Probliknutí černé obrazovky
- amaroun
- Level 4
- Pohlaví:
- Stav:
Probliknutí černé obrazovky
Občas se mi stane, že mi problikne obrazovka a obraz se ztratí, objeví se jen černo, tak na 2-3 vteřiny, setkal jste se s tím někdo?
Tak mě se to stává poměrně často.Někdy se to za dvě až tři vteřiny spraví a zachvíli se to zopakuje znova a to i třikrát za sebou až se mi ten monitor nakonec nerozsvítí ikdyž to nechám třeba 5 min.Následuje restart a než naběhne OS tak dostanu hlášku at se mrknu do BIOSu na hardware monitor a tam najdu u položky 3,3V že je tam pouze 2,67 a svítí červeně.Mám snad v háji zdroj?Zkoušel jsem mu odlehčit takže jsem odpojil 2 mechaniky a nechal jen jednu,HDD mám tedy 3 ale nechal jsem otevřenou skřín a odpojil 2 větráky abych zdroji co nejvíce odlehčil ale pořád se mi to stává.Nejvíc když kliknu na Start>oblíbené a nechám vyjet tu roletu(je tam asi 200 položek)
Jinak zdroj mám 400W .Konfigurace PC MB ASUS A7V600 CPU AMD Athlon 2500XP Barton RAM DDR 400 2x 512 od Kingstonu za nekřestanský peníze ale s krátkou latencí.Dá se ten zdroj kdyžtak něčím zdiagnostikovat,nebo můžu ho nějak změřit?Není možné že si nějaká komponenta bere víc páč je třeba špatná?A nevíte náhodou co se napájí těmi 3,3V abych kdyžtak začal postupně nahrazovat ta zařízení kterých se to týká?
Jinak zdroj mám 400W .Konfigurace PC MB ASUS A7V600 CPU AMD Athlon 2500XP Barton RAM DDR 400 2x 512 od Kingstonu za nekřestanský peníze ale s krátkou latencí.Dá se ten zdroj kdyžtak něčím zdiagnostikovat,nebo můžu ho nějak změřit?Není možné že si nějaká komponenta bere víc páč je třeba špatná?A nevíte náhodou co se napájí těmi 3,3V abych kdyžtak začal postupně nahrazovat ta zařízení kterých se to týká?
Mě se to stává taky, nejdřív počítač zatuhne a následně zhasne asi na 2s monitor, potom je vše o.k., někdy zhasne hned bez zatuhnutí. To se opakuje třeba 5x za 10min. až musím restartovat PC, nebo mám dva týdny klid. Někdy počítač vytuhne a očekávané probliknutí nic, tak stačí Ctrl+Alt+Del, monitor problikne a zavřu otevřené okno správce úloh, aniž bych v něm cokoli dělal.
Nejdřív jsem zkusil nové ovladače graf. karty, ale to nepomáhá. Potom nové ovladače základní desky a tady bylo výrazné zlepšení, frekvence blikání se citelně snížila na jednou za čas. Nejhorší byly ovladače na CD k základní desce, ty lepší byly verze 6.85, 6.86. Pak jsem se na jiném fóru dočetl chválu na starší 6.70, tak jsem je zkusil, ale změnu jsem nepoznal.
Dále jsem zkoušel testovat RAM: MemTest86 v3.2 - 19 hodin, GoldMemory - 17 hodin vše bez chyb.
CPU: Prime95 - 14,5 hodiny bez chyby.
Grafická karta: Real-Time High-Dynamic Range Image-Based Lighting - po spuštění se to sekalo, ale běželo dál (nemám moc výkonnou grafárnu) a po 3min. chodu stoupla teplota jádra ze 62°C na 83°C (pasivní chladič), pak jsem to zastavil, měl jsem pocit, že po doporučovaném 10ti hodinovém testu, by se mi zakouřilo z karty. Jinak nevím co má tento test vlastně ukázat, nerozumím mu.
Žádné další vhodné testy hardware neznám a s problémem si dál nevím rady, asi mě bude provázet pořád.
Ještě dodám, že na vir apod. bych to neviděl, protože mám za sebou několik formátů HDD a dělá mi to od "novoty".
Nejdřív jsem zkusil nové ovladače graf. karty, ale to nepomáhá. Potom nové ovladače základní desky a tady bylo výrazné zlepšení, frekvence blikání se citelně snížila na jednou za čas. Nejhorší byly ovladače na CD k základní desce, ty lepší byly verze 6.85, 6.86. Pak jsem se na jiném fóru dočetl chválu na starší 6.70, tak jsem je zkusil, ale změnu jsem nepoznal.
Dále jsem zkoušel testovat RAM: MemTest86 v3.2 - 19 hodin, GoldMemory - 17 hodin vše bez chyb.
CPU: Prime95 - 14,5 hodiny bez chyby.
Grafická karta: Real-Time High-Dynamic Range Image-Based Lighting - po spuštění se to sekalo, ale běželo dál (nemám moc výkonnou grafárnu) a po 3min. chodu stoupla teplota jádra ze 62°C na 83°C (pasivní chladič), pak jsem to zastavil, měl jsem pocit, že po doporučovaném 10ti hodinovém testu, by se mi zakouřilo z karty. Jinak nevím co má tento test vlastně ukázat, nerozumím mu.
Žádné další vhodné testy hardware neznám a s problémem si dál nevím rady, asi mě bude provázet pořád.
Ještě dodám, že na vir apod. bych to neviděl, protože mám za sebou několik formátů HDD a dělá mi to od "novoty".
AMD Athlon 64 3200+; Asus K8V-XE; 512MB DDR 400MHz; Asus N6200TC128; Seagate Barracuda 320GB+80GB; Asus DRW-1608P2S; Lite-On SHD-16P1S; 350W
- karlos
- Master Level 8
- Pohlaví:
- Stav:
Jestli je opravdu přetížená větev 3.3V, pak jsi jí neodlehčil odpojením disků. Ty jsou napájeny +5V a +12V. Odpojením větráků si koleduješ o větší malér a také to nic neřeší, protože jedou také na 12V. Ještě pohledám a doplním co jsem našel, ale tipoval bych, že 3.3V používají RAM, procesor a grafika. Úplně nejjednodušší bude vzít měřák a napětí přeměřit (naprázdno a při zátěži). Přesný postup ti pošlu později, protože musím nejdřív najít obsazení napájecího konektoru.
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)
- Weslo
- Level 6
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
jaký 400W zdroj?Kolik proudu dodává na jednotlivých větvích?aby to nebal zase nějáký ten srč*oidní Eurocase nebo KME nebo Mercury...
E2180 | DFI LP UT ICFX 3200 TR2/G | 2x 1GB DDR2 800Mhz A-Data | ASUS HD 3650 512MB | WD 200GB | Corsair VX450 450W | Windows Vista Ultimate
Intel Little Falls 2 | 256MB DDR2 | 2x400GB | Fortron 250W | FreeNAS
Intel Little Falls 2 | 256MB DDR2 | 2x400GB | Fortron 250W | FreeNAS
- karlos
- Master Level 8
- Pohlaví:
- Stav:
Tady je popis napájecího konektoru ATX. Když ho vytáhneš z desky, musíš propojit spojkou (třeba z kancelářské sponky), špičky 14-15. Tím zdroj dostane povel "od základní desky", že je OK a mají se spustit všechna napětí. Pak můžeš přikročit k měření napětí naprázdno. Na jedné ze špiček 1, 2, nebo 11 bys měl proti zemi (3, 5, 7, 13, 15, 16, nebo 17) naměřit 3.3V. Pokud bude napětí nižší, poohlédni se po jiném zdroji, dle doporučení Wesla. Pokud bude velikost napětí OK, vyndej spojku, vrať konektor kam patří, nastartuj počítač a přeměř znovu napětí 3.3V. Pokud bude nižší, je zdroj měkký a poohlédl bych se po novém, dle doporučení Wesla.
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)
- amaroun
- Level 4
- Pohlaví:
- Stav:
karlos píše:Tady je popis napájecího konektoru ATX. Když ho vytáhneš z desky, musíš propojit spojkou (třeba z kancelářské sponky), špičky 14-15. Tím zdroj dostane povel "od základní desky", že je OK a mají se spustit všechna napětí. Pak můžeš přikročit k měření napětí naprázdno. Na jedné ze špiček 1, 2, nebo 11 bys měl proti zemi (3, 5, 7, 13, 15, 16, nebo 17) naměřit 3.3V. Pokud bude napětí nižší, poohlédni se po jiném zdroji, dle doporučení Wesla. Pokud bude velikost napětí OK, vyndej spojku, vrať konektor kam patří, nastartuj počítač a přeměř znovu napětí 3.3V. Pokud bude nižší, je zdroj měkký a poohlédl bych se po novém, dle doporučení Wesla.
Měření zkusím, díky za radu.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 5
- 3777
-
od CrossSK
Zobrazit poslední příspěvek
07 črc 2024 13:38
-
- 0
- 1531
-
od Vítek Pokorný
16 dub 2025 11:34
-
-
Asus tuf gaming a16 (2024) G-Sync blikání obrazovky.
od Dewai1999 » 08 bře 2025 17:07 » v Problémy s hardwarem - 1
- 5912
-
od Kogaku
09 bře 2025 03:30
-
Zpět na “Problémy s hardwarem”