Zdravím,
Mám tu sestřin notebook, který jak na potvoru asi tři roky po koupi začal trpět náhodnými restarty.
Někdy hodí BSOD, jindy jen zčerná obrazovka, v obou případech proběhne poté automatický start. Intervaly mezi zapnutím a spadnutím systému se pohybují přibližně v rozmezí 2 min až 1,5 hodiny.
Noťas byl ve dvou servisech, v běžném a pak v autorizovaném HP. Žádný z nich nenašel nějakou konkrétní chybu a tak to označili jako problém na základové desce a blbý no, noťas za 30k můžete hodit do koše. Tak ho tu teď mám a můžu zkoušet víceméně cokoliv co by mohlo teoreticky pomoct, není co ztratit. Mě už nenapadá, co dál zkoušet, tudíž mě napadlo poradit se s vámi.
Jedná se o notebook HP Envy x360 model 15-ee0003-nc.
Ještě je nutné podotknout, že před započetím problému notebook asi půl roku ležel nepoužíván, předtím problém nebyl. Žádná jiná změna nenastala.
Já osobně jsem zkoušel na něm spustit live verzi linuxu z flashky, na problém to nemělo vliv, pc se restartoval stejně jako s windows. Nezkoušel jsem tudíž reinstalaci systému protože to očividně nemá smysl. Dál jsem zkoušel memtest RAMky, který nenašel žádný problém. Pravděpodobně bude tedy opravdu něco v základovce či BIOSu.
Nenapadá vás co zkusit?
PS. Sestra přišla i s tím, že jí někdo říkal že se dřív základovy zapékaly v troubě. Mě to přišlo jako rada od tetky z horní dolní, tak jsem to víc zkoumal a zjistil, že prý to s dnešními spoji nemá význam, ale že by možná mohlo pomoct základovku očesat od všeho a vyfoukat horkovzduškou na vyšší teplotu. Co si o tom myslíte?
Náhodné restarty notebooku
-
- nováček
- Pohlaví:
-
- Guru Level 15
- Pohlaví:
Re: Náhodné restarty notebooku
Ohrivani v troube a horkovzduska maji stejny cil - opet spojit popraskane, bezolovnatym cinem pajene spoje.
Problem je, ze nevis, ktere spoje jsou poskozene a jestli neni jina zavada - obvykle jsou to spoje pod CPU, GPU a VRAM.
Bez fluxu se do toho nepoustej, je nutne to cele doslova prolit fluxem, jinak se ten bezolovnaty cin neda pajet.
Reflow se bezne dela, samozrejmne ne v troube, je na to IR pajeci stanice se spodnim ohrevem.
Muzes zkusit 10 minut v troube na 200 stupnu, soucastkama nahoru, vyple ventilatory, sundat vse, co jde. Ale pocitej
s tim, ze tu desku muzes definitivne znicit.
Nahradni zakladni deska se da bezne koupit na Ebay a AliExpressu.
Problem je, ze nevis, ktere spoje jsou poskozene a jestli neni jina zavada - obvykle jsou to spoje pod CPU, GPU a VRAM.
Bez fluxu se do toho nepoustej, je nutne to cele doslova prolit fluxem, jinak se ten bezolovnaty cin neda pajet.
Reflow se bezne dela, samozrejmne ne v troube, je na to IR pajeci stanice se spodnim ohrevem.
Muzes zkusit 10 minut v troube na 200 stupnu, soucastkama nahoru, vyple ventilatory, sundat vse, co jde. Ale pocitej
s tim, ze tu desku muzes definitivne znicit.
Nahradni zakladni deska se da bezne koupit na Ebay a AliExpressu.
-
- Level 3.5
- Pohlaví:
Vyzkoušet, co ještě lze odpojit.
Co aku-baterka, fungoval by bez ní? Najdi si service guide a zkus vyjmout.
Co aku-baterka, fungoval by bez ní? Najdi si service guide a zkus vyjmout.
-
- nováček
- Pohlaví:
Díky za reakce,
baterku jsem vyjmul, problém to nevyřešilo.
Zkusím asi tedy sehnat flux a provést ten reflow.
S kupováním nové základovky mám strach že objednám něco špatného nebo to nebude fungovat... Vy máte s objednáváním z číny dobré zkušenosti? Podle čeho se řídit, je někde na základovce nějaké konkrétní označení?
baterku jsem vyjmul, problém to nevyřešilo.
Zkusím asi tedy sehnat flux a provést ten reflow.
petr22 píše:Nahradni zakladni deska se da bezne koupit na Ebay a AliExpressu.
S kupováním nové základovky mám strach že objednám něco špatného nebo to nebude fungovat... Vy máte s objednáváním z číny dobré zkušenosti? Podle čeho se řídit, je někde na základovce nějaké konkrétní označení?
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 1
- 2495
-
od Zivan
23 úno 2024 13:07
-