Win/BIOS ukazuje méně nainstalované RAM

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

palancz
Level 2
Level 2
Příspěvky: 228
Registrován: červenec 10
Pohlaví: Muž

Win/BIOS ukazuje méně nainstalované RAM

Příspěvekod palancz » 27 pro 2019 16:33

Ahoj,
měl jsem 2x 4 GB RAM v dual-channelu, před rokem kvůli Kingdom Come dokoupil další 4 GB (ideální by bylo 2x4, ale nechtěl jsem investovat o litr víc do starého PC). Po instalaci RAM do slotů dle příručky k MB jel PC s 12 GB naprosto bez problému.
Dnes jsem si všiml, že Win ukazuje pouze 8GB RAMky, kouknul jsem se do BIOSU, kde je uvedeno taktéž 8 GB dostupné paměti. Před ca 1/4 rokem systém "jel" se všemi 12 GB.

CPU-Z ukazuje dostupných 12 GB - viz screenshot:
cpuz.PNG


V BIOSu i CPUZ se lze podívat na jednotlivé sloty a všechny tři 4 GB moduly se tváří, že jsou v pořádku:
sloty.png


Nějaká rada, co s tím? Nebo rovnou začít zkoušet jednotlivé moduly?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.


Intel Core i5-3350P 3,1GHz + Gelid Solution Tranquillo rev. 2, Radeon HD7870 2GB DDR5 OC, ASUS P8H77-V, 2*4GB Kingston HyperX DDR3, OCZ ZS Series 550W, CoolerMaster Elite 430, Windows 7 Professional 64bit

Reklama
RIKI22
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Příspěvky: 5370
Registrován: únor 16
Pohlaví: Muž

Re: Win/BIOS ukazuje méně nainstalované RAM

Příspěvekod RIKI22 » 27 pro 2019 16:59

Stačí skúsiť nový modul samostatne .či nabehne PC .

palancz
Level 2
Level 2
Příspěvky: 228
Registrován: červenec 10
Pohlaví: Muž

Re: Win/BIOS ukazuje méně nainstalované RAM

Příspěvekod palancz » 29 pro 2019 11:58

Tak jsem dneska vyzkoušel postupně všechny moduly ve všech slotech - a samostatně fungují správně. Takže netuším, kde může být problém :/
Intel Core i5-3350P 3,1GHz + Gelid Solution Tranquillo rev. 2, Radeon HD7870 2GB DDR5 OC, ASUS P8H77-V, 2*4GB Kingston HyperX DDR3, OCZ ZS Series 550W, CoolerMaster Elite 430, Windows 7 Professional 64bit

kecalek
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 253
Registrován: říjen 17
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Win/BIOS ukazuje méně nainstalované RAM

Příspěvekod kecalek » 29 pro 2019 12:05

Možno sa mýlim, ale!
Pozri si, čo máš v slote 2! RAM je detegovaná ako SINGLE, kým v slotoch 1 a 3 sú DUAL!!!!!
download/file.php?id=72444&mode=view
CPU-Z ich identifikuje, ale OS k tej jednej nepristupuje. Berie len tie dva v dual-channel. Ak si ich skúšal osobitne - tak samozrejme, že fungovali.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 43661
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Win/BIOS ukazuje méně nainstalované RAM

Příspěvekod petr22 » 29 pro 2019 12:56

Osobne bych ocekaval ze moduly z let 2012/2013 budou dual a z roku 2018 bude single.

To by nemelo nicemu vadit, proste 2 stare moduly jsou DR a jeden novejsi SR.

Ze ty 2 SR moduly jsou ve slotech 1 a 3 je take OK.

palancz
Level 2
Level 2
Příspěvky: 228
Registrován: červenec 10
Pohlaví: Muž

Re: Win/BIOS ukazuje méně nainstalované RAM

Příspěvekod palancz » 30 pro 2019 16:48

Ano, 2 4GB moduly ve slotu 1 a 3 jsou z r 2013, detekovane jako dual. Ve slotu 2 (zkoušel jsem i slot 4) je 4GB modul z r 2018.

Před ca 1/4 jsem měl 100% k dispozici 12 GB RAM. Dnes už před bootem OS vidím BIOSu pouze 8 GB.
Samostatně moduly fungují, všechny 4 sloty také fungují.
Nechápu :D BIOS jsem nikdy neaktualizoval, v nastavení biosu jsem žádnou konfiguraci RAM nenašel.
Intel Core i5-3350P 3,1GHz + Gelid Solution Tranquillo rev. 2, Radeon HD7870 2GB DDR5 OC, ASUS P8H77-V, 2*4GB Kingston HyperX DDR3, OCZ ZS Series 550W, CoolerMaster Elite 430, Windows 7 Professional 64bit

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 43661
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Win/BIOS ukazuje méně nainstalované RAM

Příspěvekod petr22 » 30 pro 2019 16:59

Samozrejmne ze jsou detekovane jako dual kdyz jsou dual, na tom neni nic zvlastniho.

Muze byt klidne problem s pametovym radicem v procesoru, ze 3 moduly nedava, ja treba
u jednoho stareho pocitace se 4 moduly nezapnu pocitac.

Chtelo by to vyzkouset nejake 8 GB moduly.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • nainštalovane 32GB , využitelne 15,1GB RAM
    od bobino38 » 15 pro 2019 09:39 » v Problémy s hardwarem
    0
    314
    od bobino38
    15 pro 2019 09:39
  • PC ukazuje no signal
    od Woffik » 21 lis 2019 11:45 » v Problémy s hardwarem
    5
    518
    od RIKI22
    21 lis 2019 15:40
  • Skřipající disk a při testech ukazuje pšokozené sektory
    od AngelikaB » 12 zář 2020 21:30 » v Problémy s hardwarem
    9
    436
    od petr22
    14 zář 2020 18:21
  • Po zapnutí pc se na obrazovce ukazuje logo desky a nic nejde
    od Šnuptychl » 28 črc 2020 09:37 » v Problémy s hardwarem
    1
    214
    od zeus
    28 črc 2020 16:36
  • Bios
    od ondrrras » 26 bře 2020 14:57 » v Problémy s hardwarem
    2
    599
    od ondrrras
    26 bře 2020 15:11

Zpět na “Problémy s hardwarem”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot], SaltMaster a 3 hosti