Problém se zvukovkou. (vyřešeno)

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Jupiters
Level 1
Level 1
Pohlaví: Muž
Stav:

Problém se zvukovkou. (vyřešeno)

Příspěvekod Jupiters » 26 zář 2006 20:52

Přátelé, mám problém. Přeinstalovával jsem Win98 a zvuk najednou nefunguje. Z reproduktorů se místo souvislého (čistého) zvuku ozývá přerušované pípání??? a já vůbec netuším, čím by to mohlo být. Zvuková karta je Crystal CS4281 (nebo tak něco). Na Googlu jsem si ovladač našel... Mohla by být špatná karta?
Dík.
Naposledy upravil(a) Jupiters dne 05 říj 2006 21:13, celkem upraveno 2 x.

Reklama
El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 26 zář 2006 20:59

Mohla ale jestli před tím jela, tak nejspíš nesedly ovladače...
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

Guivan5
Level 2.5
Level 2.5
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:
Kontakt:

zkus...

Příspěvekod Guivan5 » 26 zář 2006 21:22

zkus odebrat všechny ovladače zvuku a najít si na netu originální ovladače a nainstalovat.

Jupiters
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod Jupiters » 27 zář 2006 13:36

Tak kartou to být nemůže - je dobrá (vyzkoušeno). Taky jsem připojil CD-ROMku a zkusil nainstalovat ovladače (nešel jsem CD, ketré by mohlo být originálním). Výsledek stejnej = přerušované zvuky. Na internetu jsem našel ovladače (dokonce z dvou různých serveru) vyhovující popisu na kartě - taky nic. Jen u jednoho z nich se zvuk (přerušovaný) zesílil... Vypadá to, že windy mají svou hlavu a odmítli mně jakkoliv pomoct. :x Je neuvěřitelný, že před reinstalací to fungovalo dobře (a řekl bych, že i se stejným ovladačem).

Asi to vyhodím z okna... :evil:

To Guivan: Co si mám představit pod pojmem odstranit ovladače? Jako odebrat hardware (tzn. tu zvukovku) v systému? Nebo odstranit všechny soubory, které se s tím ovladačem nainstalovali?

Jupiters
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod Jupiters » 27 zář 2006 21:13

Dodatek: Mám takhle pět stejných počítačů. Zajímavostí je, že ostatní fungují. Jediný rozdíl mezi nimi je, že ve vlastnostech zvuk. karty mají napsáno u přerušení číslo 10, kdežto ten nefunkční tam má 5. Netuším, co to znamená, ale je to jediná odchylka. Mohlo by to být ono? Jak to eventuálně napravit? :idea: Dík.

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 27 zář 2006 22:02

Nejde to změnit? zkus vypnout automatické nastavení
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

Jupiters
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod Jupiters » 29 zář 2006 20:57

EL DIABLO: Vypnout a změnit to jde pouze v nouzovém režimu. Ale k ničemu to nevede - zvuk pak nejde vůbec. Hlásí, že hardware není dobře nainstalován... :evil: Přitom při bootování je v přehledu uvedeno, že multimédia mají vyhrazenu 10 - po najetí wind je ale u požadavku na přerušení vždycky 5 (a jakýkoliv zvuk je rozdělen na tr tr tr tr tr tr...). Přitom se všechno tváří, že je v naprostém pořádku. Nechápu. :x (zkoušel jsem to formátovat a instalovat znovu a znovu asi 5×)

Jinak jsem zkusil z posledních sil vzít jeden funkční kompl a přeinstalovat ho stejně jako ten první (změna logických disků). A světe div se!!! Opět stejný problém se zvukem. Je to pro mě obrovská záhada - připadám si jako naprostej debil, kterej si neporadí s instalací devadesátosmiček. Už jsem to prováděl snad 500×, ale tohle se mně ještě nestalo. Upozorňuju, že s biosem jsem nic neprováděl (teda kromě změny pořadí bootování a zapnutí a zase vypnutí připojené CD-ROMky)

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 29 zář 2006 21:11

Zkus to nainstalovat bez zvukovky a přidat ji až úplně na konec po instalaci všech ostatních zařízení...

Jupiters
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod Jupiters » 03 říj 2006 21:26

Takže jsem to zkusil (instalace bez zvukovky a její přidání až úplně na závěr) a opět musím konstatovat, že to k ničemu nevedlo. Prostě to zase místo souvislého zvuku vydává jeho přerušovanou podobu. Koukám, že je to neřešitelný problém nejen pro mě. Přesto všem děkuji za snahu a pomoc. Zvlášť EL DIABLO si to zaslouží. :wink:

Pokud to někoho zajímá, zkusil jsem tam dostat live distribuci linuxu (Slax) a zvuky bez problémů fungují. O čem to svědčí nechám na každém z vás. Ještě jsem dostal (v záchvatu šílenství a zuřivosti) asi poslední 2 nápady. Za prvé zkusím přerozdělit znovu partitions (tentokrát vynechám fdisk a zkusím Partition Manager 2000), za druhé použiji k instalaci jiné instalační CD s Win98. Nedávám si moc šancí, ale člověk nikdy neví. Zvlášť u windows... :evil: Stejně nikdy nepochopím, co mu najednou začalo vadit. Co už mě to stálo nervů a času... :x

Jupiters
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod Jupiters » 05 říj 2006 21:10

Přátelé, po 14ti denní dřině a několika záchvatech jsem problém vyřešil. A jak už to bývá, v jednoduchosti je síla. Bohužel to sice neřeší podstatu problému, ale důležité je, že zvuk je ve WIN98 SE zase zvukem...
Protože by to mohlo v budoucnu leckomu pomoci, popíšu, jak jsem toho docílil? Jak už bylo psané výše (nebo níže :D ), brzy se přišlo na to, že pravděpodobně nefunkčnost způsobuje špatné přiřazení přerušení (IRQ). Jelikož nešlo ručně změnit přímo v nastavení zvukové karty, vyřešil jsem to šalamounsky (a přiznávám, zcela náhodou :idea: ). V systémových vlastnostech jsem na kartě SPRÁVCE ZAŘÍZENÍ zvolil POČÍTAČ - VLASTNOSTI a na kartě VYHRADIT PROSTŘEDKY (do teď jsem nevěděl, že něco takovýho jde nastavit :oops: ) jsem zadal POŽADAVEK NA PŘERUŠENÍ na příslušnou hodnotu (tedy tu, kterou windy nesmyslně obsazovaly právě zvukovkou). Odstranil jsem ovladače zvukovky a restartoval počítač. Nainstaloval znovu ovladače a světe div se, zvuk byl najednou zpět na IRQ 10 a krásně to hrálo... :evil: Nevím proč tomu tak je, ani co to znamená, ale funguje to, což je nejdůležitější. Ještě jednou dík za rady a přeju, aby nikdo nemusel takovouhle ptákárnu řešit...

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Problém s FPS
    od mcrakvar » 26 lis 2024 16:22 » v Vše ostatní (sw)
    4
    4015
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    28 lis 2024 10:06
  • Problém s RAM
    od lukas222 » 04 lis 2024 13:52 » v Problémy s hardwarem
    4
    3383
    od lukas222 Zobrazit poslední příspěvek
    05 lis 2024 13:36
  • Problém s grafikou?
    od ivanstolička » 19 srp 2024 23:42 » v Problémy s hardwarem