Zdravím
Mám novou tiskárnu Canon MX515. Na oficiálních stránkách Canonu jsem našel vhodné ovládače pro Ubuntu. Nabídnou mi dvě možnosti, (rpm Packagearchive) a (debian Packagearchive).
Jaký vybrat a jak tyhle balíky nainstalovat ?
instalace ovladaču k tiskárně (linux)
Re: instalace ovladaču k tiskárně (linux)
Ubuntu je zalozene na Debianu, takze to co chces je DEB. Ten pak spustis pres instalator (dvoklik by mel fungovat).
Pokud někdy příště budeš mít pouze RPM verzi instalačky, tak nezoufej. Přes konzoli nainstaluj pomocí příkazu "sudo apt-get install alien" program Alien. Poté nasměruj konzoli do složky, kde máš RPM instalátor (např. na plochu příkazem "cd Plocha"). Až budeš ve složce, kde máš instalátor, zadej příkaz "sudo alien nazevSouboru.rpm" (pozn. nazevSouboru je pojmenovaný instalační balíček). Chvilku počkej a ono to vytvoří do stejné složky .DEB instalačku, kterou nainstaluješ podle instrukcí od petr22. Hodně štěstí s Ubuntu!
nějakou dobu jsem se v tom hrabal... ten staženej archivní balík .tar.gz jsem vybalil a našel jsem tam soubor install.sh ( s tím jsem nic nevykoumal ), dále tam byli dvě složky. V jedné jsem našel 4 "jakoby" balíky s koncovkou .deb ,které se otevírají v "centrum softweru...". 3 z nich ukážou chybu, ale 4 se mi konečně podařil nainstalovat.
Jenže tískárna pořád nefunguje. V systému je program "tisk" a já čekal, že po otevření se mi tam moje tiskárna zobrazí. Když dám "přidat" tiskárnu, sice mi to správně detekuje můj typ tiskárny a začne hledat dodatečné ovládače. No najde ovládače na všechny možné tiskárny jen né na tu správnou.
Jenže tískárna pořád nefunguje. V systému je program "tisk" a já čekal, že po otevření se mi tam moje tiskárna zobrazí. Když dám "přidat" tiskárnu, sice mi to správně detekuje můj typ tiskárny a začne hledat dodatečné ovládače. No najde ovládače na všechny možné tiskárny jen né na tu správnou.
Install.sh bude fungovat, kdyz mu v parametrech nastavis ze je to spustitelny soubor a ze ho tvuj uzivatel ma opravneni spustit (ja vim ze je to pakarna, ale jinak to nejde)
to jsem taky zkoušel. Vyskočí mi tabulka s možnosti.... "spustit, spustit v terminálu atd". Jenže když dám spustit nic se nestane.
Spustit v terminalu (je to skript)
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Padání ovladačů od AMD a coil whine - recenze u alza
od walderan » 18 led 2025 12:07 » v Problémy s hardwarem - 2
- 2937
-