Dobrý den. Prodávám svůj 16tb USB disk, takže se chci zbavit své historie na něm. Je jasné, že kliknutím na smazat a vysypáním koše nejsou soubory permanentně smazané. Vzhledem k velikosti disku ho patrně prodám někomu technicky zdatnému, kdo by mohl smazané soubory obnovit speciálním programem. Nejsem expert přes PC. Četl jsem, že soubory definitivně permanentně zmizí tehdy, když jsou přepsány něčím novým. Takže kdybych na celý USB disk dal 16tb neosobních souborů (třeba filmů) a pak bych je smazal, tak tyto nové soubory přepíšou staré osobní soubory, které tak budou permanentně odstraněny a nepůjde je vrátit ani speciálním programem? Děkuji za rady.
Dodatečně přidáno po 26 minutách 58 vteřinách:
Ještě jsem zapomněl jednu věc. Když 16 TB disk naformátuji a pak na něj znovu dám 16 TB obsahu (ale část, třeba polovina, toho obsahu bude stejná, jaká tam už před formátováním byla = neosobní část, jako jsou filmy), přepíše to stejně všechno původní data z doby před formátováním z nitra disku tak, aby ani speciálním programem nešla odstranit?
Jak permanentně smazat data z USB disku?
-
- nováček
- Pohlaví:
-
- Level 4.5
- Pohlaví:
Re: Jak permanentně smazat data z USB disku?
Já to přesně takhle řešil, že jsem to zaplnil filmama. Nevadí, že se budou opakovat, původní data to stejně přepíše. Nicméně, 16 TB je už sakra velkej objem dat, na to bych zvolil nějaký program, který to automaticky (a opakovaně) přepíše náhodnými daty. Ted si ale na žádný konkrétní nevzpomínám, tak snad někdo poradí.
-
- Level 3.5
- Pohlaví:
Je to v podstatě tak. Úplné formátování odstraní data. Bezpečné mazání funguje tak, že celý datový prostor se zapní "0", při dalším průchodu "1", při dalším náhodnými daty jako "10001011" atd.
Tyto metody jsou vhodné jen pro plotnové HDD. Flash a SSD mají řadič, který modifikuje adresování pro snížení opotřebení, takže opravdu stačí zaplnit nevýznamnými daty.
SW tady v článku: https://www.premocz.eu/jak-bezpecne-smazat-data-z-disku
...Ještě si vzpomínám, že disk, který se měl vyhodit (ne prodat) jsem projel eraserem z bootovacího CD "UBCD", ten dal na výběr metody a také podle military normy..
Tyto metody jsou vhodné jen pro plotnové HDD. Flash a SSD mají řadič, který modifikuje adresování pro snížení opotřebení, takže opravdu stačí zaplnit nevýznamnými daty.
...Ještě si vzpomínám, že disk, který se měl vyhodit (ne prodat) jsem projel eraserem z bootovacího CD "UBCD", ten dal na výběr metody a také podle military normy..
-
- nováček
- Pohlaví:
meda2016 píše:Je to v podstatě tak. Úplné formátování odstraní data. Bezpečné mazání funguje tak, že celý datový prostor se zapní "0", při dalším průchodu "1", při dalším náhodnými daty jako "10001011" atd.
Děkuji. Článek zmiňuje, že bezpečný je třívrstvý přepis. Omlouvám se, nejsem počítačově zdatný. Třívrstvý přepis znamená, že 16 TB diskem třikrát projde (zkopíruji na něj a smažu) 16 TB nových dat?
U klasického disku stačí prostě projít diskem obsah o velikosti disku a tím se informace o starých souborech bezpečně odstraní, že je nepůjde obnovit ani nějakým technicky náročným drahým programem?
-
- Master Level 8.5
- Pohlaví:
Vícenásobný přepis se týká plotnových disků, kde po jednoduchém přepisu může být zbytkový magnetizmus po předchozím obsahu, takže některé jedničky jsou potom o něco větší nebo menší než jiné, a nuly také. Pomocí speciálních nástrojů se na takovém disku dá vyčíst i fyzicky přepsaný obsah, je to velmi drahé, složité a pomalé.
Ale pokud po tobě jde CIA nebo MOSSAD, bral bych to vážně a přepsal to minimálně desetkrát!
Jo a je vhodné aby se při těch přepisech nuly a jedničky co nejnáhodněji prostřídávaly, nechce to kopírovat tam stále stejná data. Ideální je zcela náhodný šum. V linuxových distribucích je pro tenhle účel program shred.
Modernější záznamová zařízení fungují na úplně jiném principu, jsou podobnější operační paměti v počítači. U těch by teoreticky mělo stačit obsah smazat a provést "trim", kterým se vyprázněné bloky doslova vynulují, náboj v paměťových buňkách nesoucí informace by se tím měl zcela odstranit. Jenže to je teorie a v realitě to může být zase trochu jinak. Nemluvě o chybách ve firmwaru těch zařízení a různých specialitách "vylepšujících" jejich funkce.
Takže zase přepis, nejlépe vícenásobný, ale ten zkracuje životnost toho disku. Počet přepisů je omezený.
Jenže jaká je jeho skutečná kapacita? Chce to trochu kouknout na to co je uvnitř. Mám tu starší flashku, která měla 4GB. Uvnitř je řadič, což je malinký počítač, a paměťový čip, na kterém si ten řadič organizuje data jak nejlépe umí. A v téhle flashce byla místo čipu připájená 8GB microSD karta. Může to mít víc důvodů, jeden z nich je prodloužení životnosti rozložením zápisů na větší plochu.
No a co obsahuje taková karta? Úplně to samé jako flashka, tedy řadič a paměťový čip, který opět může mít dvounásobnou kapacitu! Pokud bys chtěl tu flashku kompletně přepsat, musel bys to tedy udělat minimálně čtyřikrát, aby se ve skutečnosti každá paměťová buňka přepsala aspoň jednou...
Narazil jsem kdysi v jedné diskuzi na tvrzení, že dotyčný pomocí speciálního programu přímo od výrobce flashky dokázal z ní obnovit třikrát víc dat, než kolik byla její udávaná kapacita. Věřím mu to, mohla to být nějaká podobná jako ta moje.
Možná bude jednodušší když si ho radši necháš, navíc nikdy nevíš kdy se ti může zase hodit
Ale pokud po tobě jde CIA nebo MOSSAD, bral bych to vážně a přepsal to minimálně desetkrát!

Jo a je vhodné aby se při těch přepisech nuly a jedničky co nejnáhodněji prostřídávaly, nechce to kopírovat tam stále stejná data. Ideální je zcela náhodný šum. V linuxových distribucích je pro tenhle účel program shred.
Modernější záznamová zařízení fungují na úplně jiném principu, jsou podobnější operační paměti v počítači. U těch by teoreticky mělo stačit obsah smazat a provést "trim", kterým se vyprázněné bloky doslova vynulují, náboj v paměťových buňkách nesoucí informace by se tím měl zcela odstranit. Jenže to je teorie a v realitě to může být zase trochu jinak. Nemluvě o chybách ve firmwaru těch zařízení a různých specialitách "vylepšujících" jejich funkce.
Takže zase přepis, nejlépe vícenásobný, ale ten zkracuje životnost toho disku. Počet přepisů je omezený.
Jenže jaká je jeho skutečná kapacita? Chce to trochu kouknout na to co je uvnitř. Mám tu starší flashku, která měla 4GB. Uvnitř je řadič, což je malinký počítač, a paměťový čip, na kterém si ten řadič organizuje data jak nejlépe umí. A v téhle flashce byla místo čipu připájená 8GB microSD karta. Může to mít víc důvodů, jeden z nich je prodloužení životnosti rozložením zápisů na větší plochu.
No a co obsahuje taková karta? Úplně to samé jako flashka, tedy řadič a paměťový čip, který opět může mít dvounásobnou kapacitu! Pokud bys chtěl tu flashku kompletně přepsat, musel bys to tedy udělat minimálně čtyřikrát, aby se ve skutečnosti každá paměťová buňka přepsala aspoň jednou...
Narazil jsem kdysi v jedné diskuzi na tvrzení, že dotyčný pomocí speciálního programu přímo od výrobce flashky dokázal z ní obnovit třikrát víc dat, než kolik byla její udávaná kapacita. Věřím mu to, mohla to být nějaká podobná jako ta moje.
Možná bude jednodušší když si ho radši necháš, navíc nikdy nevíš kdy se ti může zase hodit

"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
-
- Level 3.5
- Pohlaví:
Jenže Patrik92 má 16TB disk a to je jasně HDD, pokud v čísle nechybí desetinná čárka. Já bych na to vypustil jeden z těch prográmků, kde se nastaví 3 průběhy. Poběží to aspoň dva dny a kdo ten disk bude chtít k záznamu, nebude mít čas se drbat s obnovováním takového objemu.
EDIT: Nemá výrobce nějaký značkový SW?
EDIT: Nemá výrobce nějaký značkový SW?
-
- nováček
- Pohlaví:
faraon píše:Vícenásobný přepis se týká plotnových disků, kde po jednoduchém přepisu může být zbytkový magnetizmus po předchozím obsahu, takže některé jedničky jsou potom o něco větší nebo menší než jiné, a nuly také. Pomocí speciálních nástrojů se na takovém disku dá vyčíst i fyzicky přepsaný obsah, je to velmi drahé, složité a pomalé.
Ale pokud po tobě jde CIA nebo MOSSAD, bral bych to vážně a přepsal to minimálně desetkrát!![]()
Děkuju, takže jestli to chápu dobře, tak čtyřikrát přepsat je stoprocentně bezpečné, že to už nepůjde obnovit? Ale kdybych to přepsal třeba jednou, tak to není stoprocentně bezpečné? Mám plotnový.
Co se týče životnosti disků, tak disk a data na něm uložená se nějak postupně ničí? Jakože když se USB disk třeba padesátkrát přepíše, tak přestane fungovat? Pokud se data moc nepřepisují, tak kolik let tak disk vydrží?
-
- Level 3.5
- Pohlaví:
Plotnový disk správně vyrobený má, pokud se uloží bez napájení mimo silné magnetické pole, živitnost dat desítky roků - možná stovky. Flešky a SSD mají životnost dat po uložení bez napájení do doby, než zmizí náboj z datové buňky. Přepisování je jiné, můžeme vzít příklad KC3000 1TB, životnost disku 800 TBW (terabytes zápisu). Plyne z toho, že lze přepsat 800x ale to je dáno i funkcí řadiče, aby se buňky používaly rovnoměrně.
Když HDD zformátuješ (úplný formát) a přepíšeš jednou, a nikdo nebude mít zájem bádat pomocí speciálního SW, můžeš být v klidu.
Když HDD zformátuješ (úplný formát) a přepíšeš jednou, a nikdo nebude mít zájem bádat pomocí speciálního SW, můžeš být v klidu.
-
- Master Level 8.5
- Pohlaví:
Nekopíruj celý můj příspěvek, zbytečně to zabírá místo. Pokud reaguješ na něco konkrétního, to ostatní odmaž.
Takže, není příliš pravděpodobné že by někdo měl doma vybavení pro takovou činnost. Mohlo by stačit prostě jenom smazat citlivá data a na disk nasypat něco nezajímavého až do jeho úplného zaplnění. Ale v tabulce souborů zůstanou názvy těch smazaných a i to může něco napovědět. Pokud bys tam měl něco jako f*ck12yo.avi, bylo by to opravdu podezřelé
Například ten program shred umí "rozdrtit" buď vybraný soubor nebo úplně celý disk najednou včetně tabulky oddílů, má defaultně také tři přepisy, a na závěr ho umí přepsat nulami, aby se "zametly stopy" po tom drcení. Počítej s tím že to přepisování bude trvat dost dlouho, zvlášť přes USB celé dny.
Pokud klasický rotující harddisk uložíš do šuplíka, data na něm by měla vydržet až několik desetiletí. Magnetická pole budou pomalu slábnout, ale zůstanou tam dlouho. Jenže je dost pravděpodobné že už po několika rocích nečinnosti se ten disk neroztočí nebo nebude schopný se zkalibrovat, říká se že harddisky umírají ve spánku. U několika funkčních uloženek se mi to také stalo.
U flash médií je to jinak, tam přepisováním dochází k "únavě" těch paměťových buněk, a záleží na "inteligenci" jejich řadiče, jak si data za provozu přeuspořádává, aby se opotřebovávaly pokud možno rovnoměrně. Ale několik stovek, možná i tisícovek přepisů by vydržet mohly, pokud jsou kvalitní. Udržení dat bez napájení bude od několika týdnů do několika let, zálezí na jejich kvalitě, opotřebení, kapacitě a technologii. Starší flashky s malou kapacitou a velkými buňkami vydrží mnohem déle než nové velkokapacitní. Pro SSD to bude podobné. Na flash médiu nikdy neměj jediný exemplář nějakých důležitých dat, nedají se použít pro zálohování, pouze pro přenášení kopií dat mezi nepropojenými stroji.
Takže, není příliš pravděpodobné že by někdo měl doma vybavení pro takovou činnost. Mohlo by stačit prostě jenom smazat citlivá data a na disk nasypat něco nezajímavého až do jeho úplného zaplnění. Ale v tabulce souborů zůstanou názvy těch smazaných a i to může něco napovědět. Pokud bys tam měl něco jako f*ck12yo.avi, bylo by to opravdu podezřelé

Například ten program shred umí "rozdrtit" buď vybraný soubor nebo úplně celý disk najednou včetně tabulky oddílů, má defaultně také tři přepisy, a na závěr ho umí přepsat nulami, aby se "zametly stopy" po tom drcení. Počítej s tím že to přepisování bude trvat dost dlouho, zvlášť přes USB celé dny.
Pokud klasický rotující harddisk uložíš do šuplíka, data na něm by měla vydržet až několik desetiletí. Magnetická pole budou pomalu slábnout, ale zůstanou tam dlouho. Jenže je dost pravděpodobné že už po několika rocích nečinnosti se ten disk neroztočí nebo nebude schopný se zkalibrovat, říká se že harddisky umírají ve spánku. U několika funkčních uloženek se mi to také stalo.
U flash médií je to jinak, tam přepisováním dochází k "únavě" těch paměťových buněk, a záleží na "inteligenci" jejich řadiče, jak si data za provozu přeuspořádává, aby se opotřebovávaly pokud možno rovnoměrně. Ale několik stovek, možná i tisícovek přepisů by vydržet mohly, pokud jsou kvalitní. Udržení dat bez napájení bude od několika týdnů do několika let, zálezí na jejich kvalitě, opotřebení, kapacitě a technologii. Starší flashky s malou kapacitou a velkými buňkami vydrží mnohem déle než nové velkokapacitní. Pro SSD to bude podobné. Na flash médiu nikdy neměj jediný exemplář nějakých důležitých dat, nedají se použít pro zálohování, pouze pro přenášení kopií dat mezi nepropojenými stroji.
-
- Master Level 8.5
- Pohlaví:
Kdysi jsem si v bazaru v krajském městě koupil harddisk a našel na něm kompletní obsah. Například letecké fotky mojí "vesnice" během povodní pár let předtím. Takže tyhle fotky jsem si uložil a zbytek smazal, ale být to někdo jiný...
-
- nováček
- Pohlaví:
Taky dobrý. Já osobně jsem několik HDD rovněž pustil dál do světa a dělávám to tak, že disk smažu pomocí diskpart příkazem clean, disk zformátuji, zaplním ho filmy
a hudbou, opět provedu krok jedna, pak disk přepíšu jednou nulami, zformátuji a hotovo. Víc jak tři přepisy bych nedělal. Komu by ani to nestačilo pro pocit jistoty, doporučuji pak už jenom fyzickou likvidaci v drtičce nebo tavící peci. Má to ovšem též jednu nevýhodu, disk už nikomu neprodáte
a hudbou, opět provedu krok jedna, pak disk přepíšu jednou nulami, zformátuji a hotovo. Víc jak tři přepisy bych nedělal. Komu by ani to nestačilo pro pocit jistoty, doporučuji pak už jenom fyzickou likvidaci v drtičce nebo tavící peci. Má to ovšem též jednu nevýhodu, disk už nikomu neprodáte

-
- Level 3.5
- Pohlaví:
Používám Parted Magic, funkce Disk Erasing.
Starší verze PM jsou zdarma.
Starší verze PM jsou zdarma.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 2
- 1771
-
od michal84