Zkušenost s OpenSolarisem

Problematika Linuxu a ostatních operačních systémů (mimo Win)

Moderátor: Mods_senior

Radix
Level 5
Level 5
Pohlaví: Muž
Stav:

Zkušenost s OpenSolarisem

Příspěvekod Radix » 08 úno 2010 14:16

OpenSolaris je unixový systém, dílo známé firmy Sun Microsystems (OpenOffice, Java ...). Jméno společnosti je odvozeno ze začátečních písmen Stanford University Network. OpenSolaris je založen na systému Solaris, který byl původně vydán společností Sun v roce 1991.

Poslední verze je 2009.06. Domovská stránka je http://www.opensolaris.com/.

Pokud budete instalovat, ale i jen spouštět LiveCD, je potřeba zadat Login a Password. V obou případech je to jack, tedy ne obvyklý guest, root, toor ... Nikdy jsem nepochopil, k čemu je takové příhlášení nutné. Bývá to ale i v jiných systémech (Backtrack ...).
Češtinu lze zvolit před instalací.
Neznám snad jiný OS, kde by instalace probíhala tak pomalu. A to jsem Linuxů vyzkoušel nejméně padesát. Několikrát jsem myslel, že došlo k zámrzu, ale ledka na mechanice stále blikala, tak jsem to nechal.

10.jpeg

Dualboot s jiným Linuxem je zřejmě nemožný, OpenSolaris nepodporuje souborový systém Ext4. Jak to je s Windows (NTFS) nevím. Používá svůj vlastní souborový systém ZFS, který byl původně vyvinut pro servery a jeho zajímavou vlastností je schopnost vytvářet snapshoty (diskové obrazy) za běhu systému, ty pak dají připojit jako normální disk. Zajímavé nejen pro zálohování. Správce balíčků je packagemanager. Domovský adresář není v /home, ale v /export/home.
Spotřeba paměti je asi dvakrát vyšší, než u jiných OS. Firefox je 3.1 beta 3.

11.jpg
Základní repozitář nabízí jen 1710 balíčků.

S flashem je to obtížnější, je třeba stáhnout Adobe Flash player (archiv), rozbalit ho a zkopírovat příslušné soubory do správných adresářů. Flash by měl být i v repozitáři extra, který je přístupný po bezplatné registraci u Sunu.
Pro přehrávání DVD chybí kodeky. Ty je možné si zakoupit přes aplikaci Codeina Web Shop (Aplikace - Zvuk a video - Codeina). Nutno se registrovat. To bych ovšem neočekával od svobodného operačního systému.
Používám obvykle VLC, ten ale v balíčcích není.

12.jpeg
Podpora HW je velmi dobrá, ovladače jsou v jádru.

Ve srovnání s jinými distry Linuxu se zdá být OpenSolaris tak 2-3 roky pozadu. Má svůj vrchol zřejmě teprve před sebou. Může to být velmi zajímavý operační systém.
Pokud si ho nainstalujete, budete mít systém, který opravdu každý nemá.

Reklama
  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Mají cenu IT kurzy ? Máte zkušenost ?
    od TeIkQ » 03 čer 2025 16:45 » v Vše ostatní (z oblasti IT)
    20
    5504
    od domitea Zobrazit poslední příspěvek
    16 čer 2025 12:23

Zpět na “LiNuX a ostatní alternativní OS”