Úprava R5 3600 Vyřešeno

Taktujete či jinak upravujete své PC? Sdělte nám své zkušenosti, vložte sem své dotazy…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

casperdeluxe
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 683
Registrován: duben 18
Pohlaví: Muž

Úprava R5 3600

Příspěvekod casperdeluxe » 16 úno 2020 22:13

Ahoj. Potřeboval bych poradit. Koupil jsem R5 3600 a k tomu desku Asus X470-F. BIOS je aktuální. Chladič zatím box. Nevím, jestli je to problém nebo ne, ale přijde mi, že se to chová nějak divně. Po instalaci win a ovladačů, jsem nainstaloval ryzen master, hwinfo a occt. Ryzen master mi ukazuje teplotu bez zátěže 45C a kolísá +- o 1 stupeň. Hwinfo ukazuje 48 a kolísá až na 60. Většinou tak 55, 57... V occt small data to vyleze na 85. Když zapnu internet, tak to jednorázově skočí třeba na 70 a za chvilku to zase padne. Ale když na něm jen surfuju, tak to prostě litá od 50 do cca 72. To přece není normální. U. I to někdo zkrotit a ustalit? Diky


Phanteks Enthoo Evolv X, AMD Ryzen 5 3600, G.Skill TridentZ Royal 3200 CL16 16GB, Asus ROG STRIX X470-F Asus ROG STRIX GTX1070 8G, Seasonic X-750, Box zatím, Samsung 970 EVO 250GB, WD 500GB, MSI Optox G27C2, Corsair K95 Platinum, Gigabyte M8000X, Sennheiser GSP600

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 41877
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Úprava R5 3600

Příspěvekod petr22 » 16 úno 2020 22:17

Dulezite je jen to, co ukazuje Ryzen Master.

Ostatni apky si data cucaji z prstu.

Jestli bez zateze klesa frekvence cpu pod 3600 MHz az nekam
ke 2000 MHz, je to OK.

casperdeluxe
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 683
Registrován: duben 18
Pohlaví: Muž

Re: Úprava R5 3600

Příspěvekod casperdeluxe » 16 úno 2020 22:39

No... Nicméně bios se podle toho neřídí. V BIOSu mám nastaveno ať se fany na bedně roztočí na max při 70C na CPU. Když pustím internet, tak se větráky pustí asi na vteřinu naplno. Ryzen Master hlásí asi 60 a hwinfo 71.
Phanteks Enthoo Evolv X, AMD Ryzen 5 3600, G.Skill TridentZ Royal 3200 CL16 16GB, Asus ROG STRIX X470-F Asus ROG STRIX GTX1070 8G, Seasonic X-750, Box zatím, Samsung 970 EVO 250GB, WD 500GB, MSI Optox G27C2, Corsair K95 Platinum, Gigabyte M8000X, Sennheiser GSP600

Uživatelský avatar
peta501
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1759
Registrován: únor 07
Pohlaví: Muž

Re: Úprava R5 3600

Příspěvekod peta501 » 17 úno 2020 00:00

casperdeluxe píše:To přece není normální.

Bohuzel to normalni je, mel jsem ten samej problem.. ustatil jsem to tak, ze jsem to za tejden v alze vratil a vzal misto toho i5, kde od ty doby bez problemu. :thumbdown: Mel jsem to teda na B450 cipsetu (MSI Tomahawk)
Core i5 9600KF, MSI Z390A Pro, 16GB RAM , GTX1070, 1TB WD HDD, 650W Corsair, Creative X-fi Windows 7 HP
O2 VDSL 16MB

Xbox One

Uživatelský avatar
xbs
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 16873
Registrován: prosinec 17
Bydliště: mezi venuší a marzem
Pohlaví: Muž

Re: Úprava R5 3600

Příspěvekod xbs » 17 úno 2020 05:49

skokový zvyšování teplot dle momentální (byť velmi krátkodobý) zátěže je naprosto normální, jen s tim box chladičem je to logicky dost postřehnutelný, s kvalitní výkonnou věží to ale (téměř) nezaregistruješ...

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 41877
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Úprava R5 3600

Příspěvekod petr22 » 17 úno 2020 07:03

Ryzen Master je JEDINA aplikace ktera tu teplotu ukazuje spravne.

A ano, box chladic je k nicemu, je nutne koupit normalni chladic.

S poradnym chladicem je teplota 70 stupnu pri 100% zatezi vsech jader.

casperdeluxe
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 683
Registrován: duben 18
Pohlaví: Muž

Re: Úprava R5 3600

Příspěvekod casperdeluxe » 17 úno 2020 07:23

Takže ani bios neukazuje správně? Protože ětráky jsou nastaveny v biosu. A podle teplot ryzen masteru se rozhodně nechovají... Jinak ano. Chladič mám objednanej. Ale třeba kámoš má stejný problém na EKWB loopu. V primu jede na 75C. Be zátěžě mu to taky skáče...
Phanteks Enthoo Evolv X, AMD Ryzen 5 3600, G.Skill TridentZ Royal 3200 CL16 16GB, Asus ROG STRIX X470-F Asus ROG STRIX GTX1070 8G, Seasonic X-750, Box zatím, Samsung 970 EVO 250GB, WD 500GB, MSI Optox G27C2, Corsair K95 Platinum, Gigabyte M8000X, Sennheiser GSP600

Uživatelský avatar
Michael850
Elite Level 11
Elite Level 11
Příspěvky: 12116
Registrován: srpen 14
Pohlaví: Muž

Re: Úprava R5 3600

Příspěvekod Michael850 » 17 úno 2020 07:42

Zreguluj třeba přes Argus Monitor na nějaké rozumné stálé otáčky, ať máš dost výkonu hlavně v zátěži a není to zároveň moc hlučné. Taky jsem s tím měl problémy, něco se ti zapne a ten procesor to prostě vezme jako zátěž, zvýší frekvenci ať to co nejrychleji zpracuje a pak to zas spadne, jsou na to dost citlivé, akorát pak se ti roztočí CPU fan na 1K+ otáček třeba a to je docela hukot, to vždycky trhalo uši takový nájezd z ticha... Takže jsem to vyřešil přes to.
Naposledy upravil(a) Michael850 dne 17 úno 2020 07:50, celkem upraveno 1 x.
Ryzen 7 2700 + Freezer 34/X370 C6H/RM650x/RX 5700 Gaming X 8GB GDDR6/Vengeance LPX 2x8GB 3000MHz/Gammix XPG S11 Pro 512GB/Define S + 4x F14 Silent

casperdeluxe
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 683
Registrován: duben 18
Pohlaví: Muž

Re: Úprava R5 3600

Příspěvekod casperdeluxe » 17 úno 2020 07:46

Jo ten tam teď mám.... Ale to není řešení. A narážím na to, jak píše Petr. Nepříjde mi, že ryzen master ukazuje jako jedinej správnou teplotu. Protože všechny ostatní, včetně biosu ukazují jinou..
Phanteks Enthoo Evolv X, AMD Ryzen 5 3600, G.Skill TridentZ Royal 3200 CL16 16GB, Asus ROG STRIX X470-F Asus ROG STRIX GTX1070 8G, Seasonic X-750, Box zatím, Samsung 970 EVO 250GB, WD 500GB, MSI Optox G27C2, Corsair K95 Platinum, Gigabyte M8000X, Sennheiser GSP600

Uživatelský avatar
Michael850
Elite Level 11
Elite Level 11
Příspěvky: 12116
Registrován: srpen 14
Pohlaví: Muž

Re: Úprava R5 3600

Příspěvekod Michael850 » 17 úno 2020 07:53

Tak záleží na kompatibilitě s deskou a jaký má I/O čip, jestli ho podporuje, pokud ne, pak se může klidně stát, že to ukazuje úplné nesmysly, protože to špatně čte ze senzorů. Pokud máš třeba 3 "měřiče" a máš u každého 3 jiné hodnoty, tak min 2 to musí ukazovat chybně a je otázka, jestli to ten 3. už ukazuje dobře... Anebo pokud 2 by už ukazovaly podobně a 3. něco jiného, tak už je doceka pravděpodobné, že blbě ukazuje ten 3. a ti 2 už dobře. Musíš prostě odzkoušet podle desky. A tady to SW řešení přímo ve Win je snad vždy lepší než používat BIOS a tam se snažit něco marně nastavit.
Ryzen 7 2700 + Freezer 34/X370 C6H/RM650x/RX 5700 Gaming X 8GB GDDR6/Vengeance LPX 2x8GB 3000MHz/Gammix XPG S11 Pro 512GB/Define S + 4x F14 Silent

casperdeluxe
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 683
Registrován: duben 18
Pohlaví: Muž

Re: Úprava R5 3600

Příspěvekod casperdeluxe » 17 úno 2020 07:59

No popravdě jsem to právě všechno ladil skrz hlučnost. Chci ten PC mít co nejtišší. Proto jsem tam hodil ten argus a case fany shodil na 650 otáček. Akorát je jen na 30 dní ten argus. Pak se musí zalepit. Nebo existuje i nějaká free verze?
Phanteks Enthoo Evolv X, AMD Ryzen 5 3600, G.Skill TridentZ Royal 3200 CL16 16GB, Asus ROG STRIX X470-F Asus ROG STRIX GTX1070 8G, Seasonic X-750, Box zatím, Samsung 970 EVO 250GB, WD 500GB, MSI Optox G27C2, Corsair K95 Platinum, Gigabyte M8000X, Sennheiser GSP600

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 41877
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Úprava R5 3600  Vyřešeno

Příspěvekod petr22 » 17 úno 2020 08:01

"Nepříjde mi, že ryzen master ukazuje jako jedinej správnou teplotu. Protože všechny ostatní, včetně biosu ukazují jinou.."

Coz dokazuje ze jedine Ryzen Master ukazuje spravne :-)

Ty ostatni softy nedokazi spravne reagovat na ty vykyvy a ukazuji napriklad stale vyssi teplotu.

Ja tam mam Noctuu, ventilatory natvrdo na 15% a pri teplote nad 70 stupnu na 20% a je ticho
i kdyz pocitac kodi video na 100% zateze cpu i gpu, teplota cpu 72 max.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • RAM k Ryzenu 3600
    od HribaStanislav350 » 10 lis 2019 12:40 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    4
    448
    od phixion
    10 lis 2019 18:27
  • r5 3600
    od Liferus » 01 srp 2019 15:29 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    17
    1192
    od Liferus
    05 srp 2019 18:11
  • Ryzen 3600 do 20 000,-
    od pestounek » 16 lis 2019 13:18 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    12
    789
    od xbs
    17 lis 2019 09:13
  • R5 3600 OC dotaz
    od Skeleton » 22 úno 2020 12:18 » v Taktování a další úpravy PC
    25
    2425
    od dom324
    26 úno 2020 21:05
  • Slabý výkon R5 3600
    od casperdeluxe » 09 bře 2020 18:37 » v Taktování a další úpravy PC
    0
    655
    od casperdeluxe
    09 bře 2020 18:37

Zpět na “Taktování a další úpravy PC”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 7 hostů