Ahoj, tak už to potkalo i mě. Udělal jsem kávu sobě i tchyni. Chtěl jsem jí něco ukázat na MacBooku a jak jsem ho otáčel směrem k ní, vylil jsem jí kávu. Většina kávy šla směrem na zem, ale pár kapek dopadlo dozadu na klávesnici. Bylo toho opravdu málo, maximálně jako čajová lžička. Jednalo se o kávu s mlékem a cukrem.
MacBook jsem ihned vypnul, obrátil ho klávesnicí dolů do stříšky a předtím vysušil savým hadříkem. Bohužel se sám zapnul hned po stisknutí klávesy, jak má ve zvyku. Následně jsem odjel na dovolenou a teď je to 5 dní po incidentu.
Vše zatím funguje, klávesa X je trochu gumová, ale píše, to samé platí i pro Option. Zítra jdu do servisu, kde chci nechat MacBook vyčistit a požádám i o fotodokumentaci vnitřku.
Moje otázka zní: jaká je reálná šance, že se káva dostala až k základní desce? A jak velké je riziko, že se problém projeví později / neprojeví vůbec? Budu rád i za doporučení, jak v budoucnu postupovat, pokud se něco podobného stane znovu.
Díky.
Politá klávesnice u MacBook Air m4
Re: Politá klávesnice u MacBook Air m4
To poznas, kdyz vyndas zakladni desku. Budto bude poskozena kapalinou, nebo nebude.
Co udelat priste - okamzite rozebrat, odpojit akumulator, vyndat zakladni desku a pokud bude kdekoliv polita,
tak dukladne vycistit isopropanolem. A vysusis treba fenem.
Nikdy nenechavat takzvane "vyschnout" nekolik dnu, to zpusobi vetsinou vetsi skody nez samotne politi.
Uplny nesmysl je pak davat do krabice s ryzi s duverou v mytus, ze ryze snad pohlcuje vlhkost. Nepohlcuje.
Co udelat priste - okamzite rozebrat, odpojit akumulator, vyndat zakladni desku a pokud bude kdekoliv polita,
tak dukladne vycistit isopropanolem. A vysusis treba fenem.
Nikdy nenechavat takzvane "vyschnout" nekolik dnu, to zpusobi vetsinou vetsi skody nez samotne politi.
Uplny nesmysl je pak davat do krabice s ryzi s duverou v mytus, ze ryze snad pohlcuje vlhkost. Nepohlcuje.
Naposledy upravil(a) petr22 dne 10 črc 2025 19:30, celkem upraveno 1 x.
Když bude poškozená a vyčistí se, jaká je šance na přežití?
To zalezi na poskozeni - ta deska ma treba 10 nebo take 16 vrstev a jestli se dostane kapalina
az k nejake vnitrni vrstve, tak nevis, jak bude poskozeni pokracovat. Vycistit se da jen povrch a pak
cela deska dukladne vysusit, servis na to ma svoji specialni techniku.
Mas sanci, ze se nestalo treba nic.
Ma pocit, ze Macy maji nejakou ochranu proti proliti vodou pod klavesnici.
Klavesnici to ale asi neudelalo uplne dobre, zvlast ten cukr.
az k nejake vnitrni vrstve, tak nevis, jak bude poskozeni pokracovat. Vycistit se da jen povrch a pak
cela deska dukladne vysusit, servis na to ma svoji specialni techniku.
Mas sanci, ze se nestalo treba nic.
Ma pocit, ze Macy maji nejakou ochranu proti proliti vodou pod klavesnici.
Klavesnici to ale asi neudelalo uplne dobre, zvlast ten cukr.
Naposledy upravil(a) petr22 dne 10 črc 2025 19:33, celkem upraveno 1 x.
Tak uvidíme co řeknou. Díky moc Petře. V tomhle jsi fakt borec.
Ono to nejde uplne odhadnout.
Muze byt polita pulka desky, vycistis to a vsecko funguje.
Nebo mas stopy politi na jedinem integrovanem obvodu, vycistis - a nejde klavesnice,
protoze to je jeji radic.
Servis nejspis bude chtit vymenit klavesnici, pokud zjisti ze vse ostatni OK.
Muze byt polita pulka desky, vycistis to a vsecko funguje.
Nebo mas stopy politi na jedinem integrovanem obvodu, vycistis - a nejde klavesnice,
protoze to je jeji radic.
Servis nejspis bude chtit vymenit klavesnici, pokud zjisti ze vse ostatni OK.
Klávesnice funguje, tam bych přinejhorším vycvakl tu klávesu a vyčistil isopropylem.
Zaplaceme budou mít vyčištění.
Zaplaceme budou mít vyčištění.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 2
- 2503
-
od Karel203