Ahoj,
mám NB Hp compaq 7400, s T2250 @ 1.7 GB, RAM 1 GB, win XP (doufám že to pomůže :-)) Chtěla bych aby mi, pokud je to vzhledem k těmto vlastnostem možné, na něm běželo ještě Ubuntu. Otázka 1: je to vůbec možné?
Mám tu dva disky C: a E: (HP recovery) a moje představa je taková, že bych céško rozdělila na dva a na jednom by byl linux a na druhém win. Je to vhodné řešení? Na céčku mám win a všechna data a nevím zda je možné ho rozděli aniž bych o ta data přišla, nějaký prográmek apod. Něco jsem si o tom přečetla, ale mám v tom spíš guláš :-) Prosím o rady a komentáře. Děkuju
Win XP + ubuntu / dělení disku Vyřešeno
- gyga
- Level 4
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Win XP + ubuntu / dělení disku
Ahoj, Vítej na fóru
Dělení bez stráty dat je možné pomocí programu Partition Magic. Řešení to je pro notebook asi jediné možné.
Dělení bez stráty dat je možné pomocí programu Partition Magic. Řešení to je pro notebook asi jediné možné.
Lenovo Thinkpad Edge 15
a kolik místa bych si asi pro ubuntu měla vyhradit? někde jsem četla že stačí tak 5 GB, ale přijde mi to dost málo. a ještě jeden dotaz: bude možné pracovat s daty jak ve win tak v lin?
- gyga
- Level 4
- Pohlaví:
- Stav:
Nevím jaká data myslíš. Budeš potřebovat místo na Swap disk, kterej si dej tak 1 GB a pak na Linux, podle toho co tam chceš vše dělat. 5GB ti bude stačit když ostatní data budeš dávat na jiný disk. Z Linuxu se dostaneš na Win disk na ntfs. opačně na to existuje nějaká utilitu do windows, ale nejsem si jistej, protože Win používá místo ntfs, ext2 a ext3.
Lenovo Thinkpad Edge 15
Soubory, dokumenty... myslela jsem že bych céčko rozdělila na dva oddíly s tím že jeden by byl na ubuntu a druhý bych nechala tak jak je (win s dokumentama). Nebo myslíš že je lepší mít tři oddíly dva na OS na třetí na dokumenty?
Tady máš podrobný návod:
http://wiki.ubuntu.cz/Pr%C5%AFvodce%20instalac%C3%AD
Už si tam dej Ubuntu 10.04, finální verze vyjde zítra. V našich končinách zřejmě pozítří.
http://wiki.ubuntu.cz/Pr%C5%AFvodce%20instalac%C3%AD
Už si tam dej Ubuntu 10.04, finální verze vyjde zítra. V našich končinách zřejmě pozítří.
díky, myslím že si počkám. Bude chvíli trvat než se odhodlám k takovému zásahu :-)
Ještě mě tak napadlo. Neni třeba provést defragmentaci před rozdělením??
- gyga
- Level 4
- Pohlaví:
- Stav:
To jsi asi nečetla ten návod od Radixe, je to hned na začátku, že se musí provést defragmentace.
Lenovo Thinkpad Edge 15
:-) ještě ne. ok díky
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 3
- 1929
-
od Jirka88
Zobrazit poslední příspěvek
12 zář 2024 19:44
-
-
Reinstal Win 11 a formátování disku Příloha(y)
od Kemot » 06 říj 2024 18:53 » v Windows 11, 10, 8... - 7
- 3140
-
od šulda
Zobrazit poslední příspěvek
06 říj 2024 20:58
-
-
- 8
- 3120
-
od sabrik