Super GameRock, Crucial Ballistix 2x8 GB 3866 MHz@1.4V, Gigabyte Z390 Aorus Pro, M.2 NVMe 1TB Transcend MTE220S, Seasonic Focus Plus Gold 750W, Fractal Design Define S(4x140mm fans)

144 Hz QHD 27" - HP 27xq, Roccat Kone Pure Owl Eye, Hyperx Cloud Flight, Trust GXT Cada mechanical

Pedrossos
Level 3
Level 3
Příspěvky: 450
Registrován: červen 18
Bydliště: Brno-venkov
Pohlaví: Muž

Re: Počítač se zapne, ale monitoru to trvá dlouho

Příspěvekod Pedrossos » 14 říj 2019 19:50

Azmir to můžeme rozebrat v mém tématu cca za měsíc, kdy tu požádám kluky o radu , zdroje a ssd disku..
jinak díky za radu, na nastavení usb se podívám, ale je divné, že vypnu podsvícení klávesnice, když vypínám počítač. druhý den kolikrát svítí to se stane málo kdy
B450-pro gaming,Ryzen 7 2700,Kingston 16GB DDR4 3200MHZ,ASUS Radeon EX-RX570-O4G, 4GB GDDR5,Zdroj:LC Power LC6600-v2.2 Black Giant Silent 600W

Azmir
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2001
Registrován: březen 15
Pohlaví: Muž

Re: Počítač se zapne, ale monitoru to trvá dlouho

Příspěvekod Azmir » 14 říj 2019 22:01

Koukni do jakého usb to dáváš, zjistí který port na desce je nejnovější usb a dej to do toho. Na starém pc jsem zkoušel dát snad 3.1 usb klávesnici do 2.0 usb portu a při vypnutí pc se nevyplo podsvícení, strčení do jiného konektoru to vyřešilo.
Intel i7 9700k - 5 GHz@1.285V + Noctua NH-D15, PALiT GeForce RTX 2080 Super GameRock, Crucial Ballistix 2x8 GB 3866 MHz@1.4V, Gigabyte Z390 Aorus Pro, M.2 NVMe 1TB Transcend MTE220S, Seasonic Focus Plus Gold 750W, Fractal Design Define S(4x140mm fans)

144 Hz QHD 27" - HP 27xq, Roccat Kone Pure Owl Eye, Hyperx Cloud Flight, Trust GXT Cada mechanical

amirinda
Level 3
Level 3
Příspěvky: 408
Registrován: březen 18
Pohlaví: Muž

Re: Počítač se zapne, ale monitoru to trvá dlouho

Příspěvekod amirinda » 15 říj 2019 01:42

V Biosu se dá vypnout napájení USB portů po vypnutí PC, zkus se na to podívat.

Nitram1980CZ
Level 2
Level 2
Příspěvky: 229
Registrován: září 17
Bydliště: Praha 4
Pohlaví: Muž

Re: Počítač se zapne, ale monitoru to trvá dlouho

Příspěvekod Nitram1980CZ » 15 říj 2019 05:02

Jen ohledně pamětí zkus zapnout XMP v biosu jestli nepojedou rychleji jinak se zbytečně obíráš o výkon Ryzenům chutnají vyšší frekvence aspon 3200MHz. K ryzenu 3000 dokonce doporučují 3600-3700MHz.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • aktivace služeb u webhostingu trvá dlouho
    od Grander » 09 dub 2020 19:35 » v Programování a tvorba webu
    14
    3476
    od vlazy
    15 dub 2020 01:25
  • Jak dlouho trva naucit se 3D tisk jednodušší součástky
    od xxx68 » 25 bře 2020 17:02 » v Vše ostatní (hw)
    1
    501
    od petr22
    25 bře 2020 17:55
  • Počítač se zapne jen na sekundu
    od Scofield_CZ » 08 úno 2020 06:16 » v Problémy s hardwarem
    8
    988
    od Scofield_CZ
    13 bře 2020 18:25
  • Počítač se zapne a hned vypne.
    od Petr* » 04 pro 2019 20:57 » v Problémy s hardwarem
    1
    499
    od petr22
    04 pro 2019 20:58
  • PROSIM POMOC Zapne se ALE
    od MatyasOnufer » 11 dub 2020 09:47 » v Problémy s hardwarem
    2
    224
    od MatyasOnufer
    11 dub 2020 10:59

Zpět na “Problémy s hardwarem”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Brandwatch [Bot], CommonCrawl [Bot] a 1 host