Kolečko myši neroluje správně + oprava

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Baldman
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Kolečko myši neroluje správně + oprava

Příspěvekod Baldman » 23 črc 2010 22:17

Ahoj! Mám doma kromě jiných myši Genius (PS2) a Aimaxx (USB) a u obou dvou kikslo kolečko. Když roluju směrem dolu, ve skutečnosti se mezi posunuté řádky dolů vnesou i posuvy nahoru, tudíž se stránka trhaně posouvá několikrát nahoru a několikrát dolů a skončí to někde uprostřed. To samé naopak, při rolu nahoru se posouvá nahoru ale i dolů. Toto je velmi častý problém koleček, předpokládám. :lol:

Mohu to doma opravit? A jak tedy? Myš lze otevřít (neznám nic, co by otevřít nešlo :lol: ), ale co bych měl tam uvnitř udělat? Něco čistit či něčím pohnout? V vnitřku se nevyznám, nejsem odborník na myší orgány. Vzhledem k tomu, že obě jsou myši za půl kila, samosebou pořídím novou. Jen by mne zajímalo, zda to mohu nějak opravit a použít např. k starému notebooku, když nic jiného, nebo aspoň se dovědět, čím to, že občas takhle to kolečko kiksne :lol: Díkkkk, pan plešatý

Reklama
Owner
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:
Kontakt:

Re: Kolečko myši neroluje správně + oprava

Příspěvekod Owner » 23 črc 2010 22:24

Ano, stává se to u myší běžně.
Třeba u mé Genius Navigator 355ky to už začíná blbnout, a to ji mám kolem roku.
Ale stará optika A4Tech po vyčištění koleček senzoru funguje pořád od roku 2004 :lol: .
Rozeber ji opatrně, ze spodní strany jak má ty plíšky na lepší pojezd, tak po nimi má šroubky, pečlivě vyfoukej, vyčisti prach ze senzoru, kolečka vyjmi a taky je vyčisť. Samotnou myš bych vyfoukal.
A mělo by to jet.
Fallout fan | HJT | MWAV | CCleaner | Provozuji Minecraft server Minecore.cz | Osobní blog
Notebook: Thinkpad X200s - 12", Core2Duo L9300, 9cell, 240GB SSD, 5GB DDR3
PC: AMD Phenom II X6 1055T, 12GB DDR3, AMD 6870, 500GB Seagate 7200.12

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 24 črc 2010 00:00

Asi před měsícem jsem myšku s touto závadou zprovozňoval. Celý problém je prach v myšce a jak na to je již uvedeno v předchozím.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

Baldman
nováček
Stav:

Příspěvekod Baldman » 02 srp 2010 00:23

Děkuji vám za rady. Genia už jsem rozebral a čistil, ale zatím se ještě nechce zprovoznit, budu ho muset znova otevřít. A na druhou myš se podívám zítra :D

David M.
nováček
Stav:

Příspěvekod David M. » 07 kvě 2012 15:08

Díky za tohle forum. Zachránili jste mi myš!! :smile: Měl jsem hodně starou myš se starým PC a ta fungovala věčně. Od té doby jsem vyzkoušel pár novějších, ale ty se jenom serou. Kolečko mi vydrželo použitelné vždycky maximálně asi rok.

Už dva roky mám laserovku A4 Tech X7 (model: X-750F) a poslední rok bylo kolečko naprosto nepoužitelné, až doteď: Rozebrat myš, vyndat kolečko, štětečkem vyšmrdlat a tlakem vzduchu profouknout všechny části - hlavně ten snímač otáček. Chce to párkrát vždy kousek pootočit a silně profouknout. Po složení myši to pořád hodně skákalo sem tam, to čištění moc nepomohlo... Nakonec jsem teda zakápnul olivovým olejem všechna plastová ložiska se kterými je kolečko ve styku, aby se neprodukoval prach třením. Pořádně jsem prolil i ten snímač otáček. Stejně blbnul, tak co by se mohlo víc pokazit... Po pár protočeních v oleji funguje kolečko 100% naprosto bezchybně a přesně!! Myš jede jak nová, kolečko poslouchá na slovo, stránka neposkočí ani jedinkrát jinam než má. Super!!! :D

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • oprava sformátovaného disku SSD
    od sabrik » 06 pro 2024 11:22 » v Windows 11, 10, 8...
    8
    3117
    od sabrik Zobrazit poslední příspěvek
    06 pro 2024 15:35
  • Oprava, servis Iphone 11, 14 Pro
    od amirinda » 04 kvě 2025 10:00 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení
    2
    1487
    od peta501 Zobrazit poslední příspěvek
    04 kvě 2025 16:39
  • oprava neposlouchatelného pořadu - Audacity
    od Turion » 29 bře 2025 18:13 » v Vše ostatní (sw)
    11
    5667
    od Turion Zobrazit poslední příspěvek
    01 dub 2025 16:10
  • Herní PC okolo 20k OPRAVA link košíku Příloha(y)
    od Samlitt » 02 dub 2025 20:52 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    5
    1906
    od mmmartin Zobrazit poslední příspěvek
    03 dub 2025 20:50
  • Výběr pracovní myši
    od p3v4x » 21 lis 2024 11:15 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    1
    1463
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    21 lis 2024 11:41

Zpět na “Problémy s hardwarem”