Rychlost portu za routerem RT-AX58U

Problematika administrace LAN či WIFI sítí

Moderátor: Mods_senior

Miikeshek
nováček
Příspěvky: 7
Registrován: únor 23
Pohlaví: Muž

Rychlost portu za routerem RT-AX58U

Příspěvekod Miikeshek » 04 úno 2024 11:29

Dobrý den,

Potýkám se cca poslední dva měsíce s problémem rychlosti portu za hlavním RT-AX58U.
Mám doma dva, jeden RT-AX58U nastaven jakou hlavní router druhý v režimu AP.

Mám je oba propojené kabelem CAT 5E a u toho portu kde to je propojeno se stává že po nějaké době vyhodnotí že je jen 100 Mbps místo 1 Gbps.

Když jsem koukal do logu tak v ten moment kdy se to přepne vypíše tohle a celou dobu tohodle vypisování se přisekává připojení :

Kód: Vybrat vše

Jan 26 20:43:21 kernel: eth0 (Int switch port: 0) (Logical Port: 0) (phyId: 8) Link DOWN.
Jan 26 20:43:25 kernel: eth0 (Int switch port: 0) (Logical Port: 0) (phyId: 8) Link Up at 1000 mbps full duplex
Jan 26 22:42:06 kernel: eth0 (Int switch port: 0) (Logical Port: 0) (phyId: 8) Link DOWN.
Jan 26 22:42:09 kernel: eth0 (Int switch port: 0) (Logical Port: 0) (phyId: 8) Link Up at 1000 mbps full duplex
Jan 26 22:48:22 kernel: eth0 (Int switch port: 0) (Logical Port: 0) (phyId: 8) Link DOWN.
Jan 26 22:48:25 kernel: eth0 (Int switch port: 0) (Logical Port: 0) (phyId: 8) Link Up at 1000 mbps full duplex
Jan 26 22:48:52 kernel: eth0 (Int switch port: 0) (Logical Port: 0) (phyId: 8) Link DOWN.
Jan 26 22:48:54 kernel: eth0 (Int switch port: 0) (Logical Port: 0) (phyId: 8) Link Up at 1000 mbps full duplex
Jan 26 22:48:56 kernel: eth0 (Int switch port: 0) (Logical Port: 0) (phyId: 8) Link DOWN.
Jan 26 22:48:59 kernel: eth0 (Int switch port: 0) (Logical Port: 0) (phyId: 8) Link Up at 1000 mbps full duplex
Jan 26 22:49:32 kernel: eth0 (Int switch port: 0) (Logical Port: 0) (phyId: 8) Link DOWN.
Jan 26 22:49:35 kernel: eth0 (Int switch port: 0) (Logical Port: 0) (phyId: 8) Link Up at 1000 mbps full duplex
Jan 26 22:49:38 kernel: eth0 (Int switch port: 0) (Logical Port: 0) (phyId: 8) Link DOWN.
Jan 26 22:49:40 kernel: eth0 (Int switch port: 0) (Logical Port: 0) (phyId: 8) Link Up at 1000 mbps full duplex
Jan 26 22:49:42 kernel: eth0 (Int switch port: 0) (Logical Port: 0) (phyId: 8) Link DOWN.
Jan 26 22:49:44 kernel: eth0 (Int switch port: 0) (Logical Port: 0) (phyId: 8) Link Up at 1000 mbps full duplex
Jan 26 22:49:46 kernel: eth0 (Int switch port: 0) (Logical Port: 0) (phyId: 8) Link DOWN.
Jan 26 22:49:48 kernel: eth0 (Int switch port: 0) (Logical Port: 0) (phyId: 8) Link Up at 100 mbps full duplex


Vyzkoušel jsem změnit port a dělá to furt to stejné. Když dám restart funguje normálně a po nějaké době to přeskočí na nižší rychlost a už se to nezmění.
Zkontroloval jsem i obě koncovky na kabelu a zdají se být v pořádku.

Kabel je vedený v dvougeneračním baráku z horní patra do spodního složitou cestou. Nahoře přes 3 místnosti kde je velká část pod podlahou a ve spodním patře přes dvě místnosti nad sadrokartonovým stropem, takže výměna je pro mě dost náročná.

Co mě ještě napadá a mohl bych vyzkoušet :
Vyresetovat hlavní router a nastavit celý znovu
Vyměnit mezi sebou routery
Kopit nový kabel a zkusit ho natáhnout přes otevřené dveře po celém baráku, ale horší je že to někdy udělá až třeba po jednom dni a nebo
pokud existuje nějaký tester kabelu který mi řekne že je špatný tak případně koupit to.

Díky všem za rady

Reklama
RIKI22
Master Level 8
Master Level 8
Příspěvky: 6470
Registrován: únor 16
Pohlaví: Muž

Re: Rychlost portu za routerem RT-AX58U

Příspěvekod RIKI22 » 04 úno 2024 12:21


Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13.5
Guru Level 13.5
Příspěvky: 23603
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Rychlost portu za routerem RT-AX58U

Příspěvekod ITCrowd » 04 úno 2024 12:54

Ahoj.
To, co ti doporučil je k ničemu - nic ti to neřekne o kvalitě spojení. Jen to ukáže, zda je drát přerušen, či ne. Na tohle by to chtělo sofistikovanější zařízení.
Chyba link down naprosto jasně ukazuje na přerušení spojení. A z toho plyne, že ti žádné resety a nastavení routeru nepomůžou.
1. sežeň si (půjč) krimpovačky a překrimpuj konce kabelu. Pokud ani to nelze, tak nasaď konektory do kleští a pořádně zmáčkni. Jednou natažený kabel bývá v pořádku, pokud není mechanicky poškozen. Nejčastější chyby jsou právě u konektorů.
2. zkus jiné porty
3. zkušebně můžeš natáhnout jiný kabel.
4. Po každé úpravě si zkontroluj log routeru. Ta chyba tam bude, i když zrovna nikdo nebude na netu, tohle router sleduje.
A pro jistotu zkontroluj (aktualizuj) firmware routerů.
Naposledy upravil(a) Martab dne 04 úno 2024 13:32, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Upraveno
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Příspěvky: 28586
Registrován: březen 11
Pohlaví: Muž

Re: Rychlost portu za routerem RT-AX58U

Příspěvekod Martab » 04 úno 2024 13:31

 ! Zpráva od: Martab
Pánové, laskavě se chovejte slušně, žádný učený z nebe nespadl a to že se někdo mýlí se dá napsat i slušně. Promazáno tedy od urážek, příště se budou rozdávat každému dle jeho zásluh (viz. pravidla fóra).
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD

„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)

Neboj se použít SZ a upozornit na své téma ;)

Přehled desktopových socketů a CPU

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13.5
Guru Level 13.5
Příspěvky: 23603
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Rychlost portu za routerem RT-AX58U

Příspěvekod ITCrowd » 04 úno 2024 14:03

Ano, nikdo učený z nebe nespadl. Ale blbce jako by shazovali... Viz. např.:

- zde varování neřídit se rikovými radami, které by k výsledku nevedly: https://pc-help.cz/viewtopic.php?f=8&t=209100#p1626144
- v tomto tématu: https://pc-help.cz/viewtopic.php?f=46&t=218606 dodává screen a radí tazateli, jak zprovoznit wifi, a to přesto, že už byl dodán výpis ipconfig, ve kterém žádná wifi síťovka neexistuje
- tady: https://pc-help.cz/viewtopic.php?f=7&t=218581#p1708658 pro změnu zcela zmátl tazatele, který byl na správné cestě a vnucoval mu nastavení dynamické IP adresy na WAN portu, přestože správné nastavení bylo statická IP adresa.
Tady: https://pc-help.cz/viewtopic.php?f=46&t=223026 se vyptal na všechno možné, aniž by identifikoval problém.
Jeho poslední zářez, kdy definitivně zničil jakoukoli možnost o nápravu partition: https://pc-help.cz/viewtopic.php?f=46&t=225725

Takovým radílkům by měl být přístup na fórum zakázán, protože nadělají víc škody, než užitku. Varování před šmejdem není trestné a je společensky přijatelné - viz. dokument Šmejdi.
Moderátoři by měli především zasahovat při prokázání absolutní neznalosti problematiky. A klidně si dám tu práci a dohledám další. A jako protiklad můžu dohledat příspěvky, kdy se onen trefil. A to žádnou nežádoucí reakci nevyvolalo.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Miikeshek
nováček
Příspěvky: 7
Registrován: únor 23
Pohlaví: Muž

Re: Rychlost portu za routerem RT-AX58U

Příspěvekod Miikeshek » 04 úno 2024 14:37

Super díky za cenné rady vyzkouším tedy :

1) Překrimpuju ty koncovky mám doma i kleště i nahrádní tak je vyměním.
2) Zkusím když tak ještě další port v pořadí (1 a 2 už jsem zkoušel)
3) To natáhnutí provizorního kable budu muset nechat na teplejší počasí protože na chodbách je dost zima.

Když se zeptám blbě pokud by někde byl přerušený nějaký z těch 4 párů je možné aby pak fungovalo připojení stabilně ? Když se to totiž přepne na těch 100 Mbps tak žádný další problém nemám.

Díky

zeus
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Příspěvky: 10911
Registrován: únor 12
Bydliště: Pankrac
Pohlaví: Muž

Re: Rychlost portu za routerem RT-AX58U

Příspěvekod zeus » 05 úno 2024 11:31

si pomyli bielohnedny s bielooranzovym... a ono to stale funguje

Veru pekna rozpravka...
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

meda2016
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 674
Registrován: květen 22
Pohlaví: Muž

Re: Rychlost portu za routerem RT-AX58U

Příspěvekod meda2016 » 05 úno 2024 12:36

Konečně jeden z příspěvků zmínil otázku délky kabelu a to u CAT5E má váhu. A znalost, jestli jde v kanálu souběžně a těsně s jiným vedením, třeba silovým.

Uživatelský avatar
mmmartin
Moderátor
Elite Level 10
Elite Level 10
Příspěvky: 9504
Registrován: srpen 04
Bydliště: Praha
Pohlaví: Muž

Re: Rychlost portu za routerem RT-AX58U

Příspěvekod mmmartin » 05 úno 2024 12:44

ITCrowd & nl635 : Pánové, přesuňte prosím svoji debatu, týkající se ne/užitečnosti kabelového testeru do SZ. Děkuju.
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13.5
Guru Level 13.5
Příspěvky: 23603
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Rychlost portu za routerem RT-AX58U

Příspěvekod ITCrowd » 05 úno 2024 16:16

netýkalo se testeru, ale nesmyslů dalšího blbce. Zavolal jsem boha, on přišel a odpověděl s citací, takže důkaz existuje.
Pokud moderátor tématu nerozumí, nechť nesmyslně nezasahuje.
A opatrně, protože pokud se chceš trefovat do lidí, kteří umí, místo toho, abys vyházel tupany, co neví o čem píšou, klidně tu svou činnost ukončím. Ale budu trvat na odstranění všech mých příspěvků, skriptů, článků, návodů a recenzí. Tak si to ltb laskavě prober.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
mmmartin
Moderátor
Elite Level 10
Elite Level 10
Příspěvky: 9504
Registrován: srpen 04
Bydliště: Praha
Pohlaví: Muž

Re: Rychlost portu za routerem RT-AX58U

Příspěvekod mmmartin » 05 úno 2024 17:18

Přesuňme naši diskuzi do SZ, z hlediska rychlosti portu za routerem by se tady jednalo o OT.
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13.5
Guru Level 13.5
Příspěvky: 23603
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Rychlost portu za routerem RT-AX58U

Příspěvekod ITCrowd » 05 úno 2024 17:53

Tak mi nesahej do témat, ale řeš to přes SZ.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Plex se za routerem Asus seká, před routerem nikoli
    od Fanda_ » 25 led 2024 20:47 » v Administrace sítě
    4
    1454
    od atari
    29 led 2024 16:39
  • Asus RT-AX58U PPPoE O2
    od Miikeshek » 21 črc 2023 11:01 » v Administrace sítě
    2
    2130
    od Miikeshek
    22 črc 2023 09:29
  • rychlost USB
    od Pajoš » 25 říj 2023 09:11 » v Problémy s hardwarem
    13
    2432
    od Pajoš
    01 lis 2023 10:43
  • Rychlost WIN10 - po upgrade na SSD nic moc...
    od Prema844 » 05 led 2024 14:28 » v Problémy s hardwarem
    37
    2630
    od Prema844
    17 led 2024 08:19
  • Nejde nastavit vyšší rychlost spojení než 100/100 (Mbps)
    od Kubista33a » 24 kvě 2023 12:06 » v Sítě - hardware
    8
    1573
    od ITCrowd
    25 kvě 2023 22:55

Zpět na “Administrace sítě”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 1 host