Prosím o pomoc. Jedná se o problém s deskou Octek VAP133S-ACP http://www.motherboard.cz/mb/octek/vap133sacp.htm. Koupil jsem ji před pár měsíci jako funkční a hned 3 problémy:
1. V popisu desky je uvedeno, že podporuje paměti SDRAM do 768MB (tedy 3 x 256MB). Vyzkoušel jsem v ní 4 moduly po 256MB. Everest, CPUz i jiné diagnostické programy je vidí správně, ale BIOS a Windows (98 a XP) detekují jen 128MB. Aktualizoval jsem BIOS na poslední verzi (Award v. 6.0), ale problém přetrvává. Možná je na vině nekompabilita pamětí 2 ks jsou jednostranné a 2 ks oboustranné, ale třeba ty
obostranné normálně fungují na desce Freetech P5F93 Tercel s paticí Socket 7 - tedy o generaci starší. Asi je problém v něčem jiném, ale v čem ?
2. Při startu se během loga Windows XP a pohybujících se tří modrých obdélníčků zasekne a dál nic. Musím startovat s instalačním CD v mechanice, potom naběhne. V nouzovém režimu to nedělá a bez problémů je i start s jiným diskem s Win98. Nepomůže ani nová instalace WinXP. Po ní normálně chodí, restart je bez problémů, ale nesmím PC vypnout - zase se závada opakuje.
3. Počítač se sám nevypne. V podstatě se chová jako se zdrojem AT, zobrazí se zpráva - Nyní můžete počítač vypnout. A děje se to opět pouze s WinXP, Win98 normálně vypnou.
Předem díky za radu.
Problém s deskou Octek VAP133S-ACP
- smolaondrej
- Level 2
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Re: Problém s deskou Octek VAP133S-ACP
takže s těma ramkama skuste víc kombinací normálně je přehazovat a nebo skuste jednu po druhé a pak tam přidávat. to s tim windows je ten hdd ok nemá třeba v háji nultou stopu?? a to vypínání je myslim že v možnosti napájení tedy u win xp
amd sempron 2600+,80gb + 200gb datovej , ram něco málo 512mb + 512mb, gigabyte GA-K8N51G MF, zatím integrovaná ...............
Na každou sviňi se vaří voda!!:D
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Pokud nemáš manuál k této základní desce najdeš jej i s ovladači a dalšími údaji zde:
http://support.octek.com.au/Products/Ma ... 3_v_04.htm
Možná nemáš vše správně nastaveno.
http://support.octek.com.au/Products/Ma ... 3_v_04.htm
Možná nemáš vše správně nastaveno.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!
Díky za rady, problém s diskem mě taky napadl - zkusím ho prohnat HDD Regenerátorem a v každém případě dám XP-čka na jiný disk. S těmi pamětmi ale nevím, ty se na desce nijak nenastavují, tady asi nepomohou ani ovladače, ty se natahují až po startu Windows, ale paměti blbě detekuje už BIOS a mám poslední verzi. Tak tam hodím 3 x 128MB a bude pokoj, co se s tím budu zlobit.
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Jen jsem na tu desku mrkl a tak má dost nastavení jumpery, tak si to zkontroluj. V manuálu není nic bližšího o osazování pamětí - single - dual - musíš vyzkoušet. Na uvedené stránce z manuálu jsem vyčetl, že ZD podporuje až 1,5 G paměti. Pokud nemáš manuál, můžeš si jej z uvedené stránky stáhnout. Je tam i BIOS a ovladače.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
- smolaondrej
- Level 2
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
tak co jak ti to s tou deskou dopadlo??
amd sempron 2600+,80gb + 200gb datovej , ram něco málo 512mb + 512mb, gigabyte GA-K8N51G MF, zatím integrovaná ...............
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
PSU kompatibilita s novou základní deskou Příloha(y)
od Viktor737 » 26 zář 2024 17:06 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC - 17
- 4973
-
od Viktor737
Zobrazit poslední příspěvek
29 zář 2024 15:04
-
-
- 4
- 3505
-
od lukas222