Konfigurace VLAN na switchi

Problematika administrace LAN či WIFI sítí

Moderátor: Mods_senior

raptorx
nováček
Příspěvky: 8
Registrován: květen 19
Pohlaví: Muž

Konfigurace VLAN na switchi

Příspěvekod raptorx » 28 kvě 2019 15:23

Zdravím kamarádi, odborníci,

potřebuji prosím navést či poradit s konfigurací VLAN v síti. Tuhle činnost jsem ještě nedělal a moc jsem ji principielně nepobral. Mám switch Zyxel GS1900-24HP na kterém potřebuji rozjet VLAN pro vnitřní síť, VLAN pro WiFi hotsí, VLAN pro kamerový systém.
Je tu dobrá duše která mi to dokáže vysvětlit tak abych to pochopil. Teorie je na netu dost ale mám z toho guláš ze všech těch pojmů.....

Děkuji za váš čas a vaši vstřícnost ....



Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 39580
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Konfigurace VLAN na switchi

Příspěvekod petr22 » 28 kvě 2019 15:35

https://support.zyxel.eu/hc/cs/articles ... nfigurace-

Princip je ten, ze do kazde VLAN das jen ty porty, ktere maji spolu komunikovat (1 port muze byt i ve vice VLAN).

raptorx
nováček
Příspěvky: 8
Registrován: květen 19
Pohlaví: Muž

Re: Konfigurace VLAN na switchi

Příspěvekod raptorx » 28 kvě 2019 16:09

zítra to budu mít v rukách tak se v tom povrtám a vznesu případné další již cílené dotazy :o) trošku se peru s pojmy tag a untag a PVID ...... nejlepší by byl asi nějaký konkrétní příklad ... jinak samo moc děkuji za prvotní nasměrování !!

zeus
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Příspěvky: 9477
Registrován: únor 12
Bydliště: Pankrac
Pohlaví: Muž

Re: Konfigurace VLAN na switchi

Příspěvekod zeus » 28 kvě 2019 17:48

Zyxel tam ma nadherny preklad ;) Kdo si vsimne?
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

Uživatelský avatar
Prophet
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1027
Registrován: říjen 14
Bydliště: 127.0.0.1
Pohlaví: Muž

Re: Konfigurace VLAN na switchi

Příspěvekod Prophet » 28 kvě 2019 19:31

"grafické topologii" ? :D
CPU: AMD Ryzen 5 3600 (Arctic Freezer 34)
GPU:Sapphire Radeon RX 5700 XT Pulse 8GB GDDR6
RAM: Kingston HyperX Fury 2x8GB 3200MHz
MB: MSI B450-A PRO
Zdroj: Seasonic S12II 620W
Case:SilentiumPC Regnum RG4

raptorx
nováček
Příspěvky: 8
Registrován: květen 19
Pohlaví: Muž

Re: Konfigurace VLAN na switchi

Příspěvekod raptorx » 29 kvě 2019 16:22

takže jsem asi marnej. řekněme že mám 4 PC a 1 wifi a 1 kamerový systém. Potřebuji mít kamery zvlášť, na wifi potřebuji mít dvě SSID jednu ve vitřní firemní síti a jednu pro hosty a 4 pc ve firemní síti. poradí někdo jak nastavit ?? Omlouvám se za marnost ...

zeus
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Příspěvky: 9477
Registrován: únor 12
Bydliště: Pankrac
Pohlaví: Muž

Re: Konfigurace VLAN na switchi

Příspěvekod zeus » 29 kvě 2019 20:35

Prophet: ne, maji prelozene "Menu"

raptorx: wifi pro hosty a vnitrni oddel radeji hardwerove (dve AP/routery), jinak dle navodu od petra - jedna VLAN = stejne PVID.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

zeus
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Příspěvky: 9477
Registrován: únor 12
Bydliště: Pankrac
Pohlaví: Muž

Re: Konfigurace VLAN na switchi

Příspěvekod zeus » 31 kvě 2019 10:13

Po SZ neradim, ale metodou pokus-omyl to jiste das ;)
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

raptorx
nováček
Příspěvky: 8
Registrován: květen 19
Pohlaví: Muž

Re: Konfigurace VLAN na switchi

Příspěvekod raptorx » 04 čer 2019 11:58

tak už první zákys byl že PoE napájení z tohoto switche nejde na UBNT UNIFI AP takže jsem musel použít jejich PoE injektory :o(


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • HW konfigurace web-serveru
    od jakubmazuch » 10 bře 2019 10:00 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    0
    285
    od jakubmazuch
    10 bře 2019 10:00

Zpět na “Administrace sítě”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 0 hostů