Mám 8 jádrový procesor, ale má 16 jader-proč? Vyřešeno

Taktujete či jinak upravujete své PC? Sdělte nám své zkušenosti, vložte sem své dotazy…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Marek z Prahy
nováček
Příspěvky: 11
Registrován: říjen 20
Pohlaví: Muž

Mám 8 jádrový procesor, ale má 16 jader-proč?

Příspěvekod Marek z Prahy » 29 pro 2020 19:06

Ahoj, mám 8 jádrový Ryzen 7 1700. Včera jsem zkoušel přetaktovat procesor, upravil jsem volty a výši frekvence. Párkrát mi to spadlo, ale nakonec se mi podařilo pc stabilizovat. V biosu jsem upravoval i jiné položky.Druhý den(po restartu) mi pc začalo ukazovat jiný počet jader a to 16. Zvedla se mi teplota procesoru a to o cca 16 stupnů. Do jakéhokoliv programu(Aida atd.) se podívám všude vidím 16 fyzických jader! Počítač běží svižněji :). Prosím o radu co se vlastně s mým procesorem stalo?

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 47650
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Mám 8 jádrový procesor, ale má 16 jader-proč?

Příspěvekod petr22 » 29 pro 2020 19:09

Protoze je skutecne ma - 8/16 jader.

Zaple SMT = 8 fyzickych jader, 16 virtualnich.

https://www.cpu-world.com/CPUs/Zen/AMD- ... 01700.html

The number of CPU cores 8
The number of threads 16

Kdyz vypnes SMT, budes mit zase jen 8 fyzickych, coz zvedne vykon napr v Catii,
ale snizi ve vetsine dalsich aplikaci - takze SMT nech zaple na bezne pouziti.

Je trochu skoda zjistit ze je vyple SMT kdyz uz ten procesor nejakou dobu mas....

Druha podovna vec je XMP profil pameti - pokud ho nemas zapnuty, funguji RAM jen
na zakladni frekvenci coz take snizuje vykon.
Naposledy upravil(a) petr22 dne 29 pro 2020 19:16, celkem upraveno 1 x.

Marek z Prahy
nováček
Příspěvky: 11
Registrován: říjen 20
Pohlaví: Muž

Re: Mám 8 jádrový procesor, ale má 16 jader-proč?

Příspěvekod Marek z Prahy » 29 pro 2020 19:15

Ahoj , co je to SMT je to položka v biosu?
16 jader.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) Marek z Prahy dne 29 pro 2020 19:18, celkem upraveno 1 x.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 47650
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Mám 8 jádrový procesor, ale má 16 jader-proč?

Příspěvekod petr22 » 29 pro 2020 19:18

Simultaneous multithreading (SMT), HyperThreading u Intelu je zhruba to same.

Je to polozka v BIOSu, pokud byla predtim vypla, ukazovalo to vsude jen 8 jader.

Marek z Prahy
nováček
Příspěvky: 11
Registrován: říjen 20
Pohlaví: Muž

Re: Mám 8 jádrový procesor, ale má 16 jader-proč?

Příspěvekod Marek z Prahy » 29 pro 2020 19:22

Dobře,moc děkuji za odpověd.

Minapark
Level 3
Level 3
Příspěvky: 419
Registrován: říjen 11
Pohlaví: Muž

Re: Mám 8 jádrový procesor, ale má 16 jader-proč?

Příspěvekod Minapark » 29 pro 2020 19:24

Rozumím tomu že máš z 8 jader 16? A běží ti vykreslování jednou tolik?
Otázka na petr22: Kde to v biosu (UEFI) najdu přesněji?
Zeptáš-li se, budeš chvíli vypadat jako blbec. Nezeptáš-li se, budeš blbcem po celý život.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 47650
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Mám 8 jádrový procesor, ale má 16 jader-proč?

Příspěvekod petr22 » 29 pro 2020 19:25

Ve hrach je potreba to vyzkouset.

V nekterych hrach bude o trochu vyssi vykon se zaplym SMT, v nekterych naopak s vyplym.

Rozdil tak 5-10 fps.

Neni to zvyseni vykonu 2x - je to, ze jedno fyzicke jadro muze zpracovavat soucasne dve
ulohy, coz muze zpomalit i zrychlit zpracovani - u Catie kde zavisi na vykonu mensiho poctu jader
vede vypnuti HT/SMT ke zvyseni vykonu, v jinych aplikacich ke snizeni.

V podstate je to o tom, jestli je rychlejsi delat 8 veci soucasne rychle, nebo 16 veci soucasne pomaleji,
v jakem pripade se ukonci uloha drive.

U MSI desek je to tam co se nastavuje overclocking, je samozrejmne nutny procesor ktery SMT nebo HT
podporuje - pokus ma 6/6 jader jako Ryzen 3500x tak tam to zapnout nejde.

Marek z Prahy
nováček
Příspěvky: 11
Registrován: říjen 20
Pohlaví: Muž

Re: Mám 8 jádrový procesor, ale má 16 jader-proč?

Příspěvekod Marek z Prahy » 29 pro 2020 19:41

Mému pc to pravděpodobně velmi pomohlo, jelikož jsem si před úpravou v biosu spouštěl Cinebench a ten mi ( s vypnutím SMT -tedy jen s 8 jádry) v tabulce procesorů ukázal 10 místo. S zaplim SMT mi ukázal 6 místo! Obrázek mi to vykreslilo dvakrát rychleji.A to je rozdíl! Tuto úpravu si určitě nechám zaplou. Fps ve Warzonech mi zustaly stejné :thumbup: .

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 47650
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Mám 8 jádrový procesor, ale má 16 jader-proč?

Příspěvekod petr22 » 29 pro 2020 19:48

Zrychli to vsechny operace, ktere nezatizi jadro na 100% - pak jich lze zpracovat 16 misto 8 najednou.

U operaci ktere zatizi jadra na 100% nebude SMT bud videt vubec, nebo bude zpomalovat.

Zkontroluj si ten XMP profil u RAM - pokud je vyply, budou RAM jen na 2400 MHz.

Marek z Prahy
nováček
Příspěvky: 11
Registrován: říjen 20
Pohlaví: Muž

Re: Mám 8 jádrový procesor, ale má 16 jader-proč?

Příspěvekod Marek z Prahy » 29 pro 2020 20:06

Zkontrolováno, ramky mi jedou na 3133, tak to mám ( asi )zaplé.

Minapark
Level 3
Level 3
Příspěvky: 419
Registrován: říjen 11
Pohlaví: Muž

Re: Mám 8 jádrový procesor, ale má 16 jader-proč?

Příspěvekod Minapark » 29 pro 2020 20:38

V Biosu jsem nic nenašel. Asi mi to nepůjde, Co?. Mám:
Základní deska - Asus Prime B350-Plus
Typ CPU - QuadCore AMD A12-9800, 4000 MHz
a jinde je ješte tohle: AMD A12-9800 RADEON R7, 12 COMPUTE CORES 4C+8G, 3793 MHz
a RAMky mám DDR4 na 2400.
Zeptáš-li se, budeš chvíli vypadat jako blbec. Nezeptáš-li se, budeš blbcem po celý život.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 47650
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Mám 8 jádrový procesor, ale má 16 jader-proč?

Příspěvekod petr22 » 29 pro 2020 23:14

AMD A12-9800 je 10 let stary AMD FX procesor, je to 4/4, takze zadne SMT.

Ne ze by SMT nejak pomohlo u procesoru z roku 2010.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Proč mi nefunguje nový procesor?
    od Hain3ko » 29 dub 2021 17:52 » v Problémy s hardwarem
    5
    258
    od petr22
    29 dub 2021 18:32
  • PC nejde zapnout - MB umřela Proč?
    od Marfi6 » 14 bře 2021 09:28 » v Problémy s hardwarem
    6
    481
    od Marfi6
    16 bře 2021 03:57
  • Forum PC-HELP vidím někdy jen takto omezeně - proč?
    od Minapark » 14 úno 2021 09:41 » v PC-HELP - připomínky k fóru
    9
    995
    od Minapark
    14 úno 2021 19:45
  • Proč Smart TV nepodporuje běžné formáty videa?
    od cervcek » 26 pro 2020 20:15 » v Multimédia (filmy, hudba, CDs/DVDs)
    25
    1464
    od Grander
    29 pro 2020 21:51
  • Proč nefunguje tučné písmo - WORD 2013 ?
    od atari » 20 lis 2020 08:49 » v Kancelářské balíky
    12
    1164
    od Grimm
    07 pro 2020 20:45

Zpět na “Taktování a další úpravy PC”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 2 hosti