Aktivace internetu v routeru po prestehovani

Problematika administrace LAN či WIFI sítí

Moderátor: Mods_senior

octopus.garden
nováček
Příspěvky: 6
Registrován: listopad 18
Pohlaví: Žena

Aktivace internetu v routeru po prestehovani

Příspěvekod octopus.garden » 07 lis 2018 14:28

Potrebovala bych poradit, co delat, kdyz po prestehovani se a zapojeni routeru (Zyxel) do zasuvky a internetu v novem dome, internet v podstate je, jde se k nemu pripojit, ale nenabehne, nebezi. Na routeru byla uz z predchoziho bytu nastavena wifi sti s heslem a ta stejna sit se porad objevuje v seznamu pripojeni i na novem miste, ale internet je nefunkcni. Je potreba se nejak dostat do routeru a manualne to nastavit? Omlouvam se za mozna hloupy dotaz, ale bohuzel nejsem vubec technicky smyslejici clovek a nevim, jak ten internet znovu nakopnout. Dekuji predem za odpovedi!



Reklama
Uživatelský avatar
TRNX
Level 3
Level 3
Příspěvky: 488
Registrován: březen 17
Pohlaví: Muž

Re: Aktivace internetu v routeru po prestehovani

Příspěvekod TRNX » 07 lis 2018 14:36

Píšeš to správně, potřebuješ se dostat do routeru a změnit nastavení. Zrovna ale nastavení WIFI může zůstat stejné, (až na nastavení kanálu, v tvém případě bych nastavil automatický). V domě musíš mít v uvozovkách hlavní kabel, který vede z antény nebo v tvém případě nejspíš zásuvku (pokud je jen jedna) s přívodem internetu. Pokud máš tedy zásuvku, propoj jí UTP kabelem s routerem. V routeru musí jít do portu WAN.
Dále, určitě máš smlouvu s poskytovatelem internetu. Ve smlouvě bys měl mít napsané údaje k připojení (IP adresu, masku, bránu, servery DNS). Ty bys měl vepsat do routeru. Pak by ti, aniž bys zasahoval do nastavení WIFI, měla WIFI normálně fungovat.
Lenovo IdeaPad 700-15ISK / Intel Core i7-6700HQ Skylake / NVIDIA GTX 950M 4GB GDDR3 / 16GB RAM DDR4 / WIN 10
Lenovo ThinkPad E580 / Intel Core i5-8250U Kaby Lake R / Radeon RX550 / 8GB RAM DDR4 / WIN 10
Samsung Galaxy S7 / Exynos 8890 / 4096 MB RAM / Android 8.0

octopus.garden
nováček
Příspěvky: 6
Registrován: listopad 18
Pohlaví: Žena

Re: Aktivace internetu v routeru po prestehovani

Příspěvekod octopus.garden » 07 lis 2018 14:44

Dekuji. Jak rikam, vubec se v tom nevyznam a ani jmena tech kabelu mi nic nerikaji, tak se to jen zkusim sesumirovat tak, jak jsem to pochopila:
1) router je pripojeny k internetu
2) dalsim kabelem propojim router k pocitaci a tam se nejak dostanu do vnitrniho nastaveni routeru? jak? jde to nejak udelat i bez pripojeni PC k routeru (nemam ho ve svem byte, protoze tam je spatna pripojka a vsechny byty v dome maji internet zapojeny u jednoho z najemniku, kde je pripojka dobra, ale ten clovek bohuzel nikdy neni doma a je dost narocne se k routeru dostat)
3) poskytovatel internetu je ten, co ho zajistuje na soucasnem novem miste, ne ten, ktery mi router vydal soucasne s predchozim pripojenim?
4) nekde v nastaveni routeru bude kolonka, kam vsechny ty udaje z posledniho odstavce vepisu a i kdyz internet v dome pouzivaji jeste dalsi tri byty, tak moje wifi bude soukroma jen pro me a s mym heslem?

Uživatelský avatar
xbs
Master Level 9
Master Level 9
Příspěvky: 7957
Registrován: prosinec 17
Bydliště: mezi venuší a marzem
Pohlaví: Muž

Re: Aktivace internetu v routeru po prestehovani

Příspěvekod xbs » 07 lis 2018 14:49

pokud seš připojená do routru (kabelem/wifi), stačí v internetovym prohlížeči zadat adresu 192.168.1.1 a po potvrzení vstupu se dostaneš do nastavení routru... v položce WAN je pak zapotřebí vyplnit údaje, kerý poskytne internet provider v místě novýho bydliště, což zpravidla předpokládá uzavření smlouvy na poskytování internetovýho připojení... wifi neřeš a nech tak jak je, ta nemá s připojenim k netu nic společnýho a zůstává jen pro tebe a ty, co znaj heslo...
Naposledy upravil(a) xbs dne 07 lis 2018 14:51, celkem upraveno 2 x.

Uživatelský avatar
TRNX
Level 3
Level 3
Příspěvky: 488
Registrován: březen 17
Pohlaví: Muž

Re: Aktivace internetu v routeru po prestehovani

Příspěvekod TRNX » 07 lis 2018 14:50

1) Router je připojený k internetu, až když ti fungují stránky http://www.google.cz a dalších miliarda.
2) Teoreticky nemusíš, když se připojíš na WiFi (i přesto, že nejde internet). I tak by ses měla dostat do nastavení routeru.
Zjisti jakou máš bránu (spusť si příkazový řádek, napiš "ipconfig"). Když pak napíšeš to číslo do prohlížeče a budeš připojená na WiFi nebo kabelem do routeru, dostaneš se tak do administrace.
3) Poskytovatel je ten, kterému budete měsíčně platit za připojení k internetu.
4) Mrkni do manuálu routeru. Jinak ano. Pokud ji máš zaheslovanou, nepřipojí se nikdo, kdo nemá heslo.
Lenovo IdeaPad 700-15ISK / Intel Core i7-6700HQ Skylake / NVIDIA GTX 950M 4GB GDDR3 / 16GB RAM DDR4 / WIN 10
Lenovo ThinkPad E580 / Intel Core i5-8250U Kaby Lake R / Radeon RX550 / 8GB RAM DDR4 / WIN 10
Samsung Galaxy S7 / Exynos 8890 / 4096 MB RAM / Android 8.0

octopus.garden
nováček
Příspěvky: 6
Registrován: listopad 18
Pohlaví: Žena

Re: Aktivace internetu v routeru po prestehovani

Příspěvekod octopus.garden » 07 lis 2018 14:53

To zni slibne, dekuji!

Uživatelský avatar
xbs
Master Level 9
Master Level 9
Příspěvky: 7957
Registrován: prosinec 17
Bydliště: mezi venuší a marzem
Pohlaví: Muž

Re: Aktivace internetu v routeru po prestehovani

Příspěvekod xbs » 07 lis 2018 14:55

nějak takhle může vypadat nastavení routru z webovýho rozhraní... místo těch červenejch šmouh se doplní číslíčka od poskytovatele...

routr.JPG
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

octopus.garden
nováček
Příspěvky: 6
Registrován: listopad 18
Pohlaví: Žena

Re: Aktivace internetu v routeru po prestehovani

Příspěvekod octopus.garden » 07 lis 2018 14:58

TRNX píše:4) Mrkni do manuálu routeru. .


Manual k routeru nemam, poridila jsem si ho asi pred 5 lety a nekolikrat se s nim stehovala, takze mam jen router a udaje, co jsou napsane na nem: model number, serial number, sitovy standard, Mac address. To asi k nicemu neni.

Uživatelský avatar
xbs
Master Level 9
Master Level 9
Příspěvky: 7957
Registrován: prosinec 17
Bydliště: mezi venuší a marzem
Pohlaví: Muž

Re: Aktivace internetu v routeru po prestehovani

Příspěvekod xbs » 07 lis 2018 15:03

návod nejni zapotřebí, stačí zjistit ty údaje a vepsat do výše uvedenýho nastavení, možná by stačilo připojenim se do routru u souseda ty údaje zjistit, pokud to připojení máte společný...

Uživatelský avatar
TRNX
Level 3
Level 3
Příspěvky: 488
Registrován: březen 17
Pohlaví: Muž

Re: Aktivace internetu v routeru po prestehovani

Příspěvekod TRNX » 07 lis 2018 15:04

Všechno je k něčemu, pro tebe je ale důležitý model routeru. Protože ten, když napíšeš do google a ještě k tomu dopíšeš manual, ti to vyhledá určitě plno příruček.
Lenovo IdeaPad 700-15ISK / Intel Core i7-6700HQ Skylake / NVIDIA GTX 950M 4GB GDDR3 / 16GB RAM DDR4 / WIN 10
Lenovo ThinkPad E580 / Intel Core i5-8250U Kaby Lake R / Radeon RX550 / 8GB RAM DDR4 / WIN 10
Samsung Galaxy S7 / Exynos 8890 / 4096 MB RAM / Android 8.0

octopus.garden
nováček
Příspěvky: 6
Registrován: listopad 18
Pohlaví: Žena

Re: Aktivace internetu v routeru po prestehovani

Příspěvekod octopus.garden » 07 lis 2018 15:10

To je pravda, dekuju za tip.

Uživatelský avatar
xbs
Master Level 9
Master Level 9
Příspěvky: 7957
Registrován: prosinec 17
Bydliště: mezi venuší a marzem
Pohlaví: Muž

Re: Aktivace internetu v routeru po prestehovani

Příspěvekod xbs » 07 lis 2018 15:11

no jo, ale nejdřív se musí připojit k netu :-D jedině ten manuál louskat na pidi displeji founu... každopádně myslim, že nejni zapotřebí, spousta nápovědy je i v tom webovym rozhraní...

jinak úplně nejlepší by bylo zavolat technika od poskytovatele a nechat ho všechno nastavit...


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Problém rychlosti internetu po výměně routeru
    od rekshak » 03 dub 2018 23:37 » v Sítě - hardware
    14
    810
    od hroch123
    04 dub 2018 16:55
  • Aktivace XP
    od Peva » 08 úno 2018 19:20 » v Vše ostatní (sw)
    30
    2365
    od Fox_25
    18 říj 2018 02:53
  • Aktivace Win 10
    od Lanther » 19 zář 2018 20:24 » v Windows 10, 8, 7, Vista, XP…
    5
    543
    od Lanther
    19 zář 2018 21:50
  • instalace a aktivace W10
    od Pepas87 » 16 lis 2018 20:49 » v Windows 10, 8, 7, Vista, XP…
    13
    488
    od Pepas87
    17 lis 2018 13:04
  • Deaktivace / aktivace software
    od itlady » 26 čer 2018 21:45 » v Vše ostatní (sw)
    3
    449
    od itlady
    27 čer 2018 08:15

Zpět na “Administrace sítě”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 2 hosti