Domaci siť s win a lubuntu, jak je propojit?

Problematika administrace LAN či WIFI sítí

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
Akrej
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2898
Registrován: červen 12
Bydliště: Na moravské ambasádě v Praze
Pohlaví: Muž

Domaci siť s win a lubuntu, jak je propojit?

Příspěvekod Akrej » 26 dub 2019 14:41

Zdravím

Potřebuju zasiťovat doma dva notebooky a nejsem zkušeny linuxak. Ale zkusil jsem rozchodit na Lubuntu sambu s protokolem pro win ale nekomunikuje to spolu a uplně stejně lubuntu nevidí win v siti. Děkuji za radu.


"Nejsem nerozumný. Jen nemám ten samý rozum jako vy."
Diogénes ze Sinopé
-------------------------------------
„Mějte dobrou náladu. Dobrá nálada vaše problémy sice nevyřeší, ale naštve tolik lidí kolem, že stojí za to si ji užít.“
Jan Werich
--------------------------------------
Snažím se psát bez chyb
-------------------------
Streamuju: https://www.twitch.tv/tintyk

Reklama
Uživatelský avatar
Adys301
člen HW spec týmu
Master Level 9
Master Level 9
Příspěvky: 8439
Registrován: říjen 12
Bydliště: Ano
Pohlaví: Muž

Re: Domaci siť s win a lubuntu, jak je propojit?

Příspěvekod Adys301 » 26 dub 2019 16:42

Prováděl jsi nějaké nastavení samby v smb.conf?
HW specialista a tvůrce článků
Moje článkyFacebook

Uživatelský avatar
Akrej
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2898
Registrován: červen 12
Bydliště: Na moravské ambasádě v Praze
Pohlaví: Muž

Re: Domaci siť s win a lubuntu, jak je propojit?

Příspěvekod Akrej » 26 dub 2019 20:39

Prováděl a dnes se mi povedlo to zprovoznit, ale windows nevidí žádný pc v siti, ani já nevidím win na linuxu. Ale na mobilu vše funguje a vidim oba notebooky. Firewall mam nastaveny na obou zařízeni a sdíleni také.

Dodatečně přidáno po 6 minutách 34 vteřinách:
tak už se mi nezobrazuje ani WORKGROUP složka v network
"Nejsem nerozumný. Jen nemám ten samý rozum jako vy."
Diogénes ze Sinopé
-------------------------------------
„Mějte dobrou náladu. Dobrá nálada vaše problémy sice nevyřeší, ale naštve tolik lidí kolem, že stojí za to si ji užít.“
Jan Werich
--------------------------------------
Snažím se psát bez chyb
-------------------------
Streamuju: https://www.twitch.tv/tintyk

Uživatelský avatar
Akrej
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2898
Registrován: červen 12
Bydliště: Na moravské ambasádě v Praze
Pohlaví: Muž

Re: Domaci siť s win a lubuntu, jak je propojit?

Příspěvekod Akrej » 28 dub 2019 22:51

Přidávám sem config. Ve windows jsem zapnul podporum smp1 ale stejně windows nevidí linux a ja na linuxu někdy nevidim windows.
► Zobrazit spoiler


Dodatečně přidáno po 1 hodině 6 minutách 18 vteřinách:
Dale jsem přimo nasdilel ve windows složku ale je tam error když si chci otevřit že žadna složka není připojená
"Nejsem nerozumný. Jen nemám ten samý rozum jako vy."
Diogénes ze Sinopé
-------------------------------------
„Mějte dobrou náladu. Dobrá nálada vaše problémy sice nevyřeší, ale naštve tolik lidí kolem, že stojí za to si ji užít.“
Jan Werich
--------------------------------------
Snažím se psát bez chyb
-------------------------
Streamuju: https://www.twitch.tv/tintyk

Uživatelský avatar
Adys301
člen HW spec týmu
Master Level 9
Master Level 9
Příspěvky: 8439
Registrován: říjen 12
Bydliště: Ano
Pohlaví: Muž

Re: Domaci siť s win a lubuntu, jak je propojit?

Příspěvekod Adys301 » 29 dub 2019 00:11

Místo browseable jsi napsal browsable. Konec mého samba configu vypadá takhle
[adam]

comment = muj samba server
path = /home/adam/server/home/adam
browseable = yes
read only = no
writeable = yes
guest ok = yes
valid users = %S
HW specialista a tvůrce článků
Moje článkyFacebook

Uživatelský avatar
Akrej
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2898
Registrován: červen 12
Bydliště: Na moravské ambasádě v Praze
Pohlaví: Muž

Re: Domaci siť s win a lubuntu, jak je propojit?

Příspěvekod Akrej » 30 dub 2019 12:23

tak jsem zkopiroval to co máš ty. No už se to chytlo dokoce to ukazuje v network všechny pc, ale windows stale davá chybu

network.png


error.png


err2.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
"Nejsem nerozumný. Jen nemám ten samý rozum jako vy."
Diogénes ze Sinopé
-------------------------------------
„Mějte dobrou náladu. Dobrá nálada vaše problémy sice nevyřeší, ale naštve tolik lidí kolem, že stojí za to si ji užít.“
Jan Werich
--------------------------------------
Snažím se psát bez chyb
-------------------------
Streamuju: https://www.twitch.tv/tintyk

zeus
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Příspěvky: 9313
Registrován: únor 12
Bydliště: Pankrac
Pohlaví: Muž

Re: Domaci siť s win a lubuntu, jak je propojit?

Příspěvekod zeus » 30 dub 2019 17:41

Ptalo se to na jmeno a heslo?
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

Uživatelský avatar
Akrej
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2898
Registrován: červen 12
Bydliště: Na moravské ambasádě v Praze
Pohlaví: Muž

Re: Domaci siť s win a lubuntu, jak je propojit?

Příspěvekod Akrej » 30 dub 2019 17:43

Dřiv jo, teď s ňakého důvodu ne.

Dodatečně přidáno po 2 minutách 7 vteřinách:
Ale windows by to měl umožnit bez hesla, nastavil jsem to na guesta
"Nejsem nerozumný. Jen nemám ten samý rozum jako vy."
Diogénes ze Sinopé
-------------------------------------
„Mějte dobrou náladu. Dobrá nálada vaše problémy sice nevyřeší, ale naštve tolik lidí kolem, že stojí za to si ji užít.“
Jan Werich
--------------------------------------
Snažím se psát bez chyb
-------------------------
Streamuju: https://www.twitch.tv/tintyk

Uživatelský avatar
Adys301
člen HW spec týmu
Master Level 9
Master Level 9
Příspěvky: 8439
Registrován: říjen 12
Bydliště: Ano
Pohlaví: Muž

Re: Domaci siť s win a lubuntu, jak je propojit?

Příspěvekod Adys301 » 30 dub 2019 17:53

Máš vytvořeného samba uživatele? Mělo by to být

smbpasswd -a jmeno_uzivatele
HW specialista a tvůrce článků
Moje článkyFacebook

Uživatelský avatar
Akrej
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2898
Registrován: červen 12
Bydliště: Na moravské ambasádě v Praze
Pohlaví: Muž

Re: Domaci siť s win a lubuntu, jak je propojit?

Příspěvekod Akrej » 30 dub 2019 18:09

mám, ale ale nevim jak obnovit ten login
"Nejsem nerozumný. Jen nemám ten samý rozum jako vy."
Diogénes ze Sinopé
-------------------------------------
„Mějte dobrou náladu. Dobrá nálada vaše problémy sice nevyřeší, ale naštve tolik lidí kolem, že stojí za to si ji užít.“
Jan Werich
--------------------------------------
Snažím se psát bez chyb
-------------------------
Streamuju: https://www.twitch.tv/tintyk

Uživatelský avatar
Akrej
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2898
Registrován: červen 12
Bydliště: Na moravské ambasádě v Praze
Pohlaví: Muž

Re: Domaci siť s win a lubuntu, jak je propojit?

Příspěvekod Akrej » 01 kvě 2019 11:46

vyřešeno když jsem zapinal podporu protoku pro sdilení tak jsem nezakřižkoval podsložky ale jen tu skupinu a to byl ten celí problem. Teď to funguje, přikladám screen pro přehlednost.

Výstřižek.PNG


Dodatečně přidáno po 1 hodině 30 minutách 4 vteřinách:
Tak i když jsem vytvořil nové uživatele nefunguje sdilení z win na linux aby bylo možné zapisovat

config:

[share]
comment = 510 share
path = /etc/samba/test
browseable = yes
read only = no
writeable = yes
guest ok = yes
valid users = %S

zkoušel jsem i přimo misto %S uživatele. Guest funguje bez problemu

Výstřižek.PNG
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
"Nejsem nerozumný. Jen nemám ten samý rozum jako vy."
Diogénes ze Sinopé
-------------------------------------
„Mějte dobrou náladu. Dobrá nálada vaše problémy sice nevyřeší, ale naštve tolik lidí kolem, že stojí za to si ji užít.“
Jan Werich
--------------------------------------
Snažím se psát bez chyb
-------------------------
Streamuju: https://www.twitch.tv/tintyk


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Domácí síť
    od ondreii » 28 srp 2018 12:24 » v Administrace sítě
    10
    1383
    od ondreii
    29 srp 2018 10:01
  • Domácí síť
    od dred001 » 21 dub 2019 15:33 » v Sítě - hardware
    8
    565
    od dred001
    21 dub 2019 17:24
  • Domácí síť; VPN
    od zumba » 05 lis 2018 13:37 » v Administrace sítě
    5
    1306
    od TRNX
    05 lis 2018 20:43
  • Domácí síť - jedno SSID
    od Riptide » 08 čer 2019 15:15 » v Administrace sítě
    10
    503
    od Riptide
    08 čer 2019 18:54
  • Nejde propojit 2 routery
    od krutik66 » 30 čer 2019 11:50 » v Administrace sítě
    3
    467
    od ITCrowd
    07 črc 2019 18:27

Zpět na “Administrace sítě”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Brandwatch [Bot], CommonCrawl [Bot] a 2 hosti