Přechod na VDSL2 Vyřešeno

Problematika administrace LAN či WIFI sítí

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
kupjec
Level 3
Level 3
Příspěvky: 502
Registrován: září 12
Bydliště: Opava
Pohlaví: Muž

Přechod na VDSL2

Příspěvekod kupjec » 21 říj 2019 11:49

Zdravím,

doma teď řeším problém nekompatibity mého routeru TP-Link Archer C8 s VDSL2 technologií. A rád bych se zeptal, zdali je možnost zapojit nějaký základní vdsl2 modem pro sítě CETINu (třeba: https://www.czc.cz/zyxel-vmg3312-t20a/237910/produkt ) pro tarif 50/5 (případně později 100/10) a z něj napojit onen TP-Link z kterého půjde WiFi a kabely do pevných PC.

Dává to smysl? Nebude tam nějaká ztráta rychlostí? Velice mi vyhovuje ten Archer C8 ohledně rychlosti a jinde bych jej neuplatnil, jedině prodal.

Pokud tam budou nějaké ztráty, nebo to dle vás nemá smysl, jaký VDSL2 pro CETIN (T-Mobile) byste doporučili pro podobné kvality jako má zmíněný C8?

Děkuji.


Sestava na mém profilu. | // Telefon: Galaxy S10e +Galaxy Watch Active 2

Reklama
Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 17313
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Přechod na VDSL2

Příspěvekod ITCrowd » 21 říj 2019 11:57

Viz. můj podpis - router jako switch.
Router můžu doporučit až poté, co sdělíš za podmínky. VDSL2(+) má několik variant.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
kupjec
Level 3
Level 3
Příspěvky: 502
Registrován: září 12
Bydliště: Opava
Pohlaví: Muž

Re: Přechod na VDSL2

Příspěvekod kupjec » 21 říj 2019 12:03

Perfektní článek, děkuji.

Takže ve stručnosti: není to blbost a po řádném nastavení to bude s jistotou fungovat.

Jen mě zajímala doplňující otázka, jestli slabší přijímač (ačkoli má příjem až 100 a já budu mít tarif 50) nebude nijak omezovat výsledek u druhého routeru?

Dodatečně přidáno po 57 minutách 18 vteřinách:
Podmínky? Cena do 2500,- Kč. Velký dosah signálu (velká zahrada) a obecně podobné parametry jako má Archer C8. Případně možnost zapojení HDD a vytvoření tak síťového disku. Hlavní je pro mě stabilita 2PC na kabelu + 6 telefonů a 2 notebooky + HD TV. Nemám v plánu provozovat oba routery zároveň (co se wifi týče).

Což Archer C8 udržel, takže v momentě, když bude fungovat zmíněný (tuším, že se tomu říká switch?), který jen umožní připojení VDSL (2? 2+? "3"?) pro 50/5 a bude jen prostupný bod (jeho wifi může být úplně vypnuta) pro zmíněný Archer C8, který za něj bude vysílat, tak nebude potřeba nic kupovat.

Představuju si to nějak takto, pokud se nechápeme:

A)
T-MOBILE (CETIN) -> 50/5 internet -> (co nejlevnější vstupní ADSLVDSL bod (ZyXEL - s třeba i deaktivovanou wifi - jen vstupní bod) -> kabelem do TP-Link Archer C8 -> Shodný wifi signál jako máme nyní + rychlost v PC na kabelu 50/5.

nebo je lepší Archer C8 prodat a udělat to:

B)
T-MOBILE (CETIN) -> 50/5 internet -> Kvalitní ADSL VDSL vstupní i wifi výstupní bod internetu -> do něj zapojené PC na kabelu 50/5.
Naposledy upravil(a) kupjec dne 21 říj 2019 13:48, celkem upraveno 1 x.
Sestava na mém profilu. | // Telefon: Galaxy S10e +Galaxy Watch Active 2

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 17313
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Přechod na VDSL2  Vyřešeno

Příspěvekod ITCrowd » 21 říj 2019 13:23

K první části: prostuduj si v mém podpisu - proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem.
Ke zbytku se nehodlám vyjadřovat. Název je přechod na VDSL, ale chceš kupovat ADSL. Jabko není hruška.
Platí co jsem napsal:
Router můžu doporučit až poté, co sdělíš za podmínky. VDSL2(+) má několik variant.

Tedy:
- annex
- VDSL typ (-8a, 8b, 8c, 8d, 12a, 12b, 17a, 30a), případně typ ITU-T. V současné době je požadován VDSL 35b, a to žádný ze starších routerů neumí. Požadavky by ti měl sdělit provider.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
kupjec
Level 3
Level 3
Příspěvky: 502
Registrován: září 12
Bydliště: Opava
Pohlaví: Muž

Re: Přechod na VDSL2

Příspěvekod kupjec » 21 říj 2019 13:28

nechci kupovat ADSL. Přišel mi návrh smlouvy a název zní: "T-mobile VDSL M" s parametry 51/6.

Sám T-mobile doporučuje onen ZyXEL za 30,- Kč měsíčně. Do 3 dnů se na ověření rychlosti přijde podívat technik a tak jsem se chtěl poptat jaké možnosti mu můžu navrhnout.

Dodatečně přidáno po 5 minutách 6 vteřinách:
Bylo mi telefonicky řečeno pouze to, zdali můj domácí router podporuje VDSL, což nepodporuje, tak si chci dopředu zjistit ceny a alternativy.

Zaujal mě ještě tento: https://www.czc.cz/tp-link-archer-vr300/239629/produkt, ono není VDSL2 jako VDSL2? (Resp. se omlouvám za zdržování, netušil jsem, že se samotné "VDSL2" dělí ještě na mnoho dalších typů).

Vůbec nerozumím tomuto:
Tedy:
- annex
- VDSL typ (-8a, 8b, 8c, 8d, 12a, 12b, 17a, 30a), případně typ ITU-T. V současné době je požadován VDSL 35b, a to žádný ze starších routerů neumí. Požadavky by ti měl sdělit provider.


Tak to asi nebudeme řešit a nechám se poučit technikem z cetinu co přijde. Jen si nechci nechat slepě poradit nákup nějakého špatného routeru za nevýhodnou cenu.

Dodatečně přidáno po 18 minutách 39 vteřinách:
Omlouvám se, už vidím chybu. V tom diagramu má být samozřejmě VDSL.
Sestava na mém profilu. | // Telefon: Galaxy S10e +Galaxy Watch Active 2

zeus
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Příspěvky: 9496
Registrován: únor 12
Bydliště: Pankrac
Pohlaví: Muž

Re: Přechod na VDSL2

Příspěvekod zeus » 21 říj 2019 14:13

A)
T-MOBILE (CETIN) -> 50/5 internet -> (co nejlevnější vstupní ADSLVDSL bod (ZyXEL - s třeba i deaktivovanou wifi - jen vstupní bod) -> kabelem do TP-Link Archer C8 -> Shodný wifi signál jako máme nyní + rychlost v PC na kabelu 50/5.

Ano, tato varianta je dle meho lepsi (+navic levnejsi). V podstate cokoliv z aktualni nabidky das do bridge a vse ridi stavajici (tobe vyhovujici) router.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

Uživatelský avatar
kupjec
Level 3
Level 3
Příspěvky: 502
Registrován: září 12
Bydliště: Opava
Pohlaví: Muž

Re: Přechod na VDSL2

Příspěvekod kupjec » 21 říj 2019 14:25

Perfektní, děkuji. Po poradě s technikem a sdělení všech specifikací se případně vyjádřím znovu v tomto tématu a nebo jej uzavřu. Děkuji za pomoc a podrobný návod tvorby routeru jako switch.
Sestava na mém profilu. | // Telefon: Galaxy S10e +Galaxy Watch Active 2


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Přechod W7 na W10
    od Edom » 07 lis 2019 16:31 » v Windows 10, 8, 7, Vista, XP…
    3
    286
    od xbs
    07 lis 2019 16:59
  • Přechod na Ryzen
    od dumardus » 20 pro 2018 09:31 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    14
    1391
    od dumardus
    27 pro 2018 18:50
  • Windows - přechod mezi verzemi
    od Celestis » 13 led 2019 11:54 » v Windows 10, 8, 7, Vista, XP…
    1
    406
    od petr22
    13 led 2019 12:03
  • Přechod na RYZEN 3000
    od Skeleton » 07 črc 2019 18:29 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    4
    473
    od Skeleton
    07 črc 2019 20:31
  • Přechod z Win XP na vyšší
    od hukuj » 25 zář 2019 21:07 » v Windows 10, 8, 7, Vista, XP…
    21
    1072
    od hukuj
    28 zář 2019 16:12

Zpět na “Administrace sítě”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 1 host