RAID 0 ve Win7
RAID 0 ve Win7
Rozhodl jsem se koupit si HDD 2x WD RE4 Raid edition - 2TB a jak vám asi došlo tak bych je chtěl vložit do RAID pole, ale dočetl jsem se že Win7 podporuje maximálně 2TB v jednom oddílu a to mi nevyhovuje. Proto se chci zeptat jestli se to dá nějak obejít bez nějakého většího peněžního obnosu navíc nebo jestli budu nucen si koupit jen 2x 1TB pro tento účel. Děkuji za rady.
-
- Pohlaví:
Re: RAID 0 ve Win7
Vítej na PC-HELP!
Záleží na čem to budeš tvořit. Můžeš vytvořit RAID i v BIOSu a W7 pak pole uvidí jako jediný disk.
Záleží na čem to budeš tvořit. Můžeš vytvořit RAID i v BIOSu a W7 pak pole uvidí jako jediný disk.
Ty 2TB jsou limity MBR, ne Windows 7. Kdyz pouzije GPT, tak 4TB nebudou problem.
Pocitas ale s tim, ze jakmile s RAID 0 nastane jakykoliv problem, prijdes o vetsinu dat a mozna i o vsechna? Zvlast pokud ho vytvoris ve Windows, tak se po havarii OS k datum nedostanes.
Pocitas ale s tim, ze jakmile s RAID 0 nastane jakykoliv problem, prijdes o vetsinu dat a mozna i o vsechna? Zvlast pokud ho vytvoris ve Windows, tak se po havarii OS k datum nedostanes.
Ano jsem si vědom že o data mohu přijít ale není tam vysoká pravděpodobnost. RAID0 používám už dlouho na HDD co mám právě teď a problém jsem s ním za celou dobu neměl.
Podle me je ta pravdepodobnost naopak hodne velka - jakakoliv softwarova nebo hardwarova chyba a to pole se rozpadne. Raid 0 ma pouze jednu vyhodu - ze se jedna o jeden oddil. Zbytek jsou jen nevyhody.
Naposled se mi z disku v RADI 0 povedlo zachranit cca 1/4 dat, z toho co bylo fragmentovane se nepodarilo zachranit nic.
Naposled se mi z disku v RADI 0 povedlo zachranit cca 1/4 dat, z toho co bylo fragmentovane se nepodarilo zachranit nic.
Mě jde hlavně o rychlost přenosu dat. Přenáším velké množství dat s velmi malou rychlostí.
Přesně tak. Já bych taky RAID 0 nedémonizoval. Pokud člověk takto uložená data zálohuje, nevidím vůbec žádný problém.
Sám jsem ho měl na úrovni BIOSu. Ano, jednou se mi to pole rozpadlo, ale pomocí R-Studia jsem všechna data zachránil – stovky gigabajtů, i když jsem musel pole smazat a znovu vytvořit. A to jsem hazardoval a neměl zálohováno (ono už nebylo kam).
Jesltiže máš data zálohovaná, vůbec bych se stripování nebál. Akorát bych to nedělal ve Windows a nechal bych to na BIOSu; i když k tomu asi nemám racionální důvod.
Sám jsem ho měl na úrovni BIOSu. Ano, jednou se mi to pole rozpadlo, ale pomocí R-Studia jsem všechna data zachránil – stovky gigabajtů, i když jsem musel pole smazat a znovu vytvořit. A to jsem hazardoval a neměl zálohováno (ono už nebylo kam).
Jesltiže máš data zálohovaná, vůbec bych se stripování nebál. Akorát bych to nedělal ve Windows a nechal bych to na BIOSu; i když k tomu asi nemám racionální důvod.
- Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
- Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
- Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
- Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
- Mýliti se je Myloš.
Vsechny data lze zachranit pouze za predpokladu, ze vsechny disky jsou funkcni a neni poskozen souborovy system.
V opacnem pripade se toho moc zachranovat neda. Pricemz disk muze odejit naprosto kdykoliv, treba 10 minut po sestaveni pole.
Tech pripadu jsem resil par desitek, vetsina z majitelu take mela pocit ze je nepravdepodobne ze se neco stane (par jich dokonce zastavalo nazor, ze co je v raidu, tak se nemusi zalohovat).
Pokud jde o ty disky - je nutne vytvorit znovu tabulku oddilu, typ GPT. Pak bude mzone spojit disky s celkovou kapacitou nad 2TB.
Jeste pred pouzitim bych ty disky projel MHDD, jestli nejsou vadne (bude to ale trvat dost dlouho)
V opacnem pripade se toho moc zachranovat neda. Pricemz disk muze odejit naprosto kdykoliv, treba 10 minut po sestaveni pole.
Tech pripadu jsem resil par desitek, vetsina z majitelu take mela pocit ze je nepravdepodobne ze se neco stane (par jich dokonce zastavalo nazor, ze co je v raidu, tak se nemusi zalohovat).
Pokud jde o ty disky - je nutne vytvorit znovu tabulku oddilu, typ GPT. Pak bude mzone spojit disky s celkovou kapacitou nad 2TB.
Jeste pred pouzitim bych ty disky projel MHDD, jestli nejsou vadne (bude to ale trvat dost dlouho)
Tak děkuji všem za rady, určitě mi pomůžou.
Zpět na “Windows 11, 10, 8...”