Špatně využitá RAM? - Jak nastavit? Vyřešeno

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Minapark
Level 3
Level 3
Příspěvky: 431
Registrován: říjen 11
Pohlaví: Muž

Špatně využitá RAM? - Jak nastavit?

Příspěvekod Minapark » 02 úno 2021 09:05

Ahoj, mám asi špatně využité Ramky. DDR4, 4 sloty a měl bych mít 16 GB. Ve správci úloh mi to ukazuje tohle:
Paměť 16,0 GB
Využívaná 6,8 / 7,4 (92%). (Zaráží mě, právě tohle "využívaná" 6,8 / 7,4 (92%), jakoby nebylo k mání víc než 7,4 GB !)
Rychlost: 2400 MHz
Použité sloty: 4 z 4
Parametry: DIMM
Rezervováno hardwarem: 8,6 GB
Dostupná 627 MB
V mezipaměti 547 MB
Potvrzeno 8,8/9,4 GB
Stránkovaný fond 351 MB
Nestránkovaný fond 170 MB
Využitá (komprimovaná) 6,8 GB (0 MB)

Včera jsem na stavil stránkovací soubor na 2048. Vím že je to špatně.
Z pamětí mám vytvořen RAM Disk 4GB. Ale kde je zbývajících víc jak 4 GB ? Kde mám co špatně? Prosím o radu.
Zeptáš-li se, budeš chvíli vypadat jako blbec. Nezeptáš-li se, budeš blbcem po celý život.

Reklama
Uživatelský avatar
gogo1963
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Příspěvky: 5319
Registrován: srpen 19
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Špatně využitá RAM? - Jak nastavit?

Příspěvekod gogo1963 » 02 úno 2021 09:15

máš tam napsáno "rezervováno hardwarem: 8,6 GB ... kdo ví, cv čem ses ještě rýpal kromě toho RAM disku ... nebo grafiská karta si něco uzmula ... neznám tvoji sestavu ... normálně nastavený systém se takhle nechová ... u mě hardware rezervuje 80 mega
Naposledy upravil(a) gogo1963 dne 02 úno 2021 09:18, celkem upraveno 1 x.
i7 10700/Grandis 3/ z490 Meg Unify/XPG GAMMIX S11 Pro 500GB/Samsung 970 EVO PLUS 1TB/ Define R5/ Patriot Viper 4 16GB Kit 3400/ 4TB Skyhawk/ RX 6600 XT/ CORSAIR 750W RM750x/sound blaster zx/ Dell S2721DGF

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 48042
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Špatně využitá RAM? - Jak nastavit?

Příspěvekod petr22 » 02 úno 2021 09:17

Pamet bezi pouze na 2400 MHz - ma to tak byt ?

RAM disk 4 GB - na co je v roce 2021 tento historicky nesmysl pouzivany v dobe DOSu,
kdy byl zapis na disk pomaly ?

Minapark
Level 3
Level 3
Příspěvky: 431
Registrován: říjen 11
Pohlaví: Muž

Re: Špatně využitá RAM? - Jak nastavit?

Příspěvekod Minapark » 02 úno 2021 09:37

gogo1963 píše:máš tam napsáno "rezervováno hardwarem: 8,6 GB ...

No právě, nevím kam se podívat co to dělá...

petr22 píše:Pamet bezi pouze na 2400 MHz - ma to tak byt ? ...

To nevím, kde to zjistím správně? Asi přímo na pamětích, co?

petr22 píše:..RAM disk 4 GB - na co je v roce 2021 tento historicky nesmysl pouzivany v dobe DOSu,
kdy byl zapis na disk pomaly ?

Asi takhle. C:disk mám sice SSD, ale nedávám na něj co nemusím. Prohlížeč a jiný soft mám na D: a to je plotna. Prohlížeč se mi spouští rychleji, když ho mám v RAMDisku. Mám tam stovky záložek a informací (běžne 1,5-2GB). Mám tam i jiné věci. Např. vyhledávání na všech 8 HDD (indexováno) a přes 2,2Mil souborů, vyhledáno ve vteřině. atd.
Ale jsem ochotný, klidně i Ramdisk zrušit, když bude třeba.
Zeptáš-li se, budeš chvíli vypadat jako blbec. Nezeptáš-li se, budeš blbcem po celý život.

Newendy
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 101
Registrován: červen 19
Bydliště: a klíče třeba nechceš???
Pohlaví: Muž

Re: Špatně využitá RAM? - Jak nastavit?

Příspěvekod Newendy » 02 úno 2021 09:42

Tohle se kamarádovi stalo taky, bylo to tím, že měl pravděpodobně blbě zacvaklou ramku. Zkus je všechny vyndat a znova zacvaknout.

Odesláno z mého iPhone 11 pomocí Tapatalk

Uživatelský avatar
gogo1963
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Příspěvky: 5319
Registrován: srpen 19
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Špatně využitá RAM? - Jak nastavit?

Příspěvekod gogo1963 » 02 úno 2021 09:42

kup si větší ssd, a nepotřebuješ takovéto ptákoviny, systém, programy, hry mají být na systémovém disku, pak ti nikde nic nebude zbytečně alokovat ramky ...

Dodatečně přidáno po 38 vteřinách:
Newendy píše:Tohle se kamarádovi stalo taky, bylo to tím, že měl pravděpodobně blbě zacvaklou ramku. Zkus je všechny vyndat a znova zacvaknout.

Odesláno z mého iPhone 11 pomocí Tapatalk

tohle určitě není ten případ ... on má ram komplet, jen nějak, někde alokovanou ...
i7 10700/Grandis 3/ z490 Meg Unify/XPG GAMMIX S11 Pro 500GB/Samsung 970 EVO PLUS 1TB/ Define R5/ Patriot Viper 4 16GB Kit 3400/ 4TB Skyhawk/ RX 6600 XT/ CORSAIR 750W RM750x/sound blaster zx/ Dell S2721DGF

Minapark
Level 3
Level 3
Příspěvky: 431
Registrován: říjen 11
Pohlaví: Muž

Re: Špatně využitá RAM? - Jak nastavit?

Příspěvekod Minapark » 02 úno 2021 09:53

gogo1963 píše:kup si větší ssd, a nepotřebuješ takovéto ptákoviny, systém, programy, hry mají být na systémovém disku, pak ti nikde nic nebude zbytečně alokovat ramky ...

To jsem řešil před 3 měsíci. Odešel systémový disk 500GB SSD a přišel jsem o nějaké data. Všichni radily kup si malý (120GB) jen na system! To jsem udělal. A teď mám data radši jinde.
Zeptáš-li se, budeš chvíli vypadat jako blbec. Nezeptáš-li se, budeš blbcem po celý život.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 48042
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Špatně využitá RAM? - Jak nastavit?

Příspěvekod petr22 » 02 úno 2021 09:55

Kdo ti poradil, ze mas koupit na system takhle maly disk ? Vzdyt je to ptakovina.

Pouzivej SSD jako normalni disk a vubec se nestarej, co se na nej zapisuje.

To neni Tamagoci aby bylo nutno se o nej starat.

Mame v provozu pocitace s SSD porizene i v roce 2011.

To musi byt strasny masochismus, porad davat pozor co se kam uklada a kam zapisuje.

Odejit muze samozrejmne jakykoliv disk kdykoliv - tedy je jedno, kde mas data, zalohovat
je musis kdyz o ne nechces prijit.

Uživatelský avatar
gogo1963
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Příspěvky: 5319
Registrován: srpen 19
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Špatně využitá RAM? - Jak nastavit?

Příspěvekod gogo1963 » 02 úno 2021 09:59

jak ti "odešel" 500GB ssd? To mě zajímá ... jaká značka, jak byl starý? Proč, když máš jak píšeš, 10 disků, nemáš všechno důležité zálohované několikrát?
i7 10700/Grandis 3/ z490 Meg Unify/XPG GAMMIX S11 Pro 500GB/Samsung 970 EVO PLUS 1TB/ Define R5/ Patriot Viper 4 16GB Kit 3400/ 4TB Skyhawk/ RX 6600 XT/ CORSAIR 750W RM750x/sound blaster zx/ Dell S2721DGF

Minapark
Level 3
Level 3
Příspěvky: 431
Registrován: říjen 11
Pohlaví: Muž

Re: Špatně využitá RAM? - Jak nastavit?

Příspěvekod Minapark » 02 úno 2021 10:02

Ram.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Zeptáš-li se, budeš chvíli vypadat jako blbec. Nezeptáš-li se, budeš blbcem po celý život.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 48042
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Špatně využitá RAM? - Jak nastavit?

Příspěvekod petr22 » 02 úno 2021 10:03

Tech 2400 MHz tak ma byt, nebo jen neni v BIOSu aktivovan XMP profil ?

Jestli nedavas na SSD data proto ze se bojis ze SSD muze odejit a plotnovy disk ne,
tak to neplati - odejit muze jak plotna tak bez SSD a to bez jakehokoliv varovani
nebo priznaku dopredu.

U SSD umre elektronika a konec, u plotny umre elektronika nebo mechanika a taky konec,
proste to uz nezapnes.

Minapark
Level 3
Level 3
Příspěvky: 431
Registrován: říjen 11
Pohlaví: Muž

Re: Špatně využitá RAM? - Jak nastavit?

Příspěvekod Minapark » 02 úno 2021 10:07

Kingston. A jak odešel? Celé jsem to řešil tady: viewtopic.php?f=7&t=216371
Zeptáš-li se, budeš chvíli vypadat jako blbec. Nezeptáš-li se, budeš blbcem po celý život.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Na TV se zobrazují špatné pixely
    od Karrex » 30 zář 2020 21:11 » v Problémy s hardwarem
    2
    431
    od Karrex
    02 říj 2020 11:22
  • RX 580 - Sapphire nitro 4GB jde špatně
    od showpayne » 07 lis 2020 20:36 » v Problémy s hardwarem
    12
    727
    od showpayne
    08 lis 2020 13:30
  • Nabíječka špatně nabíjí
    od Naruomi » 03 črc 2021 14:14 » v Problémy s hardwarem
    4
    270
    od petr22
    03 črc 2021 20:36
  • Špatné načítání .csv v Excelu
    od Coxx-cz » 26 led 2021 21:46 » v Kancelářské balíky
    1
    489
    od Zivan
    27 led 2021 08:21
  • Geforce a špatné škálování výkonu na low end CPU
    od Michael850 » 11 bře 2021 18:18 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    13
    834
    od gogo1963
    26 bře 2021 15:56

Zpět na “Problémy s hardwarem”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 6 hostů