Jak správně přidělit statickou IP adresu? Vyřešeno

Problematika administrace LAN či WIFI sítí

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
ClearSky
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1093
Registrován: prosinec 10
Bydliště: Hostivice
Pohlaví: Muž

Jak správně přidělit statickou IP adresu?

Příspěvekod ClearSky » 24 bře 2018 10:25

Modem / router: TP LINK Archer VR400
Tiskárna: Brother DCP J552DW (připojená přes WiFi)

Ahoj,

1) mám problém s přidělením statické IP adresy tiskárně. Když nastavím IP adresu mimo rozsah DHCP - viz příloha (mám ho mít vůbec zaplý?), tak DHCP přidělí tiskárně svojí adresu, ale zároveň tu staticky nastavenou... jak to tedy udělat aby to bylo síťaršky správně a funkční? Předtím jsem tiskárně přiděloval statickou IP v rozsahu DHCP - to fungovalo. Ale údajně je lepší mimo rozsah DHCP - proč?

2) router má IP 192.168.1.1. Když ale zadám 192.168.2.1, dostanu se taky do administrace routeru. Jak je to možné?
Archer VR400 - Opera_2.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.


The ///M. The most powerful letter in the world.

Reklama
petr22
Guru Level 14.5
Guru Level 14.5
Příspěvky: 36454
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Jak správně přidělit statickou IP adresu?

Příspěvekod petr22 » 24 bře 2018 10:28

Sitarsky spravne je to tak jak to bylo predtim a fungovalo to.

Logicky - nemuzes pridelit IP adresu mimo rozsah DHCP.

Na DHCP serveru proste nastavis rezervaci MAC adresy pro danou IP, takze ji nemuze dostat jine zarizeni.

Jakoukoliv adresu mimo rozsah DHCP musis nastavit rucne na zarizeni.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 16111
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Jak správně přidělit statickou IP adresu?

Příspěvekod ITCrowd » 24 bře 2018 10:31

Dej sem výpis ipconfig /all
IP se nastavuje mimo rozsah DHCP - čistě proto, aby DHCP nepřidělil IP adresu tiskárny jinému zařízení. Pokud by se tak stalo, došlo by ke konfliktu ip adres.
Na IP 192.168.2.1 je nějaká TV služba => proto se dostaneš do administrace i touto ip adresou.

Dodatečně přidáno po 52 vteřinách:
petr22 píše:Logicky - nemuzes pridelit IP adresu mimo rozsah DHCP.

To je ovšem nesmysl a síťaři to běžně dělají. Naprosto typicky pro tiskárny, NASy, kamery atd...
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
ClearSky
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1093
Registrován: prosinec 10
Bydliště: Hostivice
Pohlaví: Muž

Re: Jak správně přidělit statickou IP adresu?

Příspěvekod ClearSky » 24 bře 2018 10:36

Příkazový řádek.jpg


Ještě se zeptám, mám 1 O2 TV, mám STB nastavit taky statickou IP, aby nebylo rezervovaných zbytečně 99 adres ještě v jiné síti?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) ClearSky dne 24 bře 2018 10:38, celkem upraveno 1 x.
The ///M. The most powerful letter in the world.

petr22
Guru Level 14.5
Guru Level 14.5
Příspěvky: 36454
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Jak správně přidělit statickou IP adresu?

Příspěvekod petr22 » 24 bře 2018 10:38

Ja jakozto sitar neznam zadny zpusob, jak donutit DHCP server aby mi pridelil IP adresu
mimo povoleny rozsah.

Nastaveni staticke IP adresy rucne NENI prideleni IP adresy DHCP serverem.

Jsou pouze dve moznosti:

1. manual DHCP, kdy na danou IP z rozsahu prideleneho DHCP serverem je rezervace
na MAC adresu
2. rucni nastaveni staticke adresy primo na danem zarizeni mimo DHCP rozsah

1. je pochopitelne lepsi, protoze je mozno to spravovat vzdalene a nemusis kazde zarizeni
konfigurovat rucne. Pri zmene IP adres celeho range pak nemusis obchazet stovky zarizeni.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 16111
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Jak správně přidělit statickou IP adresu?

Příspěvekod ITCrowd » 24 bře 2018 10:41

OK.
Tedy síťařsky správně:
1. Statická IP adresa, mimo rozsah DHCP, který máš 192.168.1.100-199.
2. Rezervace IP adresy vázaná na MAC adresu - v rozsahu DHCP
Ty tam máš rezervovanou IP adresu 192.168.1.200 mimo rozsah DHCP - tohle je špatně.

Dodatečně přidáno po 59 vteřinách:
petr22 píše:Ja jakozto sitar neznam zadny zpusob, jak donutit DHCP server aby mi pridelil IP adresu
mimo povoleny rozsah.

Ten způsob je v názvu tématu a zní STATICKÁ IP ADRESA. Jakožto síťař bys měl vědět, že v tomto případě DHCP ip adresu nepřiděluje. To plyne i z názvu služby, ono D znamená dynamické...
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
ClearSky
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1093
Registrován: prosinec 10
Bydliště: Hostivice
Pohlaví: Muž

Re: Jak správně přidělit statickou IP adresu?

Příspěvekod ClearSky » 24 bře 2018 10:52

Ok, takže jsem to tedy udělal takto - nastavil jsem rezervaci tiskárně na IP 192.168.1.199 - tedy v rozsahu DHCP. V menu tiskárny jsem nastavil BOOT metodu na Static - s IP 192.168.1.199
The ///M. The most powerful letter in the world.

dvorakj
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2378
Registrován: březen 12
Pohlaví: Muž

Re: Jak správně přidělit statickou IP adresu?

Příspěvekod dvorakj » 24 bře 2018 11:00

normalne dej te tiskarne ip .200, proc .199?
Dej ji to mimo rozsah DHCP serveru, ktery max x-199.
proc to delat slozite, kdyz to jde jednoduse.
Nic te tiskarne nikde nerezervuj, jen ji nastav IP mimo rozsah DHCP

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 16111
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Jak správně přidělit statickou IP adresu?

Příspěvekod ITCrowd » 24 bře 2018 11:02

ClearSky píše:Ok, takže jsem to tedy udělal takto - nastavil jsem rezervaci tiskárně na IP 192.168.1.199 - tedy v rozsahu DHCP. V menu tiskárny jsem nastavil BOOT metodu na Static - s IP 192.168.1.199

To je zase špatně.
Jasně jsem to popsal:
BUĎ statickou IP - na tiskárně
NEBO rezervovanou dynamickou na routeru.
Fungovat to asi bude, ale síťařsky správně to není.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
ClearSky
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1093
Registrován: prosinec 10
Bydliště: Hostivice
Pohlaví: Muž

Re: Jak správně přidělit statickou IP adresu?

Příspěvekod ClearSky » 24 bře 2018 11:16

jo tak, já myslel že oboje možnosti nastavuji v routeru... co mám tedy nastavit na tiskárně v případě toho, když chci, aby mi teda router přiděloval IP podle MAC? Mám tam možnosti Auto, Static, RARP, BOOTP, DHCP
The ///M. The most powerful letter in the world.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 16111
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Jak správně přidělit statickou IP adresu?

Příspěvekod ITCrowd » 24 bře 2018 11:21

DHCP
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
ClearSky
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1093
Registrován: prosinec 10
Bydliště: Hostivice
Pohlaví: Muž

Re: Jak správně přidělit statickou IP adresu?

Příspěvekod ClearSky » 24 bře 2018 11:23

Když dám DHCP, tak si tiskárna po chvíli IP sama změní...
Naposledy upravil(a) ClearSky dne 24 bře 2018 11:34, celkem upraveno 2 x.
The ///M. The most powerful letter in the world.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • PC citlívý na statickou elektřinu
    od sim20 » 06 bře 2019 01:10 » v Problémy s hardwarem
    8
    693
    od Fox_25
    06 bře 2019 22:11
  • Jak blokovat MAC Adresu v routeru
    od libka » 29 lis 2018 22:52 » v Sítě - hardware
    9
    1356
    od ITCrowd
    03 pro 2018 17:45
  • Přicházejí požadavky na adresu www, nepodložené
    od tic » 23 říj 2018 10:40 » v Internet a internetové prohlížeče
    1
    401
    od Microsheep
    23 říj 2018 12:49
  • Jack nefunguje správne
    od evilzone » 22 lis 2018 12:03 » v Problémy s hardwarem
    4
    307
    od RIKI22
    22 lis 2018 13:42
  • Správné nainstalování paměti
    od svoboda.25 » 15 kvě 2018 22:16 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    12
    795
    od petr22
    16 kvě 2018 23:34

Zpět na “Administrace sítě”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 1 host