chcem sa spýtať či mam dobre nastavene fany v pc ..mam skrinku evolveo R05 takže ide o jednoduchú a skromnú skrinku
výchadzam s tohto čo mi poradil jeden užívateľ
pri podtlaku vyfukuju (zadne) fan/y viac vzduchu von zo skrinky a (predne) fan/y nasavaju menej vzduchu do skrinky
pri pretlaku vyfukuju (zadne) fan/y menej vzduchu von zo skrinky a (predne) fan/y nasavaju viac vzduchu do skrinky
poradili mi že lepši je pretlak kvoli menšiemu prašeniu (mimochodm prečo je lešpi podtlak ?)
tak fany som nastavil takto:
predný umiestený dole noctua redux 700 na plný vykon čo je 700-780 otačiek toči sa o trochu viac o tých 80 rpm
hore zadný fan je be quiet pure wings 2 je zredukovaný na 600-650 rpm...pred ním je chladič silentium fera 3 s ventialtorom nastaveným na silent mode 800-1000-1200 rpm podla zataže namerane v hw monitor
z hľadiska tichosti je to celkom tiche pc(až na hardisk)
ale otazka je čo vlastne s toho dosahujem ..podla toho čo pise hore tak pretlak ...ale ma takýto pretlak vyznam či mam fany nastaviť inač ? to je moja otazka...lebo niekto tvrdi že najlepšie je mať nastavene obdive na rovnaké rpm
zasa pri hrach si nastavujem zadný fan vyfukovaci na vyššie rpm aspon na 1000rpm ...robim to dobre alebo zbytočne
tak isto na bočnici mam miesto pre ďalší fan ale neviem či sa mi ho tam oplatí m dať(niekto tvrdi že keby tam bol fan tak to narobi viac škody) alebo len radšej nech tie otvori zaslepím niečim ?
ďakujem
Foto skrinky:
fan v predu je tam namiesto toho be quiet spominana noctua redux 700

celkový air flow:

fotka bočnice pre pripadne dalši ventialtor je otvor je mierne nad grafikou..nechám si poradiť či mi ho tam treba vôbec: