Instalovat ubuntu? Vyřešeno

Problematika Linuxu a ostatních operačních systémů (mimo Win)

Moderátor: Mods_senior

ini808
Level 3.5
Level 3.5
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Re: Instalovat ubuntu?

Příspěvekod ini808 » 07 kvě 2010 21:07

Radix: I to je názor, nikdo tě ale nenutí emulovat (ostatně Wine Is Not an Emulator :smile:). Možná i ty to časem budeš potřebovat, a pokud ne, tak tě toto téma vůbec trápit nemusí. Emulování má řadu výhod i nevýhod, o tom není pochyb, záleží na každém, co pro něj převáží - já bych si nedokázal představit kvůli pár hodinám měsíčně udržovat dva OS a v případě potřeby přepínat z jednoho do druhého.
Vidíš snad nějaký zásadní důvod, proč bychom s emulací, respektive spouštěním nenativních programů v Linuxu neměli radit?
Prosím, vyhněme se diskuzi o výhodách a nevýhodách Linuxu, to by bylo na dlouho.

Reklama
Radix
Level 5
Level 5
Pohlaví: Muž
Stav:

Příspěvekod Radix » 07 kvě 2010 21:26

Udržovat dva OS a přepínat je představuje nějakou námahu? Já jich udržuju standardně okolo osmi a nijak mně to nevyčerpává.
A proti radění nejsem, sám radím používat nativní programy.

slaavek
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod slaavek » 07 kvě 2010 22:31

Díky za názory,Slušně se to rozjelo.
A co aplikace na které jsem zvyklí : Opera ,Thunderbird, ICQ ,Skype. Ty by měli šlapat v pohodě?
Ted nevím jestli se pustit jen do 1 oper.systému a to Ubuntu nebo oba 2 systémy?
Budu rád když ještě napíšete.

Radix
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Radix » 07 kvě 2010 22:45

richchie
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:

Příspěvekod richchie » 07 kvě 2010 22:47

slaavek
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod slaavek » 07 kvě 2010 23:04

Zdá se že je rozhodlé. Základem bude muset být Win. Ted je otázka jesti Ubuntu nainstalovat na pevný disc jako 2 systém
nebo spouštět virtuálně pomocí Virtual Boxu.(tam pokud se nemýlím je výhoda rychlejšího přepínání mezi syst.ale asi víc zatěžuje pamět?)

ini808
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod ini808 » 08 kvě 2010 08:18

Radix: Ono není "udržovat", jako "udržovat". Já raději ani nepočítám, kolik počítačů visí na mých bedrech, ale to je něco jiného, než mít dualboot. Představit si, že normálně pracuješ (Linux) a chceš si zahrát nějakou hru. Tak musíš restartovat, což je otázka několika minut, jenže, pokud chceš být i při hraní dostupný, tak musíš pustit thunderbird, skype, apod., potom naistalovat hromadu windosowských aktualizací a ze tří minut se rázem stane deset až dvacet.
A to zapomínám na to, že nikde nebudeš mít jednotnou historii komunikace (jen thunderbird je světlá výjimka): a přeji hodně zábavy, až potom budeš hledat nějakou starou zprávu a nebudeš vědět, kde ji máš uloženou.

Doplnění: Hry na Linuxu vážně nejsou tak zásadní problém, jak se říká. Pokud uživateli nevadí "nečistý" OS, tak pod Wine rozběhá téměř cokoli.

slaavek: Pokud chceš Ubuntu, tak bych se ho vážně nebál mít jako primární. Thunderbird, Skype, Opera, OpenOffice fungují naprosto identicky (možná i lépe :smile: ), co se icq týká, tak můžeš použít jiný program, jsou jich desítky.
Jestli chceš mít jako hlavní systém Windows, tak si myslím, že za chvíli tě přepínání přestane bavit a na LInux se vykašleš. Ne že bych tě chtěl odrazovat, ale vím, jak to dopadá.
Linux ve VirtualBoxu nemá příliš smysl. To se akorát tak budeš moci pochlubit, že používáš Linux ... VirtualBox je dobrý na vyzkoušení, ale co se opravdové práce týká, tak bych rozhodně preferovat samostatně nainstalovaný.

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 08 kvě 2010 09:01

ini808 píše:A to zapomínám na to, že nikde nebudeš mít jednotnou historii komunikace (jen thunderbird je světlá výjimka): a přeji hodně zábavy, až potom budeš hledat nějakou starou zprávu a nebudeš vědět, kde ji máš uloženou.

Svého času jsem provozoval Operu se společným mailboxem – Linux si pomocí symlinků „půjčoval“ ten windowsí. Ale nakonec to padlo při nějaké drastické aktualizaci, kdy se měnila struktura uchovávání pošty. Užitek krátkodobý, jinak spíš pro zlost.
  • Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
  • Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
    • Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
    • Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
  • Mýliti se je Myloš. ;-)

ini808
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod ini808 » 08 kvě 2010 10:02

Maily v Opeře jsem přestal provozovat již dávno, takže netuším. U thunderbirdu jsou složky identické, takže buď jen v jednom OS (většinou v Linuxu, protože Win mají problém s linuxovými partition) stačí přepsat konfigurační soubor ukazující cestu k adresáři, nebo, jak píšeš, vytvořit link. Kdysi jsem to takto zkoušel, ale dělalo to různé neplechy, tak jsem se na to vykašlal; v principu to ale jde.
Těžko ale budeš mít synchronizované icq a jiné speciálnější programy. Podle mě nemá smysl mít dva OS a snažit se je synchronizovat, to je skutečně jednodušší rozběhat hry v Linuxu.

richchie
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:

Příspěvekod richchie » 08 kvě 2010 10:12

Pokud budeš používat virtualbox tak mezi systémy nepřepínáš.Běží souběžně s win.Pokud máš velký disk+dost operační paměti můžeš mít najednou spuštěno třeba šest operačních systémů,ale virtualizace není určená pro hráče.

slaavek
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod slaavek » 08 kvě 2010 10:17

Bohužel z výkonem mého PC je to slabší. Zřejmě musím zůstat i vzhledem ke komunikaci dětí na ICQ na Win. A bud doinstaluju Linux nebo si spíš pořídím nějaký notebok pro internet a tam je volba Ubuntu jasná.

ini808
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod ini808 » 08 kvě 2010 11:08

Icq (jako protokol) na linuxu můžeš používat, jen v jiném programu než ICQ, tj uživatelské rozhraní vypadá jinak, ale kontakty ti zůstanou a druhá osoba ani nepozná, že používáš jiný program (trochu nadneseně, ve skutečnosti to lze poznat, ale na komunikaci to vliv nemá).
Podívej se například na tento přehled, když se podíváš na domovskou stránku jakéhokoli programu, tak uvidíš, že rozhraní vypadá téměř stejně jako ICQ. Ke všem programům můžeš najít detailní návod, např Pidgin zde

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Nedarí sa inštalovať apps na Google TV
    od Rayziss » 16 led 2025 03:55 » v Vše ostatní (sw)
    1
    2747
    od Minapark Zobrazit poslední příspěvek
    16 led 2025 12:23

Zpět na “LiNuX a ostatní alternativní OS”