Asus AC52U - režim AP

Problematika administrace LAN či WIFI sítí

Moderátor: Mods_senior

Robin76
nováček
Příspěvky: 4
Registrován: leden 19
Pohlaví: Nespecifikováno

Asus AC52U - režim AP

Příspěvekod Robin76 » 18 led 2019 16:31

Zdravím, rád bych si rozšířil wi-fi dle návodu "router jako switch" za použití modemu, který ještě vybírám a v režimu AP potřebuji mít Asus AC52U. Nedočetl jsem se, zda kromě wi-fi budou fungovat i LAN porty?
(Asus má 2-3 výpadky dsl denně, po roce perfektní služby. Technik měřil, vše o.k. Půjčený ZTE modem funguje perfektně, proto chci Asus využít alespoň jako AP)

První problém: neumím nastavit AP mód v Asusu. Na webu Asusu https://www.asus.com/support/FAQ/1015009
je ten mód vidět, ale já to mám jinak, viz příloha.

V záložce WAN je možnost " bridge " , ale netuším, co tam má být vyplněno. Váš návod jsem pochopil tak, že tohle by se mělo režimem AP zcela obejít..?

Dále v záložce " bezdrátové " je režil AP, ale to WDS je asi něco jako repeater, což nechci.
Nechce se mě věřit, že tento modem neumí režim AP. V e-shopech se na to lidi ptali a bylo jim odpovězeno, že AP umí.

Dotaz tedy je, umí můj Asus AP mód? Bohužel ani na stránkách výrobce v parametrech nevidím jaké módy podporuje.
Jak nastavit další položky, např. WAN záložka, příloha uprostřed?
sprava.png


wan_bridge.png


ap.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.



Reklama
RIKI22
Master Level 7
Master Level 7
Příspěvky: 4621
Registrován: únor 16
Pohlaví: Muž

Re: Asus AC52U - režim AP

Příspěvekod RIKI22 » 18 led 2019 16:54

Zmeň si režim pre Wan z VDSL na Ethernet.Môžeš si aj aktualizovať firmware na aktuálny.
Obrázek

Robin76
nováček
Příspěvky: 4
Registrován: leden 19
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Asus AC52U - režim AP

Příspěvekod Robin76 » 25 led 2019 20:20

Díky za radu, zkusil jsem nastavit " ethernet " na místo VDSL a funguje to, ale mám dvě záhady. Držel jsem se návodu " router jako switch " a vypnul DHCP. Po tom jsem se už nedostal na Asus a musel resetovat. Nyní mě to funguje se zapnutým, ale dle návodu by být neměl.
A druhá věc, když jsem měl ethernet kabel do LAN, jak kázal návod, nefungovalo mě to.
Zkusil jsem dát do modré WAN díry a funguje to.
Prosím tedy o info, co mám špatně?
IP adresu jsem dal mimo rozsah prvního modemu, to je snad v pořádku, ale protože zůstal zapnutý DHCP, tak tam jsem nastavil rozsah mimo rozsah prvního.

První modem: http://192.168.1.1 Rozsah DHCP: http://192.168.1.100 - http://192.168.1.199
Asus ( jako switch ) jsem dal http://192.168.1.99 DHCP: http://192.168.1.200 - http://192.168.1.250
EDIT: po restartu se opět nešlo dostat do ASUSu. Samo mě v prohlížeči skákalo http://192.168.2.99, asi to kolidovalo, tak jsem změnil na : http://192.168.2.1 a DHCP: 192.168.2.100 - 192.168.2.199
Podle mě nejde režim AP vůbec zapnout, ale lze pouze na místo DSL připojit WAN. Podobně, jako lze připojit internet z USB.
Kvůli WAN, je asi nutné mít zapnutý DHCP. Rychlost je identická, jako u 1. modemu. Mám i jiný název WIFI.

Snad tedy nevadí 2x DHCP ? Vůbec si nejsem jistý.
A ještě Maska podsítě, má, nebo může být stejná ?

zeus
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Příspěvky: 9451
Registrován: únor 12
Bydliště: Pankrac
Pohlaví: Muž

Re: Asus AC52U - režim AP

Příspěvekod zeus » 26 led 2019 15:15

Kdyz router vyuzivas v rezimu AP, tak vubec nepotrebujes WAN - ani menit rezim, natoz zapojovat.
2x neprekryvajici se DHCP by nevadilo ve stejnem rozsahu, pokud by davalo stejnou branu a DNS.
Maska site muze byt stejna, ale nemusi.

Neco jsi zrejme neudelal podle navodu (nejspis si dal adresu LAN na WAN).
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

RIKI22
Master Level 7
Master Level 7
Příspěvky: 4621
Registrován: únor 16
Pohlaví: Muž

Re: Asus AC52U - režim AP

Příspěvekod RIKI22 » 26 led 2019 18:29

Vypni DHCP na tom Asus.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 17042
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Asus AC52U - režim AP

Příspěvekod ITCrowd » 26 led 2019 21:06

Tak, jak to popisuješ to vypadá, že modem je pouze modem a ne router. Pak nelze nastavení router jako switch použít.
Pokud ten modem je modemrouter, pak návod router jako switch (v mém podpisu) funguje i bez přepnutí do AP.
Bod 6) zmíněného návodu ukazuje, jak se lze dostat na switch - musí se mu nastavit pevná IP. Jinak dostane IP z DHCP a musí se hledat.
A konečně - asusy mají záruku 3 roky. Být tebou, dal bych reklamaci.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Robin76
nováček
Příspěvky: 4
Registrován: leden 19
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Asus AC52U - režim AP

Příspěvekod Robin76 » 27 led 2019 12:46

zeus: režim AP tento modem zřejmě nemá. "ve stejnem rozsahu, pokud by davalo stejnou branu a DNS"
Jak ověřím a dá se nastavit brána a DNS ?

ITCrowd: Určitě to je modemrouter. Podle bodu 6 jsem IP nastavil, musel jsem, protože měly oba stejnou.
Popravdě úplně mě zamotalo hlavu, že by to mělo fungovat i bez přepnutí do AP módu.
Mám na výběr pouze VDSL a ethernet WAN. Ais proto mě to funguje pouze v díře WAN a ne LAN.
Tento Asus umí internet z USB, z DSL a WAN. Když vypnut DHCP, tak net nefunguje vůbec. Když jsem dal do LAN, tak taky ne.
Škoda, že zrovna tento typ jste neměl na test, tohle by mě zajímalo, jak to tedy udělat.
Jinak nemusím to mít za každou cenu přesně podle návodu " router jako switch". Nevadí mě 2x DHCP, ani jiný název wifi, jen jsem si taky chtěl ověřit, abych to měl správně a nehrozila nějaká kolize.

Právě jsem zjistil, že se nedostanu na druhý Asus, když mám PC připojený ethernetem do TPlinku. Koukal jsem do TP link, jakou přidělil IP adresu Asusu. Když jsem tu zadal do prohlížeče, nedostal jsem se ani tak do administrace.
Připomínám, že mám zapojení LAN to WAN. Dá se to nějak vyřešit?

Typ připojení WAN mám : Automatic IP. Neměla by tam být statická?

zeus
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Příspěvky: 9451
Registrován: únor 12
Bydliště: Pankrac
Pohlaví: Muž

Re: Asus AC52U - režim AP

Příspěvekod zeus » 27 led 2019 14:44

'Rezim AP' to nikde v menu mit nemusi, dosahnes ho prave tim, ze nepouzijes WAN a tim padem neroutujes.
Tu branu a DNS servery vyplnis ve vlastnostech obou DHCP serveru. Je snazsi mit ale jen jeden nebo pouzit DHCP relay.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 17042
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Asus AC52U - režim AP

Příspěvekod ITCrowd » 27 led 2019 14:49

Tak moment - co tam vlastně máš? Nejdřív asus, pak zte, teď se tam octnul tplink. Dej sem plánek sítě jak to máš zapojeno. Včetně přesných typů a výrobce zařízení.
Ohledně AP: V nastavení Bezdrátové (Wireless) najdeš záložku "Bridge", kde je položka "Režim AP". Vyber z nabídky "AP only".
V některých FW může být záložka "Bridge" pojmenována WDS. Dále je to stejné - položka "Režim AP", atd.
2x DHCP na lokální síti je nesmysl. Zeus sice popsal případ, kdy to nemusí vadit, ale i tak je to nesmysl.
2x router za sebou na lokální síti je taky nesmysl.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Robin76
nováček
Příspěvky: 4
Registrován: leden 19
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Asus AC52U - režim AP

Příspěvekod Robin76 » 28 led 2019 09:57

To WDS jsem zkoušel, viz. obrazek v prvním příspěvku. V popisu routeru je uvedeno, že je to jen bezdrátové spojení.
Když jsem zapojil LAN do LAN a hned vedle připojil PC, tak internet nešel, vůbec se to jako switch nechovalo.

Reklamaci jsem vyloučil z důvodu, že nemůžu být bez modemu po dobu servisu. Dále, že když se závada projeví někdy až po 16 hodinách, nevěřím, že to nechají tak dlouho běžet.

To ZTE bylo jen půjčené od O2, abych si potvrdil, že je chyba opravdu v modemu.

Hledal jsem emulator tohoto Asusu, ale bohužel našel jsem jen jiné typy.

net_doma.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 17042
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Asus AC52U - režim AP

Příspěvekod ITCrowd » 28 led 2019 09:59

Klasika - dva routery za sebou...
Takže to zapoj a nastav PŘESNĚ! podle mého návodu a musí to chodit. Jediná výjimka by mohla být ta, že ten asus umí AP i z WAN portu, pak to můžeš ponechat ve wan.
Ovšem taky může hrát roli to, že ten asus je vadný...
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
drobino
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 810
Registrován: září 16
Pohlaví: Muž

Re: Asus AC52U - režim AP

Příspěvekod drobino » 29 led 2019 02:13

Ne jen ze mas za sebou dva routery ale na asusu mas nastavenou spatnou IP adresu. Pokud by ti mely ty dva routery za sebou fungovat spolu v siti musi byt nastavena IP z rozsahu prvni lan takze 192.168.1.xxx ty mas 192.168.2.1 . Proto se na na asus nemuzes z tp linku pripojit ani z asusu na tp link.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • DSL-AC52U nefunkční web administrace
    od Gnomica » 26 říj 2018 18:49 » v Sítě - hardware
    4
    2017
    od Gnomica
    30 říj 2018 19:20
  • ASUS x202e vs. ASUS EEE 1000H
    od Bakys18 » 16 pro 2018 02:40 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    1
    338
    od Zivan
    16 pro 2018 08:12
  • Post-Setup instalace - UEFI režim
    od nations112 » 31 kvě 2019 20:24 » v Windows 10, 8, 7, Vista, XP…
    10
    986
    od nations112
    31 kvě 2019 23:12
  • ASUS RT-AC66U B1 vs ASUS RT-AC65P
    od Manoust » 30 zář 2019 21:03 » v Sítě - hardware
    2
    194
    od Manoust
    30 zář 2019 21:36
  • grafická karta 0db režim při hraní
    od Adam339 » 10 kvě 2019 02:01 » v Vše ostatní (hw)
    2
    425
    od Monk36
    10 kvě 2019 08:43

Zpět na “Administrace sítě”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 3 hosti