Domácí síť

Problematika administrace LAN či WIFI sítí

Moderátor: Mods_senior

ondreii
nováček
Příspěvky: 18
Registrován: listopad 10
Pohlaví: Muž

Domácí síť

Příspěvekod ondreii » 28 srp 2018 12:24

Zdravím,

mohl by mi někdo prosím potvrdit "rozložení" domácí sítě. Hlavně to potřebuju ať vím, jak má elektrikář natáhnout kabely po domě.

Anténa poskytovatele bude na chatce vedle domu, odtud jde nejlépe vidět vysílač poskytovatele internetu.
Z antény jde kabel (utp cat 6) do domu, technické místnosti, kde je router. Z routeru vede jeden kabel do switche v přízemí na chodbě, druhý kabel do switche, který je v 1. patře na chodbě. V 1.patře jsou tři pokoje, ve dvou chci aby byl počítač připojen "napevno utp", lze ho vzít ze switche, nebo musím tahat z routeru v technické místnosti, to stejné by mě zajímalo ohledně smart tv a ostatních zařízeních.

Děkuji za odpověď



Reklama
Yenc
nováček
Příspěvky: 2
Registrován: srpen 18
Pohlaví: Muž

Re: Domácí síť

Příspěvekod Yenc » 28 srp 2018 12:55

Ahoj,
pokud to dobře chápu, tak tvá otázka je, zda můžeš něco připojit do switce?

odpověď je jednoduchá. Můžeš do něj připojit co chceš za předpokladu, že do něj je přivedený i kabel z routeru.
switch zjednodušeně slouží tomu, aby jsi měl víc lan portů pro zařízení.
Takže když ti půjde kabel z antény do routeru (předpokládám že do WANu), tak potom z routeru (z LANu) natáhneš kabel do switche (standardní switch má jen LAN) a potom ze switche natáhneš co chceš.

například:
v routeru máš 5 portů (1x WAN, 4x LAN), do wan dáš to co vede z antény, do lan připojíš 1x TV, 1x pc, 1x set-top box, a do posledního portu switch v jiném patře.
Do switche který má např 5 portů připojíš: 1x pc, 2x tv, 1x ntb a poslední port je obsazený propojem z routeru (ten je většinou jedno kam ho strčíš (pokud to tam není přímo napsané)

snad jsem ti odpověděl na otázku :D

ondreii
nováček
Příspěvky: 18
Registrován: listopad 10
Pohlaví: Muž

Re: Domácí síť

Příspěvekod ondreii » 28 srp 2018 13:25

Jo super, díky, nebyl jsem si tím jistý, ti technici od loxone mi zamotali hlavu.

Uživatelský avatar
beather
Herní spec. / Tvůrce článků
Master Level 7
Master Level 7
Příspěvky: 4411
Registrován: únor 13
Bydliště: Praha
Pohlaví: Muž

Re: Domácí síť

Příspěvekod beather » 28 srp 2018 14:33

ondreii píše:Jo super, díky, nebyl jsem si tím jistý, ti technici od loxone mi zamotali hlavu.


no pokud ti nevadi, ze budes natahovat kabel a budes si 100% jisty, ze na misto, kam ho natahnes bude vzdy potreba, tak bych rovnou dal jeden dlouhy kabel od routeru.. Switch je sice fajn, ale prece jenom je lepsi tahat z routeru naprimo.
Návod na HijackThisNávod na BSODZákladní diagnostika počítačePříspěvek fóru

„Inteligentní lidé se snaží problémy řešit, geniální se je snaží nedělat!“ - Albert Einstein :punish:
Senior Specialized polévač květin v ESETu

Rozcestník mých článků

ondreii
nováček
Příspěvky: 18
Registrován: listopad 10
Pohlaví: Muž

Re: Domácí síť

Příspěvekod ondreii » 28 srp 2018 14:38

jde spíše o to, že bych z routeru tím pádem musel tahat cca 15 kabelu, ani nevím kolik portů router má. Navíc je možné, že se bude nábytek s pc a ostatníma smart věcma stěhovat na jiné místa, proto tahám kabely utp ke každé zásuvce silnoproudu, tzn když natáhnu od switche, ušetřím nějaké metry kabelu

zeus
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Příspěvky: 8988
Registrován: únor 12
Bydliště: Pankrac
Pohlaví: Muž

Re: Domácí síť

Příspěvekod zeus » 28 srp 2018 15:20

tahám kabely utp ke každé zásuvce silnoproudu

Samozrejme v soubehu, ze?
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

ondreii
nováček
Příspěvky: 18
Registrován: listopad 10
Pohlaví: Muž

Re: Domácí síť

Příspěvekod ondreii » 28 srp 2018 18:40

Dle firmy by souběh neměl být problém, každopádně se budu snažit netahat utp s cyky vedle sebe. Každopádně si myslím, že křížení i nějakému souběhu se nelze vyhnout, co v rozvaděči? tam se souběhu nelze vyhnout..nevim..co byste doporučil?

Yenc
nováček
Příspěvky: 2
Registrován: srpen 18
Pohlaví: Muž

Re: Domácí síť

Příspěvekod Yenc » 29 srp 2018 06:42

Pokud se tahají kabely v krku, tak by bylo lepší dat silovku do jednoho krku a utp do druhého.
Pokud v liště, tak by měla být lišta rozdělená přepážkou z kovu.
co se týče rozvaděče, asi by nebylo od věci, aby tam bylo kovové rozděleni.

Nějaký krátký souběh tomu nevadí, nevím jak je to v normě možná se změnila (hádat se nebudu) ale tuším že kolem 5m.

každopádně pokud budeš mít nějaký souběh, tak bych dal určitě stíněný kabel

ondreii
nováček
Příspěvky: 18
Registrován: listopad 10
Pohlaví: Muž

Re: Domácí síť

Příspěvekod ondreii » 29 srp 2018 08:52

Na každý jednotlivý kabel je zvlášt monoflex, ať už cyky nebo utp. Ale prostě někde nějaké křížení bude, tomu se nelze vyhnout, u zásuvek bude taky utp blízko a v rozvaděči taky.

SpaceExplo
Level 3
Level 3
Příspěvky: 553
Registrován: srpen 17
Pohlaví: Muž

Re: Domácí síť

Příspěvekod SpaceExplo » 29 srp 2018 09:29

Budu mozna trochu za magora, ale kdyz uz mas moznost si v baraku naplanovat sit tak jak chces vcetne kabelaze ve zdech, tak bych nevahal ani na minutu a:
- do kazdeho patra switch s takovym mnozstvim portu, aby jsi dokazal pokryt vsechny pokoje
- solo kabel z routeru to kazdyho switche na patre
- switch do takoveho mista, aby se dal bez vetsich zasahu vymenit
- kabel se zasuvkou do kazdeho pokoje - a kdyz tam budes potrebovat vic zarizeni, klidne si tam das dalsi switch (za televizi nebo PC se vleze vzdycky a tolik LAN zarizeni v jednom pokoji zase mit nebudes)
- kabely nejlepsi jaky si muzes dovolit koupit, klidne Cat6, klidne Cat6a, klidne i nejak stineny (po Cat6 se dnes uz da tahnout i 2,5Gbps a 5Gbps, po Cat6a se da tahnout 10Gbps)

Duvod proc to pisu - co neudelas ted, dokud mas zdi v baraku "otevreny", se pozdeji bude delat strasne spatne.
Pozor: neumim cist myslenky (ani na dalku, ani po internetu) a nectu mezi radky.

ondreii
nováček
Příspěvky: 18
Registrován: listopad 10
Pohlaví: Muž

Re: Domácí síť

Příspěvekod ondreii » 29 srp 2018 10:01

Space explo:
ano, presne tak, jak jsi to napsal to je i mysleno, switch v kazdem patre + router v tech mistnosti, myslim ze to na pokryti domu staci. Kabel mam utp cat 6, s FTP by mohl byt problem. Spis mam problem s tim soubehem a krizenim.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Domácí síť; VPN
    od zumba » 05 lis 2018 13:37 » v Administrace sítě
    5
    701
    od TRNX
    05 lis 2018 20:43
  • domaci wifi sit
    od peta501 » 03 čer 2018 20:29 » v Sítě - hardware
    3
    690
    od misho
    04 čer 2018 21:59
  • Domácí WiFi sít
    od horcuss » 03 bře 2018 14:28 » v Sítě - hardware
    4
    600
    od lump1
    03 bře 2018 18:22
  • Domací síť a problém tisku.
    od chose5 » 26 pro 2017 22:31 » v Sítě - hardware
    5
    477
    od chose5
    27 pro 2017 09:05
  • Jaký router pro domácí síť
    od hynkoma1 » 01 led 2018 21:36 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    11
    687
    od ITCrowd
    07 led 2018 22:29

Zpět na “Administrace sítě”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 0 hostů