Ahoj,
vzhhledem k udalostem z predchozich dni/tydnu/mesicu/... zacinam byt vice paranoidnejsi, nez jsem byl do ted.
1. Prohlizeni webu - navstevuji jiz proverene weby, ale take jiz bych byl rad aby identita a nejake logy nevedli primo k me ip...
To ted jsem pouzival pouze proxy a chrome. Ale v poslednich dnech jsem narazil nekde na clanek, ze kazdy uzivatel chrome je i tak identifikovan nejakym chrome ID, takze google vi, kde co delate...
Vcera jsem jsi stahnul zillu a do ni dal addon anonymoux (nebo tak nejak). Ma na vyber nekolik proxy a take zamenu klienta (IE, googlebot a etc..),automaticke mazani cookies a spravu profilu . Avsak ve free licenci nabizi 1,5Mb/s a 500MB /den...
Doporucili by jste neco jineho? Kazdopadne nerad bych vyuzivcal pacene verze.
2. Nerad bych aby v lete na dovolene, mi byl prohlizen NTB s daty. Mam jak pracovni i osbni dokumety, s kterymi se opravdu ani pro nahled nehodlam delit...
Dival jsem se ze HW reseni jsou lepsi ne SW, ale muj NTB nema TPM (ci tak nejak - mam Lenovo e320). Je teda jen reseni SW kryptovani (koukal jsem na program truecrypt, ale rad bych znal nazor zde od vas i kdyz jsem jiz par veci o kryptovani cetl ale predse jenom...)?
Do ted jsem na dulezite veci pouzival rar + certifikat, ale radeji bych nejake lepsi reseni, tohle jiz pouzivam 8 let (nevim jestli to dnes ma jeste vubec nejaky smysl)...
3. Firewall nepouzivam, antivirus take ne... (virus jsem mel naposled tak 6 let zpatky, kdyz neco dostanu, tak si pomuzu sam crtl+alt+delete a pokud ne, tak google).
Predpokladam, ze je to za poslednich par let nezbytne, ale ... jako antivirus preferuji avast alespon co jsem pred hodne lety pouzival, pripadne muzete nejaky poradit + firewall?
Off : Doma jsem v NATu za cisco routrem ktery se cca 2x tydne 5x behem 20 minut restartuje. Muze to byt zapricinene scanovanim portu z venci nebo nejakou jinou vylomeninou botnetu (vytizeni procesoru je na 7-8% a neprehriva se)?
4. Zapomel jsem krome proxy, kryptingu a FW jeste na neco?
Diky predem za odpovedi a rady.
Doporucte: anonymizer, sifrovani HDD, ...
-
- Pohlaví:
Re: Doporucte: anonymizer, sifrovani HDD, ...
Chtěl jsem napsat že si zapomněl na cvokaře, ale tedy jinak, jsi opravdu paranoidní.
Proč by někdo a zrovna v létě když si na dovolené prohlížel tvůj nb? Napiš do Google šifrovací software a vyjede ti spousta odkazů.
Pochybuji že by tvoje data, tedy pokud nejsi nějakej špijón někoho zajímala.
http://www.google.cz/search?hl=cs&sourc ... =&gs_rfai=
Proč by někdo a zrovna v létě když si na dovolené prohlížel tvůj nb? Napiš do Google šifrovací software a vyjede ti spousta odkazů.
Pochybuji že by tvoje data, tedy pokud nejsi nějakej špijón někoho zajímala.
http://www.google.cz/search?hl=cs&sourc ... =&gs_rfai=
Chtěl jsem jen napsat, ze se raději věnuj FAQum a doporučení na cvokaře si nech pro někoho jiného... Možná by jsi se spis mel zajímat vice o realitu a přestat pokusmi o nepřímé urážky.
Již za hranicemi EU jsou možné a i běžné kontroly dat.
Treba tady ... taky Ti poslu par google vysledku --> http://www.google.cz/#sclient=psy-ab&hl ... 00&bih=799
Ale ted spise k veci, neprisel jsem pro urazky a ani urazet, jen spise pro informaci jake mate zkusenosti... Pokud nevis a nezajimas se, tak nepis... Neni to jen z prevence(chapu ze pro tebe je to urcity druh paranoie, ja to myslel hodne nadnesene, ale ze Ty jsi se toho musel chytit...) , ale take se clovek i neco noveho nauci, ale chapu pokud se sebezdokonalovanim mas potize.
Myslim, ze kategorie je spravne, prispevek take a tudiz jsem doufal, ze odpovi nekdo s nejakou zkusenosti. Diky, priste si prosim rozmysli a pak pis a hlavne k tematu.
Dik
Již za hranicemi EU jsou možné a i běžné kontroly dat.
Treba tady ... taky Ti poslu par google vysledku --> http://www.google.cz/#sclient=psy-ab&hl ... 00&bih=799
Ale ted spise k veci, neprisel jsem pro urazky a ani urazet, jen spise pro informaci jake mate zkusenosti... Pokud nevis a nezajimas se, tak nepis... Neni to jen z prevence(chapu ze pro tebe je to urcity druh paranoie, ja to myslel hodne nadnesene, ale ze Ty jsi se toho musel chytit...) , ale take se clovek i neco noveho nauci, ale chapu pokud se sebezdokonalovanim mas potize.
Myslim, ze kategorie je spravne, prispevek take a tudiz jsem doufal, ze odpovi nekdo s nejakou zkusenosti. Diky, priste si prosim rozmysli a pak pis a hlavne k tematu.
Dik
-
- Pohlaví:
Nerozčiluj se, chtěl si zkušenosti a já ti napsal svůj názor.
Nemám problémy se sebezdokonalováním a také nepodléhám často lživým informacím z Google. Za hranice
vyjíždím a nikde jsem se s kontrolou dat nesetkal a dovolím si tomu nevěřit. Ale je možné, že mne, resp. mých přátel kteří notebook vlastní se to netýká, jelikož o jejich data asi někdo nestojí.
Dal jsem ti informaci ať si to vyhledáš v Googlu i když asi očekáváš nějaká spásonosná řešení a zkušenosti. Svého času jsem víceméně pár programů vyzkoušel, nicméně zkušenost nijak veliká. Např. TrueCrypt to co chceš umí.
Pokud ho tedy použiješ, pak to jistě žádný zvědavý soused vedle v domě nerozlouskne. Nepodaří se to ani celníkovi na hranicích. Ale pokud podléháš dojmu že ta data někdo za tou hranicí stáhne, pak tě nejspíš ani ten TrueCrypt neochrání.
Pokud bych tedy měl tvůj problém, pak ho řeším jednoduchým způsobem - data přetáhnu na jiný PC a do světa vyrážím s čistým HDD.

Nemám problémy se sebezdokonalováním a také nepodléhám často lživým informacím z Google. Za hranice
vyjíždím a nikde jsem se s kontrolou dat nesetkal a dovolím si tomu nevěřit. Ale je možné, že mne, resp. mých přátel kteří notebook vlastní se to netýká, jelikož o jejich data asi někdo nestojí.
Dal jsem ti informaci ať si to vyhledáš v Googlu i když asi očekáváš nějaká spásonosná řešení a zkušenosti. Svého času jsem víceméně pár programů vyzkoušel, nicméně zkušenost nijak veliká. Např. TrueCrypt to co chceš umí.
Pokud ho tedy použiješ, pak to jistě žádný zvědavý soused vedle v domě nerozlouskne. Nepodaří se to ani celníkovi na hranicích. Ale pokud podléháš dojmu že ta data někdo za tou hranicí stáhne, pak tě nejspíš ani ten TrueCrypt neochrání.
Pokud bych tedy měl tvůj problém, pak ho řeším jednoduchým způsobem - data přetáhnu na jiný PC a do světa vyrážím s čistým HDD.
S kontrolou za hranicich, jsem se osobne po pravde take jeste nesetkal, ale "co neni muze byt".
Vcera jsem se prave dival na par videi NY cetralparku co delo u protestu proti SOPA + cetl co se u vstupu na uzemi USA "prej" pripravuje (datove kotntroly...). A take u nas ACTA mozna bude mit podbne nasledky, coz ale doufam ze se nestane (Sice to bude tvrvat min. jeste rok nez by prisla v platnost, ale prave proto bych se rad o tom informoval jiz ted).
Take jsem premyslel nad tim, ze si dam pripadne vse dulezite napr. na dropbox (nebo VPN), ale i to neni uplne stastne reseni. Proto by me zajimalo, co by jse stalo, pokud by jsem mel napr. data zasifrovana v 256-AES (predpokladam, ze celnik by ho radeji rovnou polozil zpatky).
A proto je asi nazor na sifrovani dat nejpodstatnejsi. Na googlu jsem nasel nejake veci, ale pokud bylo neco k veci vetsinou to bylo starsiho data a proto jsi nejsem jisty, co z toho pouzit. Cetl jsem dost veci, ale ne primo nejake zkusenosti :)
Vcera jsem se prave dival na par videi NY cetralparku co delo u protestu proti SOPA + cetl co se u vstupu na uzemi USA "prej" pripravuje (datove kotntroly...). A take u nas ACTA mozna bude mit podbne nasledky, coz ale doufam ze se nestane (Sice to bude tvrvat min. jeste rok nez by prisla v platnost, ale prave proto bych se rad o tom informoval jiz ted).
Take jsem premyslel nad tim, ze si dam pripadne vse dulezite napr. na dropbox (nebo VPN), ale i to neni uplne stastne reseni. Proto by me zajimalo, co by jse stalo, pokud by jsem mel napr. data zasifrovana v 256-AES (predpokladam, ze celnik by ho radeji rovnou polozil zpatky).
A proto je asi nazor na sifrovani dat nejpodstatnejsi. Na googlu jsem nasel nejake veci, ale pokud bylo neco k veci vetsinou to bylo starsiho data a proto jsi nejsem jisty, co z toho pouzit. Cetl jsem dost veci, ale ne primo nejake zkusenosti :)
Naposledy upravil(a) Slaader dne 31 led 2012 16:12, celkem upraveno 1 x.
-
- Pohlaví:
Asi takto. Pokud by opravdu na hranicích byl nějakej magor a chtěl si tvá data prohlídnout, tak tě prostě za hranici nepustí.