problém se startem win98

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

Kleema
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

problém se startem win98

Příspěvekod Kleema » 28 zář 2007 16:12

Ahoj všichni
Mám starší počítač (proc. Pentium II) s Win98. Koupil jsem do něj nový disk (80GB,Samsung,Ultra ATA/100), na který jsem chtěl nahrát znova Win98. Disk se po zapojení bez problémů automaticky nadetekoval a instalace w98 proběhla prakticky až do konce, ale při prvním nabíhání w98 - i při opakovaném restartu - zůstavá start w98 viset na úvodním obrázku w98. Není to úplně zakousnuté - běhají tam "takovéty vlnky", ale čekal jsem hodinu a nic. :-(
Přeinstalace nepomohla.
Chci se zeptat (zkušenějších uživatelů než jsem já), jestli ještě v téhle fázi - na konci instalace w98 - můžou mít w98 nějaký problém s tím novým diskem (na starém disku w98 fungovaly!).
Díky za názory
:thumbsup:

Reklama
Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Pohlaví: Muž
Stav:

Příspěvekod Pic » 28 zář 2007 16:58

Vidí Bios správnou velikost disku? Jak jsi rozdělil disk na oddíly a jak naformátoval? Máš v Biosu nastaven Boot jako první CD mechaniku a druhý HDD? Vyjmul jsi CDéčko z mechaniky a restartoval PC?
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

Kleema
nováček
Stav:

Příspěvekod Kleema » 03 říj 2007 14:41

ahoj
Včera jsem to zkusil ještě jednou přeinstalovat. Poprvé to během instalace úplně spadlo (černá obrazovka) a podruhé se to najednou povedlo správně až do konce. Nevšiml jsem si, že bych něco udělal jinak. :-(
BIOS ukazuje velikost 64GB :-( (???), ale win98 uvádí správných 80. (???)
Oddíl je jeden přes celý disk, FAT32. Formátoval jsem pomocí fdisk.exe a format.com (format C:) na starým disku.
Celý to nějak nechápu :-( , ale momentálně win98 fungují normálně . . .

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 03 říj 2007 17:43

Uváděná velikost Biosem a Win98 je nějak divná. Uvedl jsi to správně, není to spíše naopak?
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!

zlobyl
Tvůrce článků
Level 4.5
Level 4.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod zlobyl » 03 říj 2007 18:10

Takhle Windows 98SE reagují při odpojení sítě-nemáš tam náhodou síťovou kartu bez sítě?

Pokud máš a chtěl bys ji zakázat, tak do nouzového režimu se dostaneš nejdříve před zadáváním kódu Product key.
Prosím, omluvte mou častou nepřítomnost na fóru.Bohužel jsou věci, které člověk nemůže ovlivnit a já tudíž nemám moc času, abych se sem dostal.Budu se snažit tady být vždy, když to bude možné, ale nic zaručit nemohu.Je mi to líto.

Kleema
nováček
Stav:

Příspěvekod Kleema » 05 říj 2007 01:03

Velikost disku vidím v setupu BIOSu jenom jako údaj maximální kapacita pro LBA = 65536 MB (v parametrech disku). Jiný údaj o celkové kapacitě disku v biosu nevidím. :shock: Nemůže být nějaký chyták v tom, že je to uváděno pro LBA?
Win98SE uvádí údaj kapacita = 80 004 153 344 bajtů = 74,5 GB, což bych řekl asi sedí.

Síťovou kartu jsem po prvním úspěšném spuštění win98 nainstaloval a internet funguje normálně ...

W98 už 2.den stále ještě fungují, ale nevím, jestli se na to dá trochu spolehnout ...

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 05 říj 2007 11:42

Problémem tedy je, že základní deska a chipset asi neumí pracovat s větším diskem.

Kleema
nováček
Stav:

Příspěvekod Kleema » 05 říj 2007 13:59

:-(
a to by bylo možné, i když momentálně ten disk funguje (ve w98) normálně ?

zlobyl
Tvůrce článků
Level 4.5
Level 4.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod zlobyl » 05 říj 2007 21:49

Možné to je určitě.Windows 98SE totiž obcházejí BIOS a komunikují s hardwarem přímo.

Já to znám sám-když se mi na starém PC poškodil HDD a BIOS ho neviděl, tak jsem se na něj v pohodě dostal.(sice v PIO módu, ale dostal)

Takže tady je naše hledané jádro problému, podle mě jsou Windows během instalace odkázány na služby BIOSu a pokud ten nefunguje správně, tak se instalace nemusí zdařit.

Co se týče spolehlivosti, tak pokud ti to běží bez problému už 2 dny, tak bych řekl, že už tu nějaká spolehlivost je.
Prosím, omluvte mou častou nepřítomnost na fóru.Bohužel jsou věci, které člověk nemůže ovlivnit a já tudíž nemám moc času, abych se sem dostal.Budu se snažit tady být vždy, když to bude možné, ale nic zaručit nemohu.Je mi to líto.

Kleema
nováček
Stav:

Příspěvekod Kleema » 07 říj 2007 17:06

To jsou věci :shock:
do teďka jsem si myslel, že bios slouží k převodu instrukcí operačního systému na signály pro připojený hardware a že je v tomto smyslu operační systém na biosu závislý
:profesor:
Měl bych ještě jednu otázku (i když chápu, že se na ni nedá odpovědět s jistotou):
Hrozí do budoucna spíš to, že win98 zkolabují, nebo hrozí i poškození nového disku či ztráta dat ?? :bomb:

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 07 říj 2007 18:38

Jestliže je vytvořen oddíl na části disku a zbytek je ponechán volný, je tedy zformátována jen část disku nemělo by z tohoto důvodu dojít ke ztrátě dat. Jinak disk může zkolabovat i z jiných důvodů, jak se mnozí z nás na vlastní kůži přesvědčili, a někteří pak hořce litovali, že nepořizují zálohy dat. I Win 98 mohou zkolobovat z dalších mnoha důvodů, ale často je autorem kolapsu sám uživatel.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Problém s FPS
    od mcrakvar » 26 lis 2024 16:22 » v Vše ostatní (sw)
    4
    4029
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    28 lis 2024 10:06
  • Problém s RAM
    od lukas222 » 04 lis 2024 13:52 » v Problémy s hardwarem
    4
    3390
    od lukas222 Zobrazit poslední příspěvek
    05 lis 2024 13:36
  • Bios problém
    od helpmeboys » 19 zář 2024 19:30 » v Problémy s hardwarem