Statická adresa pro blbé

Jakékoliv komunikační nástroje jako Skype, ICQ, Windows messenger...ale i různé diskuze, chaty…

Moderátor: Mods_senior

alalala
nováček
Příspěvky: 15
Registrován: únor 13
Pohlaví: Muž

Statická adresa pro blbé

Příspěvekod alalala » 18 úno 2019 13:54

Ahoj všem,

mé zkušenosti se sítěmi jsou nevelké, tak bych rád požádal o radu zkušenější. Rád bych požádal o vysvětlení pro blbce, jako jsem já. Rozumím (snad) tomu, jaký je rozdíl mezi privátní/veřejnou a statickou/dynamickou adresou. Rozumím tomu, že veřejné statické adresy (v IPv4) dochází. A proto za ně poskytovatelé chtějí platit. Ale neruzumím tomu, že když vás poskytovatel skryje (spolu s dalšími 50ti uživateli v obci) za jednu svou statickou adresu (a vy v důsledku toho nejste schopní připojovat se z venčí na "vaši" domácí "veřejnou" adresu), proč nemůže na požádání poskytovatel nastavit - řekněme port forwarding na vybraném portu - na vaši adresu (vašeho hl. routeru) v jeho síti. A tím by bylo možné dostat se na konkrétní vaše zařízení bez nutnosti plýtvání penězi a další veřejnou statickou IP adresou. Mohlo by to být zpoplatněno prostě jednorázově za nastavení služby.

To z nějakého důvodu nelze?

Proč se vůbec adresy v lokální síti vašeho poskytovatele neustále mění, když router je stále přihlášený - měl by si tedy držet svou adresu. Nemluvě o tom, že jistě množství uživatelů v podsíti provozovatele nemůže překročit maximální možné množství (řekněmě 253 uživatelů). Proč tedy nemá v rámci této neveřejné sítě každý svou pevnou IP?

Snad je dotaz řečený srozumitelně. Moc děkuji někomu za vysvětlení, Tomuhle prostě nerozumím a nelíbí se mi ceny, které si poskytovatelé měsíčně účtují za veřejnou (statickou) IP adresu.

Aleš



Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 39547
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Statická adresa pro blbé

Příspěvekod petr22 » 18 úno 2019 14:01

1. nelze nastavit port forwarding na dynamickou IP adresu ktera muze byt pokazde jina

2. router nemusi byt stale prihlaseny, spousta uzivatelu zarizeni vypina kdyz ho nepouziva,
ke zmene IP adresy navic muze dojit i kdyz je zarizeni zapnute

3. V jednom IP rozsahu je sice tech 253 uzivatelu, ale tech IP rozsahu mohou byt stovky a tisice,
pricemz ty muzes dostat adresu z kterehokoliv z nich.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 17147
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Statická adresa pro blbé

Příspěvekod ITCrowd » 18 úno 2019 14:15

ad 2) dodatek - IP adresa přidělená DHCP má jen určitý čas platnosti. Pak je přidělována znovu.
ad port - jak by ses chtěl domluvit s jiným uživatelem, který by chtěl forwardovat stejný port jako ty?
ad 253 uživatelů - to platí jen pro poslední segment. Pokud máš lokální síť třídy A, můžeš mít 16 777 214 uživatelů.
Nikde není psáno, že musíš mít veřejnou IPv4 adresu, za kterou se platí. Spousta poskytovatelů poskytuje zdarma veřejnou IPv6 adresu. Je to tvé zařízení musí umět.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

alalala
nováček
Příspěvky: 15
Registrován: únor 13
Pohlaví: Muž

Re: Statická adresa pro blbé

Příspěvekod alalala » 18 úno 2019 14:30

Moc díky za reakce.

Je mi jasné, že jich může být mnohem víc, než 253 (při nevyužití pouze posledního segmentu), ale tím spíš mi není jasné, proč DHCP... Stejně hlavní router nastavuje poskytovatel. Proč tedy DHCP? Mohl by nastavit statickou adresu ve své "nekonečně" obsáhlé vnitřní síti a tu bych mohl mít už dokud bych u poskytovatele byl.

Ad. ITCrouwd - to jsem nevěděl, že DHCP má trvanlivost, ale je to vcelku logické. Ale jak píši výš, proč vůbec DHCP?!

A k tomu portu - kdyby někdo chtěl stejný jako já, smůla - o tom, jaký port dostaneš by rozhodl poskytovatel. Když už by ho někdo měl, prostě smolík. Telefonní číslo mi taky operátor nedá jaké chci.

Asi přemýšlím v rovině science fiction, nebo mi něco zásadního uniká, ale prostě nevím, proč to nejde bez DHCP a bez plýtvání večejnými adresami.

Jinak s tím IPv6 máš samozřejmě pravdu, o tom jsem už četl, že těch je mnohem víc a jentak nedojdou, ale stejně tak jsem četl, že to podporují jen velké weby a já zas nerozumím sítím natolik, abych byl schopen říct, zda já se budu moci z telefonu přihlašovat na můj domácí server přes IPv6 - to je nad mé znalosti...???

zeus
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Příspěvky: 9473
Registrován: únor 12
Bydliště: Pankrac
Pohlaví: Muž

Re: Statická adresa pro blbé

Příspěvekod zeus » 18 úno 2019 14:35

proč nemůže na požádání poskytovatel nastavit - řekněme port forwarding na vybraném portu - na vaši adresu (vašeho hl. routeru) v jeho síti

To zalezi od poskytovatele. Pro jednoho zakaznika nam to sam nabidl zdarma pro potreby vzdalene spravy, i kdyz nabizi i mesicne placenou verejnou IP.

A na dalsi dotaz - Bez DHCP to jde jen do velmi omezeneho poctu zarizeni.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

alalala
nováček
Příspěvky: 15
Registrován: únor 13
Pohlaví: Muž

Re: Statická adresa pro blbé

Příspěvekod alalala » 18 úno 2019 15:24

Pak ale ten zákazník musel dostat pevnou IP v rámci místní sítě, rozumím tomu správně? Výše jsi psal, že port forwarding a DHCP nejdou dohromady...

zeus
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Příspěvky: 9473
Registrován: únor 12
Bydliště: Pankrac
Pohlaví: Muž

Re: Statická adresa pro blbé

Příspěvekod zeus » 18 úno 2019 15:43

Vis treba, co je to DHCP rezervace?
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 17147
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Statická adresa pro blbé

Příspěvekod ITCrowd » 18 úno 2019 15:46

To psal petr a ne zeus :-)
Ono lze zařídit, aby se IP adresa přiřazovala na určitou MAC adresu. A jsou i jiné možnosti jak zařídit směrování i s DHCP.
Proč DHCP? Je to lepší a jednodušší. Ty ho máš doma na routeru taky, nebo snad u mobilu nastavuješ IP adresu?
Já, s datovým tarifem, mám vždy od operátora přidělenu IPv6 adresu a nemám žádný problém. Ono je to totiž jedno. WWW server má svou IP adresu uloženo na DNS. Ty když zadáš www adresu, tak nejprve si prohlížeč řekne o překlad. Takže je fuk, jestli se mu vrátí IPv4, nebo IPv6.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

alalala
nováček
Příspěvky: 15
Registrován: únor 13
Pohlaví: Muž

Re: Statická adresa pro blbé

Příspěvekod alalala » 18 úno 2019 16:26

Tak to je zajímavé! Přijdu si jak Alenka...:-D Takže když mám správně nastavený router (a podporuje to), tak můžu na internetu používat IPv6 a do mé lokální sítě už mi to router přeloží do IPv4 (neb koncové zařízení IPv6 nepodporuje). Takže si zažádám od poskytovatele o veřejnou statickou IPv6 a budu se hlásit na ní...? Popř. si zkusit vyžádat tu DHCP rezervaci a port forwarding, ale nevěřím, že mi bude vyhověno...

Doom351
nováček
Příspěvky: 14
Registrován: říjen 17
Pohlaví: Muž

Re: Statická adresa pro blbé

Příspěvekod Doom351 » 19 úno 2019 15:01

Tak ono hodně záleží na tom, kam chceš po té "veřejce" přistupovat (respektive na jaké zařízení). Pokud máš doma nějaký NAS, chceš přistupovat na určité PC po RDP tak veřejná adresa na routeru (předpokládejme, že by ti poskytovatel přidělil nějakou /30) ti stačit nebude. Budeš minimálně ještě potřebovat mít na ty určité zařízení destination NAT nebo pokud by jsi chtěl se svým zařízením přistupovat do tvé lokální sítě a zařízení používat tam, tak zase budeš potřebovat router schopný vytvářet VPN (alespoň nějaký PPTP tunel). Navíc bude potřeba aby jsi měl router s veřejnou IP pořádně zabezpečený (tzn. správně nastavený firewall a udržovat up to date verzi routeru). Nevím jak to mají poskytovatelé (alespoň pro domácnosti) s tímto nastavením na jejich koncových zařízeních. Mně dává větší smysl, že ti max poskytne tu veřejku.
Fanda do :
Routerů = Mikrotik, Juniper
Spojů (bezdrát má smysl) = Siklu Eterhaul, Racom RAy, Ceragon
L2 = Cisco, Juniper, HP
Systém = Widle (bez nich bych neměl na chleba) :geek:


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Statická rána a tma
    od Kolner » 04 úno 2019 12:31 » v Problémy s hardwarem
    4
    347
    od Kolner
    04 úno 2019 12:58
  • PC a statická elektřina
    od picusek » 08 led 2019 11:00 » v Vše ostatní (hw)
    9
    762
    od f1sh
    08 led 2019 16:22
  • Mac adresa routeru, ipconfig
    od shockwave » 29 pro 2018 12:27 » v Problémy s hardwarem
    2
    292
    od shockwave
    29 pro 2018 13:33
  • Wifi kamera a ip adresa
    od Radekhas » 04 bře 2019 09:41 » v Sítě - hardware
    4
    751
    od Radekhas
    04 bře 2019 12:31
  • Wifi kamera Woox a ip adresa
    od Radekhas » 04 bře 2019 12:37 » v Sítě - hardware
    8
    1070
    od ITCrowd
    04 bře 2019 13:21

Zpět na “Komunikace na internetu”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 5 hostů