Dobrý den,
Předem se omlouvám, jestli to píšu do špatného topicu…
Mám poněkud divný problém, po nedávné reinstalaci OS (Win7 64) se když odpojím externí hdd nebo flashku to při dalším bootu nevidí můj hdd s OS, (píše to at vložím cd nebo jiné meduim atd..) mam 3 disky ale ve výběru v boot menu priority v biosu je jenom vidět 1 disk (různě se mění na zbylé 2 disky bez OS) a dvd mechanika. Zkoušel jsem to obejít tak, že jsem přehodil kabel z disku který rozpoznal, na disk s OS, to fungovalo…avšak dlouhodobé řešení to není. Spustit to šlo také přes F8 a manuální výběr disku, to ale při častém restartování moc vodné také není. Veškeré drivery mam up to date, všechny kabely mam na starou satu ne 6gb\s
MB mám Asus Sabertooth X58
Verzi biosu 0603
Děkuji za veškerou pomoc. :)
HDD s OS není v boot menu Vyřešeno
- Prosteeter
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Re: HDD s OS není v boot menu
Vlož sem obrázek Správy disků se všemi disky, tedy i s externím diskem a flashkou.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!
- Prosteeter
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Předpokládám, že v BIOSu máš nastaven jako první bootocí disk C. Jak je vidě windows se všemi disky naběhne, tak při spuštěném počítači odeber regulérně (ukonči přes bezpečně odebrat) nejprve I a windows by měl dál běžet a pak stejně tak externí disk H. Pokud windows běží restartuj a v BIOSu se přesvědč, že máš jako první bootovací disk nastaven C. Pokud windows nennaběhne máš spouštění z některého z odpojených disků.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
- Prosteeter
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
Děkuju za odpověd.
Bohužel je to stále stejné

v BIOSu není vidět muj bootovací disk
Jen disk "D" .. ostatní dva včetně SSD s OS tam není

ale zas při vyvolání boot menu ručně přes F8 tam jsou

..teď mi došlo, že před přeinstalací OS, měl disk "D" jmenovku s písmenem "E", nevím jestli tam může být nějaká spojitost, při přeinstalaci se jmenovka změnila automaticky
Bohužel je to stále stejné

v BIOSu není vidět muj bootovací disk
Jen disk "D" .. ostatní dva včetně SSD s OS tam není

ale zas při vyvolání boot menu ručně přes F8 tam jsou

..teď mi došlo, že před přeinstalací OS, měl disk "D" jmenovku s písmenem "E", nevím jestli tam může být nějaká spojitost, při přeinstalaci se jmenovka změnila automaticky
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Mám dojem, že jsi instaloval jinam než jsi chtěl. Protože, pokud by jsi před instalací formátoval disk C se systémem, neměl by současnou velikost. Takže připoj všechny disky a podívej se kam jsi vlastně nový Windows 7 nainstaloval. Na C máš nespíš starou instalaci. Jinak ty obrázky musíš zmenšit, takhle to není celé. Předpokládám, že SSD disk je C.
- Prosteeter
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
Není možné abych instaloval jinam, starou instalaci jsem měl na "C" [SAMSUNG SSD] 120gb SSD, to jsem zformátoval a rovnou udělal clean install. Disk "D" předešlý "E" je jen na data a větší programy. Je pravda že po této instalaci se mi tam objevil ten další oddíl disku "rezervováno systémem", ten tam předtím nebyl zapomněl jsem to zmínit, omlouvám se. SDD nynější "E" (Games) [OCZ Agility] by na instalaci stačil jen tak tak, pokud vůbec, 21GB místa je málo). Podotýkám že při instalaci jsem měl jen interní disky, žádné externí disky ani flashky nebyly připojeny.
znova zmenšené obrázky

znova zmenšené obrázky

- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Z těch necelých obrázků nepoznám, ke kterému písmenu disku patří uvedené 3 SATA disky. Jedno je jisté, že Boot manager asi není na C, ale na jiném disku, protože když odpojíš flashku, nebo externí disk, tak systém nenaběhne. Jinak by musel naběhnout. Na disku C máš 112GB dat a to není jenom systém a ovladače. Vlastně je i na něm málo volného místo pro jeho činnost, je-li to disk o velikosti 120GB.
- Prosteeter
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
Tady tedy jeste ten první obrázek zmenšený.

Ale myslím že jsi to pochopil špatně, "C" SSD má inzerovanou velikost 120 GB, ale reálně pak ve windowsech ukazují
těch 111, stejně jako 1TB disky které pak ukazují že mají 931GB. Teď po instalaci tam mám přes 63GB volného
místa (C)... jak o tom mluvím tak mi to moc nedává smysl. Protože windowsy přece nemají už v
základu 40GB... Mají tak 20. Což se mi i reálně ukazuje když dám vybrat veškeré soubory na disku v rootu včetně skrytých souborů a složek

Ale při zobrazení využití disku

Asi jsem musel udělat nějakou botu při instalaci, ale nevím kde. Postupoval jsem jako obvykle, disk jsem zformátoval
v instalatoru win a udělal novou instalaci. Není probém zformátovat "C" a nainstalovat to celé znova, ale nerad bych
formátoval i ostatní disky. Ale kdyby nebylo vyhnutí nebo alternativa by byla složitá, tak by se to dalo provést.

Ale myslím že jsi to pochopil špatně, "C" SSD má inzerovanou velikost 120 GB, ale reálně pak ve windowsech ukazují
těch 111, stejně jako 1TB disky které pak ukazují že mají 931GB. Teď po instalaci tam mám přes 63GB volného
místa (C)... jak o tom mluvím tak mi to moc nedává smysl. Protože windowsy přece nemají už v
základu 40GB... Mají tak 20. Což se mi i reálně ukazuje když dám vybrat veškeré soubory na disku v rootu včetně skrytých souborů a složek

Ale při zobrazení využití disku

Asi jsem musel udělat nějakou botu při instalaci, ale nevím kde. Postupoval jsem jako obvykle, disk jsem zformátoval
v instalatoru win a udělal novou instalaci. Není probém zformátovat "C" a nainstalovat to celé znova, ale nerad bych
formátoval i ostatní disky. Ale kdyby nebylo vyhnutí nebo alternativa by byla složitá, tak by se to dalo provést.
Nevím, jak to děláš, ale ani jeden z Tvých obrázků nevidím. Jinak obrázky ve fóru vidím normálně. Něco děláš blbě, bez obrázků Ti neumím poradit.
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...
-
- Pohlaví:
OT/ Já vidím všechny a ty velké jdou otevřít na nové kartě.
- Prosteeter
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 2
- 1730
-
od Luk4579
Zobrazit poslední příspěvek
23 úno 2025 22:39
-
- 5
- 7661
-
od Stenatko
03 dub 2025 21:42
-
-
ASUS PRIME Z790-A WIFI - Intel Z790 + Samsung 990 PRO (Nefunguje Boot & Instalace Win 10) Příloha(y)
od Polkiking » 14 srp 2024 15:50 » v Problémy s hardwarem - 6
- 4514
-
od Zivan
15 srp 2024 09:16
-