PC se zapne když se zvednu ze židle

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

rohlicek1
nováček
Pohlaví: Muž

PC se zapne když se zvednu ze židle

Příspěvekod rohlicek1 » 05 led 2025 09:43

Ahojte,

potýkám se s delikátním problémem.

S ženou máme PC u stejného stolu, aktuálně vyřešeno následovně
- monitory, klávesnice, myši, sluchátka a jiné periferie leží na stejné pracovní desce,
- skříně máme dané vedle sebe na nočním stolku vedle desky,
- co se týče uzemnění, stůl je na kovových nohách s plastovým stavitelným koncem, noční stolek je celý ze dřeva a leží na plastových packách.

No a teď ten problém. Kdykoli se zvednu ze svého křesla rapture dreadnought, že jdu od stolu, tak se PC od ženy v moment zvednutí mého zadku zapne. Už mám vypozorováno, že to nezpůsobuje položení sluchátek na stůl nebo bouchnutí do stolu. Nezáleží na tom, jestli je PC v režimu spánku nebo vypnutý. Včera mi to tak udělalo asi pětkrát za celý den, takže jsem se už naštval a řekl si, že to začnu řešit s profíky :D

V prohlížeči událostí se mi podařilo najít akorát důvody probuzení z režimu spánku (do něj jsem PC nechal v průběhu včerejšího dne několikrát přejít, protože už jsem rezignoval na neustálé vypínání). Bohužel se mi nepodařilo najít log důvodu úplně prvního samovolného zapnutí v ten den. Poradíte, jak by se mohl jmenovat? V problémovém PC je Win 11.

Systém byl probuzen z režimu s nízkou spotřebou.

Doba do režimu spánku: ‎2025‎-‎01‎-‎04T18:55:55.887068700Z
Čas probuzení: ‎2025‎-‎01‎-‎05T08:02:44.879753500Z

Zdroj probuzení: Zařízení -AMD USB 3.10 eXtensible Host Controller - 1.10 (Microsoft)
---

Doba do režimu spánku: ‎2025‎-‎01‎-‎04T16:25:17.869982700Z
Čas probuzení: ‎2025‎-‎01‎-‎04T18:35:34.884941200Z

Zdroj probuzení: Zařízení -AMD USB 3.10 eXtensible Host Controller - 1.10 (Microsoft)
---

Doba do režimu spánku: ‎2025‎-‎01‎-‎04T15:30:52.867464700Z
Čas probuzení: ‎2025‎-‎01‎-‎04T15:33:47.901097700Z

Co dále ode mě budete potřebovat, abyste dokázali poradit?

Díky!

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15

Re: PC se zapne když se zvednu ze židle

Příspěvekod petr22 » 05 led 2025 10:03

Odpoj z toho pocitace USB zarizeni, hlavne mys a klavesnici a zopakuj pokus.

I jemny otres muze byt detekovan jako pohyb mysi.

Mys staci i otocit vzhuru nohama.

rohlicek1
nováček

Příspěvekod rohlicek1 » 05 led 2025 10:11

Oki díky, odpojil jsem a dal jsem ho spát, vyzkouším během dne.

Ale co se týče toho zapínání z vypnutého stavu, jak je možné, že ho zapne pohyb myši? Nebo otřes? Pochopím režim spánku, ale už jsem si ověřoval, jestli žena skutečně s tím svým 30 tisíc DPI trefuje vypnout nebo režim spánku :D no a opravdu to vypíná. Tak mi to nejde do hlavy.

Vysvětlením by byla klávesnice, je tak? Je pravda, že se do ní onehdá vylila coca cola a tak nějak od té doby to ten problém dělá, takže bůh ví, co za signály do toho počítače posílá. Jenže jsem se koukal do BIOSu (deska aorus s AM4) a takové to zapínání kliknutím myši nebo klávesnice jsem myslím řádně vypnul.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15

Příspěvekod petr22 » 05 led 2025 10:13

Ono vypnuti ve Windows 11 nemusi byt uplne vypnuti, ale neco jako rezim spanku, tedy i pohyb mysi dokaze PC zapnout.

Pokud je to klavesnici nebo mysi, tak to pom odpojeni od USB musi prestat.

Klavesnice prolita colou je obvykle na vyhozeni, to se moc vycistit neda, navic nezapominejme, ze cola je pomerne agresivni
kapalina poskozujici plosne spoje.

mmmartin
Moderátor
Elite Level 10
Elite Level 10

Příspěvekod mmmartin » 05 led 2025 18:09

V prohlížeči událostí ti to nepíše, že systém byl zapnut, píše ti, že systém byl probuzen z režimu s nízkou spotřebou.
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11

rohlicek1
nováček

Příspěvekod rohlicek1 » 05 led 2025 19:12

petr22:
Naprosto souhlasím s tvrzením o klávesnici, nicméně zde jsem investici do nového kousku nechal na ženě, tak je to v její režii, zatím je spoko - ve výsledku od září funguje stále dobře, všechny tlačítka dělají, co mají; a všechno svítí a pípá, jak má.

Co se týče toho testu vypojení klávesnice + obrácení myši. Udělal jsem, PC spal a ať už jsem tu skákal po místnosti sebevíc střeleně, nezapnul se.

Ale teď jsem vše znovu připojil a PC vypnul, abych vyzkoušel ten vliv kliknutí myši/klávesnice na zapnutí. Po klikání na myš nebo klávesnici se nic nedělo, ALE! :D komp se zapnul zase až v moment, kdy jsem se odsunul kousek od stolu a vstal ze židle. :evil: To bylo asi po nějakých 5 minutách činnosti na mém PC.

Teď jsem to znova vypnul, zase zkusil poklikat a několikrát jsem se zvednul ze židle... a nic. Hele neexistuje nějaký timer v BIOS nebo nastavení Windows, který po nějaké době nastaví pohotovostní režim pro okamžité zapnutí právě při tom sebemenším pohybu myši? Napadá mě, že mám prostě jen blbé štěstí na to testování, jak se to chová, a tak to vždycky vypadá, že do země vypustím tak milion voltů a chovám se jak pwm tlačítko.

mmmartin:
Ano, asi jsem měl lépe specifikovat info - dané logy jsou z průběhu dne, kdy jsem nechal počítač úmyslně přejít do režimu spánku, ze kterého se snad z důvodu právě těch sebemenších otřesů probudil.

Co však hledám je log zdůvodňující zapnutí počítače ze stavu vypnutého.

Jediné tomu podobné info, co jsem našel, je Událost 27, Kernel-Boot "Typ spuštění byl 0x0.", ale nevím, jestli to je ono.

meda2016
Level 3.5
Level 3.5

Příspěvekod meda2016 » 05 led 2025 21:26

Navrhoval bych specifikovat myš a klávesnici, jestli jsou bezdrát s USB donglem.
Pak vyzkoušet:
Vzít si na sebe jen lněné oblečení bez obsahu umělé příze. Upřesnit, co se stane při "odsunu křeslo" a "vstanu z křesla".
Vyměnit křeslo za obyčejnou dřevěnou židli a zopakovat.

amirinda
Level 3.5
Level 3.5

Příspěvekod amirinda » 07 led 2025 10:09

Twl. to je přesně jak moje křeslo, zvednu se a PC se zapne z režimu spánku. Asi máš doma stejnýho skřítka :-)

šulda
Level 4.5
Level 4.5

Příspěvekod šulda » 07 led 2025 14:12

A co "zkusit" napsat, jestli nemáte stejný nebo podobný HW?
Člověk se pořád učí.

rohlicek1
nováček

Příspěvekod rohlicek1 » 08 led 2025 17:07

Zdravím kolegové, omlouvám se, byl jsem teď pryč na školení.

šulda:
Zasílám, co máme doma za PC:

můj:
- deska asus tuf gaming x570-pro wifi
- ryzen 5600x
- evga ftw3 rtx 3070ti
- paměti corsair vengeance cl16 3600 mhz rgb rt atd.
- OS na disku m2 samsung 980
- zdroj corsair rm750x (2021)
- bedna bequiet pure base 500DX

žena:
obrázek_2025-01-08_170742021.png

- myš má yenkee yms 3017, to je drátová, jako klávesnice

meda2016:
Bude stačit sedět u toho "v trenkách"? :D Oblečení rozumím jak koza petrželi. Snažil jsem se teď několikrát nahrát vstání od stolu na telefon, ale prozatím se PC nikdy v ten moment nezapl.

Odsunu křeslo myšleno takto - položím obě chodidla na zem a odsunu se nohama od stolu, nohy připravím do polohy pro vstyk z křesla. Vstanu z křesla myšleno takto - zapřu se rukama o opěrky a zvednu se ze židle. V tento moment se PC zpravidla zapíná.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Kogaku
nováček

Příspěvekod Kogaku » 09 led 2025 06:21

Nemáte pružnou podlahu?
Např. vlýsky na hrubé prkenné podlaze ve starých domech dost pruží,
pak k otřesu stolu/nepatrnému pohnutí myší může dojít, aniž by ses ho přímo dotkl.

Další možností je, vzhledek k optickému snímači dané myši, změna světelných podmínek
a jejich vyhodnocení jako pohyb v momentě, kdy vstaneš
(skleněná deska stolu/podložka pod myš, lak stolní desky apod.).

amirinda
Level 3.5
Level 3.5

Příspěvekod amirinda » 09 led 2025 07:43

Vypni ve správci zařízení u myši a klávesnice: Povolit zařízení probouzet počítač.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Kancelářská židle - výběr
    od jPRO » 23 úno 2024 12:46 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    7
    1779
    od petr22
    24 úno 2024 21:53
  • Výběr nové židle k počítači.
    od behavioralista » 16 říj 2024 19:03 » v Vše ostatní (Off topic)
    6
    2452
    od Petison
    25 říj 2024 15:06

Zpět na “Problémy s hardwarem”