gnome vs. KDE

Problematika Linuxu a ostatních operačních systémů (mimo Win)

Moderátor: Mods_senior

skunkicz
Level 3.5
Level 3.5
Pohlaví: Muž
Stav:

gnome vs. KDE

Příspěvekod skunkicz » 13 čer 2010 13:02

Na netu jsem prolezl snad tuny článku na toto téma a zajímalo by mě, jaké téma používáte vy. Subjektivně se mi zdá, že KDE je o něco rychlejší, ale zase programy zahrnuté v gnome se mi některé líbí víc. Zajímalo by mě.

- které prostředí je rychlější ?
- které prostředí je z hlediska budoucnosti lépe a více rozvíjené ?

Mám v tom guláš a fakt nevím které gui zvolit....obě podle mě mají něco do sebe....gnome je jednodušší + pěkné aplikace...ale kde jak říkám podle mě rychlejší a hezčí (ale o to zas tak nejde)
Pracuji na (svobodném) operačním systému (jako koníček, nebude to velké a profesionální jako GNU) pro klony 386(486) AT.
- tohle napsal do usenetové diskuse Linus Torvalds dne 17. září 1991

NB: Intel Pentium DC, 3GB RAM, Ati Mobility Radeon HD4570, 250GB HDD - Windows 7 + Archlinux

Reklama
Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Re: gnome vs. KDE

Příspěvekod Myloš » 13 čer 2010 13:27

Osobně preferuji KDE – líp se mi nastavuje i ovládá.
A ještě je tu mimo Gnome a Kde třeba XFCE, které má doslova „vymazlené“ SAM Linux
  • Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
  • Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
    • Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
    • Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
  • Mýliti se je Myloš. ;-)

TheSkeleton
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod TheSkeleton » 13 čer 2010 13:33

mě více vyhovuje GNOME
Life's too short to remove USB safely.

Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod Uziv00 » 13 čer 2010 13:35

Na takovou otázku vždy odpovídám vyber si co se ti líbí. Snad tuny papíru by byly popsány diskuzí o tom zda gnome či kde. Možná by bylo lépe zkusit nějaké diskuzní fórum přímo k linuxu. No a já nejraději používám příkazový řádek, ale když už musím do grafiky, pak volím gnome.

skunkicz
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod skunkicz » 13 čer 2010 14:51

vše je mi jasny....šak sem toho matroše na netu pročet tuny..obě prostředí sem skusill..jde o to že někdo tvrdí, že gnome je rychlejší..někdo zase že KDE je rychlejší atd...navíc linux-maniaci někde na foru mi řikali že KDE se mnohem intenzivněji rozvíjí a proto je s výhledem do budoucna perspektivnější než gnome, které prý dojíždí na nevyvedenou knihovnu GTK
Pracuji na (svobodném) operačním systému (jako koníček, nebude to velké a profesionální jako GNU) pro klony 386(486) AT.

NB: Intel Pentium DC, 3GB RAM, Ati Mobility Radeon HD4570, 250GB HDD - Windows 7 + Archlinux

skunkicz
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod skunkicz » 13 čer 2010 15:08

TheSkeleton
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod TheSkeleton » 13 čer 2010 15:21

mě právě příjde že gnome je rychlejší :-D, ale je možné že se pletu
Life's too short to remove USB safely.

ini808
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod ini808 » 13 čer 2010 18:04

Ve většině linuxových diskuzí se uvádí, že gnome je rychlejší a že KDE vypadá jako Win (proto bývá zatracováno; ale lepší je říci, že win vypadají jako kde :D ).
Podle mě tohle platilo před pár lety, když se dnes podíváš na gnome, tak již není tak sparťanské. Sice se stále drží svého jednoho panelu nahoře, případně druhého dole a třeba průhlednost tam moc není, ale v rychlosti to na moderních strojích nepoznáš. Naopak, kde je lépe konfigurovatelné (aspoň podle mých potřeb) a v každém případě vypadá lépe. Pokud ti jde jen o rychlost, tak u obou prostředí záleží na tom, kolik a jakých efektů povolíš, případně kolik různých "blbůstek" (rozumněj appletů, widgetů, ...) máš spuštěných.
Jestli potřebuješ rychlost na více let starém železe, ber XFCE, jak již zde bylo zmíněno; jinak vybírej podle toho, co se ti líbí :smile: Kompatibilita programů záleží na distribuci, nikoli na grafickém rozhraní - maximálně v "nepodporovaném" vypadají hnusně.

skunkicz
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod skunkicz » 13 čer 2010 18:30

tak linux pujde jednoznačně na ten stroj napsanej v popisuk jako NB :D :D :D

de mi o to, abych po pulročním užívání nezjsitil že jsem vedle :D :D :D o nějaké grafické efekty moc nejde.......prostředí musí být jen "ergonomické", ale zase musí vypadat trochu (alespoň) trochu líbivě...nějaké animované přechody....třesení oken a podobné blbůstky nepotřebuji....jelikož na cca 90% zahraničních fór se píše, že KDE bude mnohem více rozvíjeno, tak skusim asi právě to KDE.....ikdyž :D :D :D :D

ini808
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod ini808 » 13 čer 2010 21:32

Pro ten ntb bych určitě radil KDE, běhá mi i na pomalejším stroji naprosto ok. Možná je o pár milisekund pomalejší než gnome, ale kromě bechermanků to nepoznáš; zato rozdíl ve vzhledu skutečně je.
Osobně gnome nemám rád, už je proto, že si tam s prvky nemohu hýbat libovolně po obrazovce. Například mít panel na boční straně displeje je prakticky nepoužitelné. KDE si libovolně přizpůsobíš a existují stovky vzhledů. Jen se nenech odradit tím výchozím, to ti rovnou říkám, že je hrozný.
Pokud budeš chtít například prohýbající se okna při přetahování, rozhodně není problém a pokud nebudeš mít puštěných spoustu věcí, tak výkonově také v pohodě. Ze zkušenosti: průhlednost, několik systémových monitorů na ploše, televize, film a internet jsou na stroji podobném tvému v pohodě.

skunkicz
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod skunkicz » 13 čer 2010 21:38

jj...to je good..ale jak řikám, graficky finesy nepotřebuju, kde zvolim z hlediska výtší úrovně jeho vývoje v budoucnosti a tim padem vyšší perpektivě, ps dik za názory..asi to zamknu...nebo ještě ne

Zpět na “LiNuX a ostatní alternativní OS”