Problém s 80G HDD

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

kovarzd
nováček
Příspěvky: 8
Registrován: prosinec 03
Pohlaví: Nespecifikováno

Problém s 80G HDD

Příspěvekod kovarzd » 25 pro 2003 22:29

Koupil jsem si HDD Western Digital WD800BB a nejsem schopen na něj naistalovat žádný systém. Jako Slave mi funguje OK, lze jej formátovat, měnit partition, ukládat a číst data... Základní deska MSI KM4M + Duron 1,6GHz ho rozpoznají. Vyzkoušel jsem všechna doporučení včetně omezení kapacity na 33GB, utility od WD, program Partition Magic 7, Zmenšil bootovací part. na 8GB... Win98 zatuhnou po 2. restartu ani se nedostanou k vyžádání hesla. Win XP i XP Pro zobrazí po restartu modrou obrazovku s hlášením o chybě HW. Jsem vadnej nebo Harddisk??? :?:

Reklama
Uživatelský avatar
Ltb
Administrátor
Master Level 8
Master Level 8
Příspěvky: 6655
Registrován: únor 03
Bydliště: Praha západ
Pohlaví: Muž

**

Příspěvekod Ltb » 26 pro 2003 17:04

Ahoj, nejdříve bych se asi být tebou ubezpečil, že používám opravdu tu poslední možnou verzi BIOSu svojí desky. Pak bych zkusil experimentovat, jestli ty problémy co máš s diskem jako SLAVE trvají i v případě, že to je MASTER. Zkus různě přehazovat IDE zařízení, jestli se něco bude dít či nikoliv..
Zkus disk naformátovat na NTFS, FAT32 by měl zvládat max. 32GB ale NTFS o dost víc

Uživatelský avatar
sovicka2001
Level 2
Level 2
Příspěvky: 190
Registrován: duben 03
Bydliště: Praha 917
Pohlaví: Nespecifikováno

Jo

Příspěvekod sovicka2001 » 26 pro 2003 21:29

Nezbývá než souhlasit s Ltb...

zkus prohodit kabely, zkusit v jiném počítači (na to Ltb zapoměl !!!!)

etc. hodit někam do servisu (poslední možnost, dost drahá)
Ahojky!
J.S.

Uživatelský avatar
Ltb
Administrátor
Master Level 8
Master Level 8
Příspěvky: 6655
Registrován: únor 03
Bydliště: Praha západ
Pohlaví: Muž

upřesnění

Příspěvekod Ltb » 27 pro 2003 20:13

Ahoj, jsem tu ještě jednou:)
Já jen abych upřesnil ty limity formátů:
FAT 32 : Max. 32 Gb, soubor max velikost 4 Gbyty
NTFS : Max 2 TeraByty, bez limitu velikosti souboru
Naposledy upravil(a) Ltb dne 29 pro 2003 01:42, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
sovicka2001
Level 2
Level 2
Příspěvky: 190
Registrován: duben 03
Bydliště: Praha 917
Pohlaví: Nespecifikováno

Ltb

Příspěvekod sovicka2001 » 28 pro 2003 15:56

To se mi nezdá... Při snímání videa z kamery do počítače se systém s FAT32 sekne na 2GB, protože je to maximální velikost souboru...
Ale ostatní údaje jsou asi pravdivé :wink: ...
Ahojky!

J.S.

Uživatelský avatar
Ltb
Administrátor
Master Level 8
Master Level 8
Příspěvky: 6655
Registrován: únor 03
Bydliště: Praha západ
Pohlaví: Muž

Fat32

Příspěvekod Ltb » 29 pro 2003 01:47

Sovicka:
Teoreticky je ve FAT32 možné vytvořit soubor o max. velikosti 4GByty.
Prakticky to může být ovšem samozřejmě méně, zřídka kdy platí pravidlo
teorie = praxe že. . . . . .
P.S. max. velikost souboru ve FAT32 jsem nezkoušel, ale bude-li čas zkusím a sdělím výsledek

kovarzd
nováček
Příspěvky: 8
Registrován: prosinec 03
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod kovarzd » 29 pro 2003 21:51

Dík za odpovědi. Zapomněl jsem napsat, že jsem disk samozřejmě nejdřív zkoušel jako MASTER v IDE 0. V kabelech ani jumperech problém není. Dnes jsem zkusil nainstalovat DOS z WIN98 do 8GB partition C:. To funguje (i bootuje) bez problémů... Dokonce hlásí i správně velikost (prázdného) oddílu D: Vše je formátováno FAT32 (To by ale oddíl D: pak neměl fungovat, když FAT 32 umí jen 32GB???).
Asi zbyde ten servis, disk je v záruce...

Uživatelský avatar
Rimmer
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1171
Registrován: březen 03
Bydliště: Červený trpaslík
Pohlaví: Muž

..

Příspěvekod Rimmer » 29 pro 2003 23:26

Tak zkus těch 32 GB veFAT32 zaplnit - by mne celkem zajímalo co se stane.
Taky by jsi mohl zkusit nejdříve ten SLAVE naformátovat jako NTFS a z disku SLAVE udělat MASTER a instalovat WinXP.
A nebo ještě jednu věc - pokud instalace WinXP proběhne vpohodě a nezvládne to až potom ten reboot, tak zkus nainstalovat WinXP a poté disky zaměnit (disk MASTER za SLAVE) - nabootovat do jiného systému a odtud přeměnit onen 80GB HDD z FAT32 na NTFS.
Rimms

kovarzd
nováček
Příspěvky: 8
Registrován: prosinec 03
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod kovarzd » 30 pro 2003 19:02

Díky všem za odpoědi, všechny rady jsem bezvýsledně vyzkoušel. V mém případě bude asi problém v MB. Stáhnul jsem nejnovější bios http://www.msi.com.tw/ flashnul ho (jde to i bez floppy 8) ). Potom fdisk z WIN98SE C:=8GB, D:=zbytek, FAT32, format c:/s a instalace WIN98SE se rázem zdařila!!! Válečnej tanec, WIN XP Home (NTSF) -> modrá obrazovka (UNMOUNTABLE_BOOT_užnevímco-asiDISK). Znovu WIN98SE (FAT32), CD s WIN XP, setup -> "disk je poškozen, instalaci nelze provést, blábláblá". Takže si evidentně MB nerozumí s HD, i výrobce píše na svých stránkách o problému s nefunkčností určitého disku (Seagate) s tímto MB a WIN.
Budu se muset spokojit s WIN98 a čekat, jestli se objeví novej BIOS, nebo MB prodat a koupit jinej. Ještě učiním dotaz u MSI, jestli mi odpoví, tak to zde zveřejním.
Už mě to stálo tolik času, že kdybych šel raději na přesčasy do práce, mohl jsem mít novej MB i s procesorem a grafikou.

Ještě poznámka k velikosti souborů ve FAT32: Omezení na 2GB nebude podle mne zaležitostí FAT32, ale mám ten dojem, že s větším souborem prostě neumí WINDOWSy9X pracovat.

Jo, a než odejdu na pivo, tak pustím Audiograbber, a na D: (co mi WIN hlásí 68GB free) něco nagrabuju, a dám vědět, co to dělá.

Čauvec!!!

Uživatelský avatar
Ltb
Administrátor
Master Level 8
Master Level 8
Příspěvky: 6655
Registrován: únor 03
Bydliště: Praha západ
Pohlaví: Muž

..

Příspěvekod Ltb » 30 pro 2003 23:48

Napadlo mne, co takhle vyzkoušet ještě nějaký File Manager, jsem objevil jeden článek o On Track Manageru:
http://www.rainbowpcm.com/on_track_disk_manager.html
celé jsem to nečetl, ale myslím že by se mělo jednat o jakousi nadstavbu BIOSu. Jestli budeš mít dlouhou chvilku, koukni;)


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Problém s PC
    od boomz1 » 18 črc 2021 15:09 » v Vše ostatní (hw)
    3
    295
    od petr22
    18 črc 2021 15:54
  • Problém s PC
    od krakenus600 » 06 čer 2021 12:54 » v Problémy s hardwarem
    3
    377
    od finwe
    07 čer 2021 16:13
  • Problém s fps. :/
    od Metesn » 02 lis 2020 22:00 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    6
    1060
    od Marfy
    02 lis 2020 22:54
  • RAM problem.?
    od lukas222 » 19 úno 2021 21:33 » v Problémy s hardwarem
    6
    463
    od lukas222
    20 úno 2021 10:58
  • Problém s NTB
    od krakenus600 » 09 kvě 2021 18:33 » v Problémy s hardwarem
    6
    475
    od krakenus600
    12 kvě 2021 14:19

Zpět na “Problémy s hardwarem”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 4 hosti