Dobrý den, nejsem si jistý jestli mám v pořádku paměti ram. Nezdá se mi, že by bylo všech 16GB uvolněno.
Myslím že RAM funguje jen na polovinu. Co kde nastavit, případně zkontrolavat? Děkuji.
Windows 10 Pro.
tento link je info
https://techcommunity.microsoft.com/t5/ ... a-p/428327
RAM - co znamená rezervováno hardwarem ? Vyřešeno
-
- Level 3
- Pohlaví:
RAM - co znamená rezervováno hardwarem ?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Žij, jako bys měl zítra zemřít. A uč se, jako bys měl žít věčně.
-
- Elite Level 10.5
- Pohlaví:
Re: RAM - co znamená rezervováno hardwarem ?
Zkontrolovat kolik hlasi BIOS a kdyz uz tam budes, tak Memory remap.
Kolik to ukazuje v live linuxu?
Ve Windows msconfig a Max.pamet.
Kolik to ukazuje v live linuxu?
Ve Windows msconfig a Max.pamet.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..
-
- Level 3
- Pohlaví:
Ale no tak! Rezervované HW znamená, že pre prácu OS si tento sám vyčleňuje časť pamäte - bez RAM totiž nedokáže ŽIADNY OS pracovať.
Minapark - začínaš byť paranoidný - nevieš ako funguje OS, čo požaduje, čo využíva - ty sa jednoducho držíš toho čo ti vypíše info o HW, ale už nepočítaš s tým, čo OS a periférie od HW vyžadujú, kde musia spracovávať a ukladať výsledky práce.
To máš niečo podobné ako s autom - píšu má výkon 100kW, ale na valcoch ti vypíše 86kW - a hneď by si tvrdil, že ta oklamali, lebo nemá 100kW. Ale pre prácu sa časť výkonu stráca trením, prevodovkou, prenosom hnacej sily na kolesá, klimatizáciou - všetko komponenty, ktoré pre svoju prácu POTREBUJÚ časť výkonu toho motoru. A podobné je to i u PC.
Minapark - začínaš byť paranoidný - nevieš ako funguje OS, čo požaduje, čo využíva - ty sa jednoducho držíš toho čo ti vypíše info o HW, ale už nepočítaš s tým, čo OS a periférie od HW vyžadujú, kde musia spracovávať a ukladať výsledky práce.
To máš niečo podobné ako s autom - píšu má výkon 100kW, ale na valcoch ti vypíše 86kW - a hneď by si tvrdil, že ta oklamali, lebo nemá 100kW. Ale pre prácu sa časť výkonu stráca trením, prevodovkou, prenosom hnacej sily na kolesá, klimatizáciou - všetko komponenty, ktoré pre svoju prácu POTREBUJÚ časť výkonu toho motoru. A podobné je to i u PC.
-
- Guru Level 15
- Pohlaví:
Rezervovano hardwarem znamena, ze tato cast pameti je prirazena pouze pro hardware a pro operacni system je nedostupna.
Pamet dostupna pro OS je ta oznacena jako pouzivana, pohotovostni a volna. Pohotovostni je vyuzivana OS pro jeho potreby a je
vzdy uvolnena pro aplikace, pokud potrebuji vice RAM.
Z principialniho hlediska je to samozrejmne spatne ze rezervovano hardwarem je 9 GB RAM, protoze tech 9 GB RAM chybi OS.
Osobne bych tipoval, ze tech 9 GB pouziva graficka karta integrovana v procesoru jako VRAM. Velikost VRAM pro iGPU se nastavuje v BIOSu.
Plnych 16 GB RAM nebude dostupnych nikdy, v pripade pouziti iGPU vzdy bude nejaka cast RAM pouzita jako VRAM. Bude to ale treba
700 MB, ne celych 9 GB.
Pamet dostupna pro OS je ta oznacena jako pouzivana, pohotovostni a volna. Pohotovostni je vyuzivana OS pro jeho potreby a je
vzdy uvolnena pro aplikace, pokud potrebuji vice RAM.
Z principialniho hlediska je to samozrejmne spatne ze rezervovano hardwarem je 9 GB RAM, protoze tech 9 GB RAM chybi OS.
Osobne bych tipoval, ze tech 9 GB pouziva graficka karta integrovana v procesoru jako VRAM. Velikost VRAM pro iGPU se nastavuje v BIOSu.
Plnych 16 GB RAM nebude dostupnych nikdy, v pripade pouziti iGPU vzdy bude nejaka cast RAM pouzita jako VRAM. Bude to ale treba
700 MB, ne celych 9 GB.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
-
- Level 1.5
- Pohlaví:
Zkontroloval bych správné zasunutí pamětí do slotů a ověřil bych vyzkoušením po jedné, zda jsou obě v pořádku. Taky to může značit, že VRAM je 1 GB a jedna paměť může být špatná.
-
- Level 3
- Pohlaví:
V biosu je Vram nastavena na AUTO (rozsah je 30MB - 2GB). Paměti jsem vyzkoušel a jsou ok.
Ale nemůžu zpětně rozejít jeden slot. Takže se PC rozběhne jen když neobsadím zmíněný slot.
Herdware mi pořád zabírá těch 9GB a volno tedˇmám necelý 3GB !!
Vypadá to, že budu potřebovat novou desku.
Ale nemůžu zpětně rozejít jeden slot. Takže se PC rozběhne jen když neobsadím zmíněný slot.
Herdware mi pořád zabírá těch 9GB a volno tedˇmám necelý 3GB !!
Vypadá to, že budu potřebovat novou desku.
-
- Guru Level 15
- Pohlaví:
Zkontroluj jestli chladic neprohyba desku tak, ze se RAM uprostred nedotyka kontaktu.
Je ten nefunkcni slot bliz k procesoru?
Je ten nefunkcni slot bliz k procesoru?
-
- Level 3
- Pohlaví:
Hele klici, strávil jsem s tím celý den, ale nešlo to rozejít. Takže jsem se naštval a udělal tohle!!
UPGRADOVAL HARDWARE !!!
Deska, procesor, gr.karta a RAM! Z DDR 4 na DDR 5. Disky i sWin jsem požil stejné a po nahrání potřebných aktualizací je "rezervováno hardwarem" 402MB.
Takže mohlo být něco s těmi RAM, blbý kontakt na desce, (tak 2x ročně mi nešel zapnou PC), atd. Už jsem si řekl "a dost".
Kdyby jste někdo chtěl něco z toho DD4, tak za babku je to k mání, ale to jiný téma. Brzo tohle uzavřu.
Díky všem za váš čas.
UPGRADOVAL HARDWARE !!!
Deska, procesor, gr.karta a RAM! Z DDR 4 na DDR 5. Disky i sWin jsem požil stejné a po nahrání potřebných aktualizací je "rezervováno hardwarem" 402MB.
Takže mohlo být něco s těmi RAM, blbý kontakt na desce, (tak 2x ročně mi nešel zapnou PC), atd. Už jsem si řekl "a dost".
Kdyby jste někdo chtěl něco z toho DD4, tak za babku je to k mání, ale to jiný téma. Brzo tohle uzavřu.
Díky všem za váš čas.
-
- Guru Level 15
- Pohlaví:
Prakticky vsechny nove procesory maji iGPU, to bude tech 400 MB VRAM.
Kdyztak aktualizuj sestavu v podpisu.
Kdyztak aktualizuj sestavu v podpisu.
-
- Level 3
- Pohlaví:
Aktualizováno, dík za připomenutí...
-
- Guru Level 15
- Pohlaví:
Re: RAM - co znamená rezervováno hardwarem ? Vyřešeno
Jeste bys mohl upgradovat W10 na W11.
Zpět na “Problémy s hardwarem”