Kingston DDR4 podtakované na 2400 MHz

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Uživatelský avatar
Moony
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 934
Registrován: prosinec 11
Pohlaví: Muž

Kingston DDR4 podtakované na 2400 MHz

Příspěvekod Moony » 22 říj 2021 12:12

Ahoj,

měl jsem doteď 2 x 4 GB paměťové moduly Kingston o taktu 3200 MHz a osadil jsem nový modul 1 x 8 GB o stejné frekvenci, stejné řady a stejného typu dle výrobního čísla a mám paměti podtaktované na 2400 MHz a nevím, jak to zvednout. Našel jsem nějaké návody s XMP profily na YouTube, ale bohužel ty nefungují.

Osazení je 1. slot volný, 2. a 3. slot je obsazen 4 GB a 4. poslední je obsazen těmi 8 GB. Deska je MSI B450 A-PRO MAX.

Co s tím můžu udělat? Díky.
MSI B450 A-PRO MAX, Seasonic S12II 500 W, AMD Ryzen 2600 3,4 GHz, 8 GB Kingston DDR4 3200 MHz, Asus Radeon RX 5500 OC 8 GB, Kingston SSD 250 GB, Windows 10 64bit, case Thermaltake Matrix, Arctic Freezer 33 + 2x Arctic PWM 140 mm

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 48765
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Kingston DDR4 podtakované na 2400 MHz

Příspěvekod petr22 » 22 říj 2021 12:15

2400 MHz je standardni frekvence bez aktivace XMP profilu, kazdy modul podporuje vsechny
frekvence, uvedena hodnota je maximalni podporovana.

Neni mozne poridit jeste dalsi 8 GB modul a osadit to tak jak to ma byt, dva stejne moduly
ve slotech stejne barvy?

Kdyz se tam necha jen ten 8 GB modul, tak lze XMP zapnout?

S temi 4GB moduly to fungovalo jak - take na 2400 MHz? Pokud nebyl aktivni XMP profil, tak muselo.

Uživatelský avatar
Moony
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 934
Registrován: prosinec 11
Pohlaví: Muž

Re: Kingston DDR4 podtakované na 2400 MHz

Příspěvekod Moony » 22 říj 2021 12:17

Když jsem tam měl 2 x 4 GB, tak XMP zapnout šlo. S tím 8 GB jsem to samostatně nezkoušel.
MSI B450 A-PRO MAX, Seasonic S12II 500 W, AMD Ryzen 2600 3,4 GHz, 8 GB Kingston DDR4 3200 MHz, Asus Radeon RX 5500 OC 8 GB, Kingston SSD 250 GB, Windows 10 64bit, case Thermaltake Matrix, Arctic Freezer 33 + 2x Arctic PWM 140 mm

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 48765
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Kingston DDR4 podtakované na 2400 MHz

Příspěvekod petr22 » 22 říj 2021 12:18

Kombinace 4+4+8+0 MB take zrusila dual channel, tomu 8 GB chybi druhy stejny modul.

Chtelo by to 8+4+8+4 nebo 8+0+8+0.

Uživatelský avatar
Moony
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 934
Registrován: prosinec 11
Pohlaví: Muž

Re: Kingston DDR4 podtakované na 2400 MHz

Příspěvekod Moony » 22 říj 2021 12:26

Takže tím pádem buď objednat druhý modul a ten stejný a ty dva prodat nebo druhá možnost, upgradovat na 24 GB a nechat to.
MSI B450 A-PRO MAX, Seasonic S12II 500 W, AMD Ryzen 2600 3,4 GHz, 8 GB Kingston DDR4 3200 MHz, Asus Radeon RX 5500 OC 8 GB, Kingston SSD 250 GB, Windows 10 64bit, case Thermaltake Matrix, Arctic Freezer 33 + 2x Arctic PWM 140 mm

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 48765
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Kingston DDR4 podtakované na 2400 MHz

Příspěvekod petr22 » 22 říj 2021 12:55

Vyzkousej to jen s tim jednim 8GB jestli funguje XMP profil.

Zivan
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1908
Registrován: leden 10
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Kingston DDR4 podtakované na 2400 MHz

Příspěvekod Zivan » 22 říj 2021 13:19

Podle manualu jsou prvni dva sloty jeden kanal a druhe dva druhy. Dal bych tedy pameti tak, aby bylo 8GB na kanal.

Ted mas v jednom 4GB a ve druhem 12GB.
Lenovo Thinkpad X220 (i5 2410M, 16GB RAM, HD3000, 500GB mSata Samsung 850 EVO + HDD 2TB, 12.5" IPS) + Mini Dock Plus Series 3 + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W

Uživatelský avatar
Moony
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 934
Registrován: prosinec 11
Pohlaví: Muž

Re: Kingston DDR4 podtakované na 2400 MHz

Příspěvekod Moony » 22 říj 2021 17:49

Omylem jsem uzamkl, děkuji za otevření.

Jeden modul 8 GB v 1.slotu funguje a LZE aktivovat XMP profil. Bohužel po naběhnutí OS dojde k modré obrazovce smrti s kódem “IRQ is less to equal”.
Při výchozím taktu 2600 MHz funguje na pohodu.

Vložil jsem všechny 3 moduly tak, že 1. slot volný, 2. slot 8 GB a 3. a 4. slot je osazen po 4 GB.
XMP profil nelze aktivovat, jinak zčerná obrazovka a nenaběhne BIOS, takže jsem musel vytáhnout baterku natvrdo.

Když zaměním první a druhý slot, před Biosem to píše hlášku, abych správně usadil správně modul. OS ale naběhne, jen to déle trvá.

Při výchozím taktu 2600 MHz a usazení 0 - 8 - 4 - 4 zatím vše funguje správně.
MSI B450 A-PRO MAX, Seasonic S12II 500 W, AMD Ryzen 2600 3,4 GHz, 8 GB Kingston DDR4 3200 MHz, Asus Radeon RX 5500 OC 8 GB, Kingston SSD 250 GB, Windows 10 64bit, case Thermaltake Matrix, Arctic Freezer 33 + 2x Arctic PWM 140 mm

Uživatelský avatar
Karrex
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Příspěvky: 8597
Registrován: listopad 08
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Kingston DDR4 podtakované na 2400 MHz

Příspěvekod Karrex » 23 říj 2021 10:54

Už ti to tady bylo psáno.
petr22 píše:....Chtelo by to 8+4+8+4 nebo 8+0+8+0.

Kanály (v jednom kanálu mají být stejné RAM) jsou napřeskáčku.
Takže 0 8 4 4 je špatně.
8 4 0 4, 4 8 4 0 a tak dále je správně + druhý má být vždy osazený a proto i ta hláška, že máš správně osadit RAM.
Každopádně všechno je to v manuálu na jedné stránce, to myslím nestojí tolik práce, jako tady 5h řešit jedno téma.
Funguji už jen přes SZ a Skype. Sestava v profilu.
Watercooling Club EXOverclocker@HWBot league rank#1 Aprilia Shiver Club BMW ///M Club

Zivan
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1908
Registrován: leden 10
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Kingston DDR4 podtakované na 2400 MHz

Příspěvekod Zivan » 23 říj 2021 12:41

Fakt?

Z manualu:
B450Max_RAM.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Lenovo Thinkpad X220 (i5 2410M, 16GB RAM, HD3000, 500GB mSata Samsung 850 EVO + HDD 2TB, 12.5" IPS) + Mini Dock Plus Series 3 + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W

Uživatelský avatar
Karrex
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Příspěvky: 8597
Registrován: listopad 08
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Kingston DDR4 podtakované na 2400 MHz

Příspěvekod Karrex » 23 říj 2021 12:48

Spodní a horní část se vylučuje nebo mi něco uniká?
Vždy je to x y x y, nějak mi nedochází, proč by to najednou měnili.
Funguji už jen přes SZ a Skype. Sestava v profilu.
Watercooling Club EXOverclocker@HWBot league rank#1 Aprilia Shiver Club BMW ///M Club

Uživatelský avatar
Moony
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 934
Registrován: prosinec 11
Pohlaví: Muž

Re: Kingston DDR4 podtakované na 2400 MHz

Příspěvekod Moony » 29 říj 2021 07:55

Občas to padlo do modré smrti, takže jsem proved test paměti ve Windows po spuštění. Bez chyb.

Vyndal jsem ostatní moduly, takže jedu 8 - 0 - 0 - 0, koupím ten samý modul a bude asi vyřešeno, stávající prodám.

Mimochodem XMP profil šel zapnout, OS je rychlejší a plynulejší. U Sleeping Dogs DE při FullHD rozlišení, MAX detailech a Vysokém AA průměrné FPS 104 FPS, při té kombinaci 16 GB RAM a podtakování asi 64 FPS, testováno v benchmarku ve hře. Steam verze.
MSI B450 A-PRO MAX, Seasonic S12II 500 W, AMD Ryzen 2600 3,4 GHz, 8 GB Kingston DDR4 3200 MHz, Asus Radeon RX 5500 OC 8 GB, Kingston SSD 250 GB, Windows 10 64bit, case Thermaltake Matrix, Arctic Freezer 33 + 2x Arctic PWM 140 mm


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Koupím DDR4 2133mhz
    od nzxl » 18 dub 2021 17:40 » v K: Hardware
    0
    361
    od nzxl
    18 dub 2021 17:40
  • DDR4, frekvence. Jak to funguje?
    od radek178 » 26 črc 2021 18:31 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    18
    573
    od radek178
    26 črc 2021 20:42
  • Koupím DDR4 2133mhz
    od HelFix » 13 dub 2021 10:21 » v K: Hardware
    3
    543
    od HelFix
    13 dub 2021 17:40
  • Rozdíl v časování vs frekvenci u DDR4, co je lepší?
    od RagX » 03 srp 2021 07:18 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    7
    336
    od finwe
    03 srp 2021 12:14
  • Kingston A400 nelze formátovat
    od Karrex » 12 úno 2021 16:52 » v Problémy s hardwarem
    8
    566
    od Karrex
    28 zář 2021 15:07

Zpět na “Problémy s hardwarem”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 3 hosti